För maskulina män finns det inte mycket att hämta bland dagens filmer och tv-serier. Men ibland produceras några avvikare, här tar jag upp två exempel som är relevanta för män.

Jag vidhåller att det bästa alternativet för män som försöker utveckla sig själva, är att inte se på tv i huvudtaget. Det är en tidstjuv, det är negativt för din hälsa, och i de flesta fall betalar du för att se på propaganda som är negativ mot manlighet. Men om du som jag ändå vill koppla av framför dumburken emellanåt, kommer jag här med ett par rekommendationer på tv-serier som skiljer ut sig från mängden. Varning för mindre spoilers.

Counterpart – en studie i maskulint beteende från en parallell verklighet

I denna serie får vi följa Howard Silk som arbetat i trettio år för en FN-myndighet baserad i Berlin. På grund av Howards låga rang vet han inte om att tyska forskare på samma myndighet är ansvariga för att ha skapat en alternativ verklighet av jorden i slutet av åttiotalet. Men livet i den alternativa världen har utvecklats väldigt annorlunda sedan dess, och myndigheten Howard arbetar på bevakar portalen mellan världarna.

Howards motsvarighet (Counterpart) i den alternativa verkligheten är en högt uppsatt agent för motsvarande myndighet, som reser mellan de två dimensionerna för att fånga brottslingar som också lyckats ta sig igenom portalen till den andra världen. En dag begär Howards motsvarighet att få träffa honom för att få hjälp med ett uppdrag i Howards värld som inbegriper hans fru som ligger i koma sedan flera år tillbaka.

Relationen mellan Howard och hans motsvarighet är den största behållningen av serien. Howards motsvarighet är allt han själv inte är. Han är högt uppsatt i den myndighet han jobbar för, han är självsäker, bra med kvinnor, välklädd och uppvisar alla de fyra viktigaste egenskaperna hos en alfahanne (länk). Under seriens gång får vi se hur Howard tvingas lära sig av sin motsvarighet att bli mer av en alfa för att kunna skydda dem han älskar. Ett utdrag ur deras dialog:

Howards motsvarighet: jaha, det här mötet var deprimerande, varför har du inte stigit högre i rang?

Howard: jag vet inte, jag antar att saker inte alltid går som man tänkt sig, livet händer.

Howards motsvarighet: livet? Är det din ursäkt? Patetiskt.

Cobra Kai – en rundspark mot politisk korrekthet

”Jag kommer lära dig den stil av Karate som jag fick lära mig, en kampmetod din mesiga generation så desperat behöver”

– Johnny Lawrence

Denna serie utspelar sig 34 år efter den första filmen ”Karate Kid” och bygger vidare på samma historia. Om man har sett originalfilmen får man ut mycket mer av serien, men det är inget måste. I denna berättelse är det den förra filmens ”badguy” Johnny Lawrence som har huvudrollen. Det har inte gått något vidare i livet för Johnny sedan han förlorade mästerskapsmatchen mot sin ärkerival, den självgoda Daniel LaRusso som numer är VD för en stor bilfirma.

Johnny är nu en medelålders man som lever i ett skitigt hotellrum han är på väg att vräkas från, ett dåligt betalt jobb han är på väg att få sparken från, och det enda som håller honom uppe är drömmar om sin skoltid, när han var karatemästare, populär och hade en flickvän, allt som han förlorade enligt honom tack vare Daniel LaRusso. En dag stöter han på ett ungdomsgäng som bråkar med en ensam kille, i tumultet råkar dom spilla ut Johnnys varor och det hela slutar med att Johnny spöar upp hela gänget.

Efteråt börjar den mobbade killen följa efter Johnny och ber honom att få lära sig självförsvar. Till slut inser Johnny att detta kan vara vägen ut för honom, han startar upp den numer nedlagda dojon ”Cobra Kai” som han själv lärde sig att slåss i. Den största behållningen i serien enligt mig, ligger i relationen mellan Johnny och den mobbade pojken Miguel. Johnny lär den unga mannen flera viktiga lärdomar genom seriens gång om kvinnor, kampsport och livet.

Jag avslutar med Cobra Kais motto: ”slå först, slå hårt, ingen nåd”.