Suveränitet är viktigt. Kan du verkligen vara en riktig man om du inte bestämmer över ditt liv? Lever du ditt liv på dina villkor? Eller på någon annans? Vad krävs för att en man ska kunna kalla sig fri? Det här är mitt eget tillägg till Jack Donovans fyra manliga dygder. Läs om de fyra dygderna här.

Ordet suveränitet används oftast för länders rätt att bestämma över sig själva och deras gränser. Men det kan även användas för att beskriva en mans rätt över sitt eget liv. Sällan diskuterar vi var våra egna gränser går och vad vi verkligen har kontroll över.

Är du en träl eller en Karl?

I det fornnordiska samhället fanns det fyra kaster, träl, Karl, Jarl och Könge (kung). I det här sammanhanget vill jag fokusera på de två första. En träl är en slav, men inte bara i bemärkelse av någon som lever sitt liv i bojor. Ordet träl inkluderar även någon som jobbar för någon annan. Han äger inte gården, han jobbar på den. I vårt samhälle idag skulle detta betyda att de flesta av oss är trälar. Ordet Karl däremot betyder ”fri man”.

Det betyder inte nödvändigtvis att en karl är förmögen, han kan vara en enkel fiskare eller smed. Men han jobbar för sig själv, han bestämmer vad, hur och när han vill göra något. Du har säkert hört någon säga ”det där är en riktig karl” med betydelsen ”en riktig man”. Men ingen berömmer någon för att vara en träl. Ett annat ord för män är herrar, vad är en herre? Någon som bestämmer, åtminstone över sig själv och sin egen tid.

Sambandet mellan manlighet och frihet

Det verkar finnas ett intimt samband mellan manlighet och frihet. I filmen Braveheart som är älskad av alla manliga män. När William Wallace avslutar sitt tal till sina landsmän med ”de kan ta våra liv men aldrig vår frihet” har det en speciell betydelse för män. Några av de främsta förebilderna för män är dem som gör uppror mot inhemsk eller utländsk tyranni, mot samhällets regler eller krossar sina egna personliga begränsningar. När det Ottomanska imperiet tog slavar från Afrika kastrerade man de manliga slavarna. Detta hade säkert flera syften, men att män utan sin mandom var enklare att kontrollera var troligtvis ett av skälen.

Kan en man vara underordnad och fri?

Jag nämnde tidigare William Wallace som ett exempel på en riktig man, en rebell och ledare. Men var de som följde honom mindre fria för att dom inte var ledare? Nej självklart inte, du kan fortfarande vara en följare och vara fri. Men bara om du följer någon för att du har valt att göra det. Och om du har valet att lämna den du följer. Det som gjorde tidigare nämnda scen från Braveheart så mäktig. Var det faktum att Wallace lyckades övertala sina landsmän att strida med honom mot britterna, inte att de var tvungna till det. På samma sätt kan du vara fri även om du väljer att jobba för någon, men bara om du har möjlighet att lämna när du vill, och leva för egen hand.

Frihet i relation till kvinnor

Om du anpassar din livsstil, dina intressen och åsikter bara för attrahera kvinnor, är du verkligen en fri man? Eller om du bara är med din flickvän för att du tror att du inte kan få något bättre? Är du verkligen fri? Och som man, när du gifter dig, binder du upp hälften av dina tillgångar till din kvinna. Som hon kan stjäla från dig med statens hjälp ifall hon tröttnar på dig. I vår tid är det värt att fråga sig om en gift man någonsin kan kallas fri? På den tiden kvinnor inte kunde jobba och försörja sig själva, fanns det en mening med dessa lagar. Idag finns de endast till för att binda upp män till kvinnors intressen. Du kan inte vara en riktig man om du inte är fri, och definitivt inte om du är en slav åt kvinnor. Vi kan fortfarande, och borde njuta av umgänget med kvinnor, men inte på bekostnad av vår frihet.

Suveränitet över dina tillgångar och överlevnad

Den bästa förutsättningen för oss att växa som män, är i en miljö där vi är fria att skapa vår egen lycka utan begränsningar från staten. Men tiden för den vilda västern, upptäcktsresande och pionjärer är sedan länge över. Vi kan inte längre bege oss ut på haven i jakt efter en oupptäckt ö för att där bygga något nytt som vi kan kalla vårt eget. Även om du sparar för att köpa en bit mark eller ett ”eget hus”, är det egentligen aldrig riktigt ditt. Du får inte bygga hur du vill utan tillåtelse från staten, eller ens måla ditt staket i de färger du vill. Det näst bästa för oss som män, är att leva som om vi verkligen var helt fria.

