Har du någon gång hört uttrycket ”alla män är svin”? Det stämmer inte, men däremot är vi odjur. Monster. Är alla män potentiella våldtäktsmän och brutala sällar, så som vissa av de mer ilskna feministerna vill hävda? Ja, faktiskt. Om vi bara följer impulserna åtminstone.

Personlig utveckling ger kontroll över besten

Dagligen går vi män runt med 16 gånger så mycket testosteron i kroppen som kvinnor. Jo, du hörde rätt. Aggressions- och sexualitetshormon som kan få det frommaste lamm att bli till den blodtörstigaste best? Ja, rent teoretiskt är det så. Det är här personlig utveckling, självkontroll och mental träning kommer in i bilden – och det är också här initiativ som Maskulint.se spelar en viktig roll.

Sedan männen drog hem sina kvinnor i håret på stenåldern (om nu detta ens är sant) har världen utvecklats en hel del, medan vi människor inte har det. Och i dag ska ett gäng kåta och våldsamma apor anpassa sig till ett liv i en så kallad civiliserad värld. Självklart stöter vi på utmaningar. När en tonårig pojke når puberteten händer det en hel del i kroppen som kan verka rent chockerande. Mörk röst, kraftig stegrad sexualdrift och skäggväxt. Den lille pojken blir man, och vad ska han nu göra? Ja, det är väldigt lätt hänt att det blir fel.

Vi kan inte blunda för naturkraften

Det är ingen slump att det är män som ofredar kvinnor betydligt oftare än det omvända är fallet. 16 gånger högre testosteronhalt jämfört med kvinnor. Kombinera det dålig självkontroll, mycket starkare fysik och en vuxenvärld som blundar för denna brutala naturkraft, och du har en kille som beter sig jävligt dåligt och en tjej som mår jävligt dåligt. För blundar är precis vad många gör. Förklarar att manlighet är ett val, att vi liksom kan förtränga något som tar har tagit miljoner år av evolution att utveckla.

”Inte alla män”?

Vi män har ett mycket stort ansvar i detta. Vi behövs som förebilder för våra unga pojkar som växer upp. Vi kan inte stå där och låtsas att kön är ett val som kan styras med blotta viljan. För det stämmer inte. Det går inte att förtränga något som är medfött, lika lite som det går att förtränga sin hår- eller hudfärg, eller sin sexuella läggning. Om vi lurar i unga män detta kommer de inte att fatta vad som händer när testosteronbesten sliter i deras själ, och om de dricker alkohol riskerar den där fördämningen att brista. Vad fan hände?

Inget fel med att vara man

Som manliga förebilder behöver vi lära våra söner, bröder och släktingar hur en man ska bete sig. Det börjar med att visa och förklara att det inte är något fel med att vara man. Sen ska vi lära dem att det är en jävla utmaning de har framför sig, att det kommer att dyka upp prövningar, framförallt runt kvinnor, men också i sammanhang med andra män. Vi måste förbereda dem på att mansbesten är stark och vild, men att han kan kontrolleras och utnyttjas till goda syften – bara man ger fan i att låtsas att han inte finns. Vi ska använda våra egna bestar för att sätta dem på plats när de gör fel, när de använder besten till att bete sig illa mot andra män och kvinnor. Vi ska vara hårda, brutala och rättvisa.

Med en kniv kan man operera och rädda liv, skära bröd och frita fångar. Man kan också råna, hota och mörda. Precis så är det också med att vara man. Man kan göra gott och konstruktivt med sin naturgivna kraft och aggression. Eller så kan man låtsas som att kraften inte finns, och som en passivt aggressiv nice guy gå och bygga upp missnöje, för att en dag brisera rakt i ansiktet på en oskyldig.

Bejaka besten, och lär dig att hantera den!

Ett litet PS. I Boken ”No More Mr Nice Guy” nämns det här som vissa män säger, att de inte är som andra män, som en av de egenskaper som gör dem till just nice guys. Snälla killar är det sista de är. Läs här för att veta mer om boken.