Om manlighet

Fyra missuppfattningar om vad som utgör en alfa

Måste en alfahanne bära kostym? Är du alfa om du tjänar mycket pengar? Är Justin Bieber en alfa? Här reder vi ut några vanliga missuppfattningar.

Det finns många missuppfattningar om vad som gör en man alfa. För att förstå lite av vad jag lägger i begreppet läs “fyra egenskaper som utmärker en alfa“. Många talar om att vara alfahanne på arbetsplatsen, eller en alfa med pengar och så vidare. Men mer vanligt är att vi pratar om en alfahanne i förhållande till kvinnor, och det är även vad jag talar om här.

En alfa är rik

En alfahanne är i regel en man som har lätt att få kvinnor. Men sanningen är att rika män (om de inte har game) oftare har svårare att få ligga än en urfattig alfahanne. Om de inte köper sex såklart, vilket inte är så alfa. Anledningen till detta är för det första, att de ofta använder sina pengar som en ursäkt för att inte utveckla några manliga dygder (se Jack Donovan och de fyra manliga dygderna). Och för det andra att kvinnor sällan söker efter rika män för att ligga med. Rika män är attraktiva för kvinnor som vill bli försöjda på lång sikt, inte för ett one-night stand (såvida de inte försöker tjäna pengar via underhåll genom en graviditet).

En alfahanne bär kostym

Tv-serien Mad men om kostymklädda mansgrisar har skapat den vanliga stereotypen för en alfa enligt Hollywood. Men pröva att gå till en klubb för yuppies eller brats och du kommer att träffa de vekaste män du någonsin sett, det är troligtvis mer testosteron på en gayklubb. Om du är agent 007 med rätt att döda, kan en snygg kostym såklart framhäva det. Men utan några inneboende alfa-egenskaper (läs fyra saker som utmärker en alfa) är din kostym bara en dyr accessoar. Inte mycket manligare än en dyr handväska.

En alfahanne är attraktiv

Kvinnor kan finna en alfahanne odräglig vid första mötet. Han kan ha en stil hon ogillar och behöver inte heller vara särskild snygg, men hon går ändå hem med honom. Justin Bieber attraherar unga tjejer världen över, men gör det honom till en alfa? Möjligtvis, om hans feminina image bara är ett knep för att tjäna pengar, annars inte. Jag har sett många attraktiva män dra till sig kvinnor, bara för att se kvinnorna dra ihop sig som musslor när dessa män öppnar munnen och visar hur osäkra dom är. Givetvis är ett fördelaktigt yttre och en bra image en fördel, men det är inte nödvändigt för en alfa.

En alfa är känd, har hög status

Status i samhället hjälper definitivt för att få ligga. Många kvinnor kan ligga med en man bara för att han är statist i en dålig tv-såpa. Men liksom snygga kläder och pengar, är det bara yttre attribut som inte säger något om en mans mentala ramverk – det som verkligen gör en alfa. Justin Trudeau är känd, men har troligtvis så låga testonivåer att hans testiklar imploderat. En alfahanne utstrålar en auktoritet och dominans som kan vara förknippad med status. Men det behöver inte bygga på några allmänt erkända statusmarkörer, som att synas på tv eller vara vara vd för ett företag.

En alfa är en bra man

Jack Donovans fyra manliga dygder överlappar inte alltid med en alfa. Men det stämmer när det gäller att förklara varför en bra man inte är detsamma som att “vara bra på att vara en man”. En alfa kan vara en buddhistisk munk eller en social entreprenör. Men han kan också vara ledare för ett kriminellt gäng eller medlem i en ondskefull religiös kult. Att vara alfa har inget med moral att göra, det handlar om frame, självsäkerhet och kongruens.

Tidigare artikel

Sluta skyll dina egna tillkortakommanden på andra

Nästa artikel

Fördelar med en minimalistisk livsstil

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Ernst driver bloggen levafett.com där han skriver om LCHF och träning. Han har även en YouTube-kanal och skriver böcker. Robert har en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

1 Comment

  1. […] (helst av samma man, men det är sällan fallet). När en kvinna känner genuin attraktion för en alfa tänker hon inte på konsekvenserna, eftersom han är ett bra genetiskt val för deras […]

Kommentera