Detta leder till frågan, skulle du kunna överleva i det vilda ifall du ville? Fiska, jaga eller odla din egen mat? Göra upp en eld? Bygga ett vindskydd? Hitta färskt sötvatten? I ett postapokalyptiskt scenario som i filmen Mad Max. Skulle du bli en krigsherre som Immortal Joe? Slav åt en krigsherre eller leva som en laglös bandit, i ett gäng eller ensam? Att veta att vi har kunskaperna, styrkan och modet att överleva ifall samhället rasade samman. Är ett viktigt steg för att kunna kalla oss män, i samma bemärkelse som våra förfäder gjorde det, innan civilisationens trygga och kvävande famn.

Jag rekommenderar även starkt boken och filmen Into The Wild som bygger på den sanna berättelsen om en ung man som försökte leva på sina egna villkor i det vilda.

Suveränitet över din fysiska kropp

Är du herre över din egen kropp? Har du en kropp som en spartansk krigare eller som en kontorsslav? Om du rent fysiskt inte är kapabel att försvara ditt hem från inkräktare. Att hugga ned och bära hem ett träd för att göra ved eller bygga ett hus. Då spelar det ingen roll om du är fri att göra det eller inte. Allt för många män litar också på statens råd vad gäller mediciner och vad som är den bästa kosten. Istället för att göra egna efterforskningar och äta som deras förfäder gjort sedan stenåldern. Innan vi skapade sådant som McDonalds och processad skräpmat. Däremot att använda sådant som testosteron-ersättning för att göra oss själva starkare är förbjudet och anses farligt.

Det första och enklaste steget för att bli bättre och friare män är att bygga styrka (läs även den första manliga dygden). Många män äter bara vad dom tycker är gott och ägnar mer tid åt att glo på en tv-skärm än att försöka bygga en starkare och mer kapabel kropp. Att ha en fet, ful och svag kropp gör dig ofri på flera sätt. Om du blir angripen av en annan man, och du måste förlita dig på polis eller väktare för att skydda dig. Då har du avsagt dig din frihet som man att kunna utöva våld i självförsvar, samt din heder och ära (se den tredje manliga dygden). Dessutom kommer du ha ett mindre utbud av kvinnor att välja på, eftersom de flesta kvinnor föredrar starka män.

Rätten över ditt liv och död

Ett radikalt exempel på att ta kontroll över sin kropp, är att ta sitt eget liv. I de flesta fall är självmord ett tragiskt och fegt sätt att fly livet. Men i vissa sällsynta fall kan det vara en akt av värdighet och av motstånd. Som när den japanske författaren och krigaren Yukio Mishima begick seppuku efter en misslyckad statskupp. Många i den moderna världen är förskräckta av detta exempel, men förfäras inte alls av de tusentals människor som begår långsamma självmord dagligen med hjälp av cigaretter, skräpmat och alkohol. Vi förbjuder även dödssjuka människor att avsluta sina liv med värdighet, men låter människor dö av fattigdom i rännstenen.

Suveränitet över dina sinnen

Att räkna ut saker själv, är den enda verkliga friheten vi verkligen har. Använd den friheten, kom fram till vad du själv vill Rico.

– Jean Rasczak (Starship troopers)

De flesta män idag ger inte bara frivilligt bort rätten till sina materiella tillgångar eller över deras fysiska tillstånd, men även över deras egna sinnen. De låter massmedia berätta för dem vad de ska tycka och tänka. De konsumerar ”underhållning” i form av tv-serier och filmer som lär dem att vara svaga och att fly in i overkliga historier. Istället för att lära dem handskas med verkligheten. Inte bara ger vi bort kontrollen över våra egna sinnen, utan även våra barns sinnen. I Sverige till skillnad från många andra europeiska länder, har vi inte rätt att hemskola våra egna barn. Nej de måste indoktrineras av statliga inrättningar, annars tar staten våra barn ifrån oss. Låt det sjunka in!

