Makthavare och journalister som brinner för miljön och hat mot män, har på senare år slagit två flugor i en smäll genom påståendet att ”manlighet är dåligt för miljön”. Men stämmer verkligen detta påstående? Och hur kan män påverka miljön i en positiv riktning?

De senaste åren har män blivit beskyllda i massmedia för alltifrån ojämlik snöröjning till smältande glaciärer och skogsbränder. Om en meteorit skulle träffa jorden och utplåna en hel stad, skulle det troligtvis vara vårt fel också. Men det mest flagranta angreppet mot manlighet på senare år, var ett tal från Miljöpartiets Åsa Romson i Almedalen 2014.

”Och här misstänker man ju att när det framför allt är vita, heterosexuella, medelålders män som sitter på makten, ja då är risken att samhället byggs utifrån normen om vita, heterosexuella, medelålders män, och det blir fel. För de allra flesta av oss är faktiskt inte just vita, heterosexuella, medelålders män utan människor, ni vet sådana som har lika värde men som är olika på alla möjliga sätt.”

Hon påstod även att män äter mer kött, åker mer bil och flyger oftare än kvinnor. Det är oklart om Åsa även menar att män inte är människor i sitt tal, men vi lämnar det påståendet därhän tills vidare. Här vill jag avliva några av de vanligaste myterna om skillnaderna mellan män och kvinnor i förhållande till miljön. Och därefter ge några förslag på vad män kan göra.

Varför män konsumerar mer kött och åker bil

Att män äter mer kött än kvinnor stämmer, vilket främst har en biologisk grund då män behöver mer protein i sin diet och kvinnor behöver mer kolhydrater. Det stämmer säkert även att män kör bil oftare än kvinnor, även om det är en marginell skillnad som troligtvis beror på att män oftare har yrken som kräver biltransport. Någon måste ju leverera alla gröna smoothies till cafeer, smink, damskor med mera som kvinnor använder, och det är oftast män som levererar.

Sen kan man fråga sig hur bra det är för miljön att importera ananas, mango och vindruvor, sådant som inte växer i Sverige och som de miljömedvetna kvinnorna äter mer av. De enorma fält av soja som används för vegetariska alternativ kräver skövlingar av skogar som berövar djuren deras habitat.

Varför bryr sig män om dyra statusprylar? För att imponera på varandra eller kvinnor?

Vi har en epidemi av guldgrävande horor

– Bill Burr (komiker)

Att kvinnor attraheras av män med pengar och resurser, medan en kvinnas inkomst spelar mindre roll för män, är ett vetenskapligt faktum. Hur signalerar män att de har mycket pengar? Traditionellt sett har det varit genom att äga ett hus, en snygg bil och kanske en fin kostym. De flesta kvinnor uttrycker ofta även att de vill ha en man som är världsvan, vilket innebär att han rest mycket i världen = flugit mycket.

Få saker i världen motiverar män lika mycket som tillgång till kvinnor för sex och förhållanden. Om kvinnor slutade jaga män med snygga bilar och stora hus som reser mycket, skulle vi troligtvis se en miljöomställning som saknar motstycke i historien. Men så länge kvinnor dominerar samhället kommer vi även styras av deras hypergami. Det vore även intressant med en undersökning där man frågar vuxna kvinnor om dom föredrar att dejta en man med en el-cykel framför en man med bensinbil?

Vidare läsning:

Kvinnors sexuella strategier

Skillnader mellan kvinnliga och manliga värderingar

Är kvinnor verkligen mer engagerade i miljön än män?

Bilden som media och politiker målar upp är att kvinnor är mer andliga varelser som lever närmre naturen och är mer fokuserade på en hållbar livsstil. Men när det kommer till jordbruket är bara två av fem bönder kvinnor. I de flesta grupper jag är med i för självhushållning dominerar männen. Och bland de få grupper i västvärlden som försöker leva ett mer primitivt liv i det vilda utan moderna hjälpmedel, finner jag främst vita män, likt medlemmarna i Operation Werewolf.

När det kommer till praktiska lösningar som faktiskt är bra för miljön och för minskade utsläpp av koldioxid, visar ny forskning att flera förslag som män står bakom, som ren kärnkraft. På lång sikt är betydligt bättre för miljön än till exempel eldrivna bilar.

Ett av de värsta problemen för miljön idag är de stora folkförflyttningarna (massinvandring) något som en majoritet av kvinnor är för, och en majoritet av män är emot. Även grupper av så kallade ”preppers” som bunkrar upp med förnödenheter inför en möjlig kris, oavsett om den är ekonomisk eller ekologisk, består främst av män.

Konsumerar verkligen kvinnor mer miljövänligt än män?

I de undersökningar media lägger fram för att visa hur miljömedvetna kvinnor är i jämförelse med män, fokuserar man på hur män äter mer kött och åker bil (vilket vi redan gått igenom). Men nu är det ju knappast bara bilåkande och köttätande som är dåligt för miljön. Om kvinnor konsumerade mindre än män, skulle inte storföretagen främst rikta sin reklam till kvinnor, men det är precis vad dom gör.

När det kommer till köp av skönhetsprodukter, smink, kläder, smycken och exotisk mat som måste fraktas över halva planeten till deras lokala fik, är kvinnor överlägsna i konsumtion som skadar miljön. Att kvinnor utöver detta köper fler ekologiska matkassar, biodynamiskt odlade vindruvor och röstar på miljöpartiet, gottgör knappast för deras övriga val som skadar miljön.

Sen kan vi ju ta upp hur kvinnors användning av p-piller som de sedan pissar ut i våra hav skadar såväl oss människor som de amfibiska liven i havet.

Hur kan män bidra till en bättre miljö?

När vi ser till hur mycket kvinnors livsstil och val påverkar vår omgivning, kan vi konstatera att kvinnor bär minst lika mycket skuld för miljöförstöringen som män, om inte mer. Men trots detta har inte kvinnor som grupp någon annan lösning på problemen utöver att gnälla på män, och bära hem sina designermöbler i miljövänliga kassar och äta ekologisk glass. Men vad kan män göra för att åstadkomma en positiv förändring för miljö och natur?