Dominans, aggression, konfrontation – tendenser som endast är tillåtna i speciella miljöer som extremsporter och liknande. Likväl är det sådant som finns i de flesta män. Vi har lärt oss att kuva dessa tendenser, men jag tror inte att det är bra.

Därför ska du släppa fram aggression

Om du inte får ur dig dina starka krafter kommer de att göra våld på dig själv istället. Detta kan leda till hjärtinfarkter, passiv aggressivitet och allmänt missnöje med livet. Du blir en otrevlig person att umgås med och detta leder i sin tur till en negativ spiral.

Vad händer om jag är aktivt aggressiv?

Om du beter dig som en ilsken grottbjörn på jobbet kan det förstås leda till situationer som äventyrar din position. Därför behöver du lära dig att kanalisera ilskan. Det finns några olika sätt att göra det på, och jag kommer att ge några exempel nedan. Kontentan är att du inte alls behöver anpassa dig till mjukare samhällsnormer, utan bara vara lite mer medveten.

Så kan du kanalisera din maskulina kraft

All form av träning som inkluderar tunga lyft är ett bra sätt att få utlopp. Hugga ved eller riva hus, eller varför inte bygga hus, är också vettiga sätt. Spela musik eller lyssna på musik är också bra (jag rekommenderar metal och annan hårdare musik). Du kan även få utlopp sexuellt, och naturen har skapat oss så att det även finns personer som gillar att vara undergivna. Detta skapar en spännande energi, och tas upp i bland annat tantra.

Hur är jag aggressiv på jobbet?

Det går att vara aggressiv på jobbet utan att vara otrevlig. Se bara till att välja bra sammanhang. Själv gillar jag att skriva mina texter så snabbt och med så hårda tangentslag som möjligt. Jag drivs även av att tänka på kampen mot konkurrenterna, av kampen mot tiden och andra utmaningar som kräver ansträngning. Om prestationen görs med aggression blir det ett skönare ”hell yeah!” när utmaningen klaras. Detta är ett konstruktivt sätt att använda sin aggression mot sig själv. Aggressionen kan även användas i samtal med kunder och liknande, genom att du är rak och ärlig. Agera med självsäkerhet och våga säg vad du tycker är undermåligt. I regel väcker sådant självförtroende. Och du möter inte sällan respekt.

Men uppfattas jag inte som otrevlig om jag är aggressiv?

Detta är en missuppfattning om aggression. Destruktiv aggression saknar ofta riktning, och kommer inte sällan från en känsla av underlägsenhet. Konstruktiv aggression handlar om viljan att vinna. Det innebär visserligen att du kanske utmanar dina medarbetare och konkurrenter, men det är en del av tjusningen. Se bara på anhängare till olika lag, hur de utmanar varandra. Detta är accepterat och väcker i dag ingen anstöt, medan det i andra sammanhang är tabu. Våga stå för din aggressivitet, erkänn den för dig själv – detta är ett maskulint beteende som ger dig respekt oavsett vilka normer som finns i samhället.