Men även om vi inte kan fly statens påbud helt och hållet kan vi fortfarande ta kontroll över vårt inre. Ett exempel på detta är psykologen Viktor Frankls berättelse. I boken A Mans Search For Meaning berättar han om sin tid i nazisternas förintelseläger. Han noterade att de fångar som klarade sig bäst var dem som fokuserade på det positiva, över de få saker de hade kontroll över och viktigast av allt – på deras drömmar om framtiden. Den stoiska filosofen tillika kejsaren över Rom Marcus Aurelius, brukade kalla medvetandet för vårt inre citadell. Oavsett vad som händer runt om oss, kan vi alltid söka tillflykt till vårt innersta där vi alltid har full kontroll.

De har ingen makt över dig, om din makt kommer från Gud

Det kanske mest kända exemplet i litteraturen på en man som har total kontroll över sitt inre tillstånd, kommer från bibeln. När Jesus är på väg att bli dömd av Romarna, påhejade av fariséerna. Säger Pontius Pilatus till Jesus ”tala med mig, jag har makten att befria dig eller korsfästa dig”. Då svarar Jesus ”du har ingen makt över mig, om det inte är givet ovanifrån (från Gud)”. Oavsett om du tror på Gud eller inte, är detta svar från Jesus så alfa som det kan bli.

Rätten att manipulera våra egna sinnen

Ett exempel på att ta kontroll över sina egna sinnen är bruket av psykedeliska droger. Jag har flera manliga vänner som prövat LSD och psykedeliska svampar. Dessa är inga pundare, de har prövat detta för att utforska medvetandets gränsland, inte för att fly verkligheten. Och det kräver ett starkt psyke, annars kan det vara livsfarligt. Dessa män skiter i vad staten säger är okej, de har suveränitet över sina sinnen. Men av någon anledning anses det vara okej att bedöva våra sinnen med alkohol och cigaretter som förstört fler liv än några andra droger.

Frihet och identitet

Om du inte bryr dig om din identitet, är du dömd till att domineras av de som bryr sig om sin egen – Ernst Robert Almgren

Att vara verkligt fri, innebär också att du är fri att diskriminera. Att välja en tillhörighet framför en annan. Nationer och länder har skapats av grupper av män som erövrat mark och försvarat den för deras familjer och den egna stammen. Amerika grundades av europeiska nybyggare som ville skapa ett land där de hade mer frihet än i sina hemländer (framförallt religiös frihet). De skrev även in i sin konstitution att de endast ville ta emot vita invandrare ”med god karaktär”, detta gällde fram till 60-talet i USA.

I ett land med mångfald av folk med olika kulturella sedvänjor och religioner, är din frihet oerhört beroende av din grupptillhörighet. Om du tror att din frihet är oberoende av demografi, pröva som en vit man att starta en farm i Sydafrika, eller leva som jude i Malmö. Om du tror att frihet är oberoende av en religiös kontext, pröva att leva som kristen eller som ateist i Saudiarabien. Om du tror att din frihet att tycka vad du vill är oberoende av den politiska majoriteten, prova att leva i Nordkorea (eller i Sverige).

Frihet och tribalism

Apa ensam, svag. Apor tillsammans, starka

– Caesar (Rise Of The Planet Of The Apes)

Att vara en del av en grupp av män som ställer upp för dig i alla lägen, är betydligt mer tillförlitligt än statens ”skyddsnät”. Att vara del av en liten exklusiv gemenskap som bygger på blod, kamp och ett gemensamt syfte. Är betydligt mer verkligt, än någon abstrakt idé om att tillhöra en stat eller en nation med miljontals medlemmar, som du inte har något som helst gemensamt med. Utöver att ni talar samma språk och möjligtvis hejar på samma lag i fotboll.

En man som har kontroll över sin kropp och sina sinnen, och suveränitet över sitt hem och sina tillgångar. Är mer fri än en man som är beroende av staten eller andras välvilja. Men om du vill kunna hävda din suveränitet gentemot andra grupper som vill ta din frihet ifrån dig. Behöver du hjälp av andra fria män. Detta är syftet med ett männerbund, eller ett gäng. Det första vi gör när vi hamnar i ett fientligt territorium är att söka efter allierade. I fängelser beror fångarnas överlevnad (och att slippa bli våldtagna) på att lyckas vinna medlemskap i ett starkt gäng. Oftast är dessa gäng uppdelade efter etnicitet och religionstillhörighet.

Läs även Jack Donovans ”The way of men” och kapitlet ”The way of men is the way of the gang”.