Allt fler actionklassiker görs nu om med kvinnliga skådespelare i huvudrollerna. Det uttalade syftet med dessa filmer med kvinnliga actionhjältar, är att bekämpa sexuella stereotyper och ”stärka kvinnors identitet”. Men filmerna floppar nästan varje gång, här resonerar jag om vad detta beror på.

Att lyfta fram små söta kvinnor som kan sparka röv lika bra som vältränade män, har pågått i decennier i Hollywood. Tidigare har dessa främst spelat mindre roller som ett komplement till de manliga actionhjältarna. Men sedan några år tillbaka har man försökt att helt byta ut de manliga huvudrollerna med kvinnor, och stöpa om klassiska actionfilmer i feministisk tappning. Men mottagandet har varit minst sagt ljummet.

När verklighetsklyftan blir för stor

Även om de flesta filmer inte bygger på verkligheten, måste de följa vissa spelregler för att vi ska kunna knyta an till karaktärerna och leva oss in i handlingen. Rocky-filmen om den fattige boxaren som får en chans att slåss mot den regerande mästaren. Är tillräckligt trovärdig för att vi ska kunna acceptera filmens premiss. Eftersom Rocky spelas av en vältränad man som uppenbarligen kan slåss. Hade protagonisten spelats av en trettonårig pojke som aldrig varit i ett slagsmål, hade handlingen varit för overklig för att engagera tittaren.

Problemet med kvinnliga actionhjältar: Ingen man vill bli räddad av en kvinna, och ingen kvinna vill behöva beskydda sin man

En annan anledning till att filmer med kvinnliga actionhjältar floppar, är att de inte tilltalar våra sexuella preferenser. Även om vi skulle övertygas om att kvinnor kan spöa skiten ur vuxna vältränade män, är det inget som tilltalar varken män eller kvinnor. För trots decennier av propaganda, vill fortfarande de flesta flickor växa upp och bli prinsessan som räddas av en prins. Och pojkar vill växa upp till att bli prinsen som räddar sin prinsessa.

Om ”femtio nyanser av honom” hade handlat om en fattig ung man som träffade en rik kvinna som ville dominera honom i sängen, hade väldigt få kvinnor köpt böckerna.

När det uppenbara syftet är att sprida ett politiskt budskap

Den kultförklarade filmen Alien hade en ”stark kvinna” i huvudrollen, men detta berodde på en slump. Från början var det tänkt att de skulle ha en man i huvudrollen, men på grund problem med rollbesättningen, gjorde man Ripley (Sigourney Weaver) till en huvudkaraktär istället för en bifigur. Män har inget problem med en kvinna i huvudrollen, särskilt inte om hon är skön för ögonen. Så länge hon inte beter sig alltför okvinnligt, eller att hon är placerad i sin roll av politiska skäl.

Men när man gjorde en reboot på filmen Ghostbusters för några år sedan, med bara kvinnor i huvudrollerna, var det ett uttalat politiskt drag. Och väldigt få pojkar som växt upp med originalfilmerna från åttiotalet, ville se sina barndomsidoler i kvinnlig form. En annan flopp som jag inte kände till förrän nyligen, var filmen Oceans Eight. Av någon anledning hade de flesta svårt att köpa idén om ett gäng medelålders kvinnor som rånar kasinon.

Undantagen och vad de beror på

Om Harry Potter utgav sig för att skildra verklighetens England, skulle alla håna skaparna av filmerna. Men eftersom vi vet att dessa filmer bygger på fiktiva barnböcker, kan vi acceptera inslagen av magi och trollkarlar som en del av filmens narrativ. De få actionfilmer som skildrar farliga kvinnor i strid bygger på en kontext som gör detta acceptabelt. På engelska kallas detta ”suspension of disbelief”, vilket betyder att tittarna kan gå med på overkliga händelser om dessa är en del av en overklig kontext.

Resident Evil filmerna med den heta Mila Jovovich i huvudrollen, bygger på att hon drabbas av ett hemligt biologiskt experiment som ger henne superkrafter. Filmen Lucy, med den vackra Scarlett Johanssen i huvudrollen. Handlar om en ung kvinna som tvingas frakta en ny drog i sin kropp, som läcker ut och låser upp övernaturliga krafter i hennes hjärna. Att båda dessa roller spelas av kvinnor som är väldigt vackra är ytterligare ett argument för att övertyga män om att gå och se filmer som bygger på en orealistisk sexuell dynamik.

Slutsatser och lärdomar

Hollywood kommer troligtvis fortsätta att producera filmer med kvinnliga actionhjältar så länge det anses politiskt korrekt. Och så länge de har råd att förlora pengar på att leverera propaganda istället för underhållning. Det finns dock några få kategorier av män som gillar dessa filmer. En del män ser dessa filmer för att dom tycker att skådespelerskorna är snygga, för dom rekommenderar jag att de går ut i den verkliga världen och tittar på vackra kvinnor istället. Det är dessutom helt gratis, och du kan till och med interagera med dessa kvinnor, om du vågar. Några få ”män” idoliserar kvinnliga actionhjältar, till dom kan jag bara säga ”sluta äta soja och börja lyfta vikter”.

De flesta vuxna män förstår att dessa filmer bygger på fantasier. Men för de män som har barn kan det vara av värde att berätta för era döttrar, att ifall de blir förföljda av en man är det bättre att fly eller kontakta polisen än att stanna och slåss. Det är inget fel med att lära kvinnor självförsvar, men eftersom de ändå kommer vara underlägsna män i styrka och råhet, är det bättre som en sista utväg. För våra söner kan det vara värt att förklara den verkliga sexuella dynamiken mellan män och kvinnor. Att den absoluta majoriteten av kvinnor inte vill vara en actionhjälte, de vill vara tillsammans med en actionhjälte.