Manlig och kvinnlig polaritet är intressant. Även män har feminina sidor, något som många inte vill kännas vid. Men genom att lära känna dina feminina sidor kan du enklare jobba med de maskulina egenskaperna. Vågar du se detta i dig själv?

”Ska du ha stryk din jävel”

Det tar ofta stopp direkt när jag frågar andra män om deras feminina sidor. Reaktionen är något i stil med ”anklagar du mig för att vara feminist, ska du ha stryk din jävel?!”. Eller så blir det en motsatt reaktion, om det handlar om en man som aktivt vill förtränga sina maskulina sidor och bli så mycket anti-man det bara går.

Detta rör sig helt enkelt om känsliga saker, åtminstone hos de av oss män som ser det som något positivt att vara maskulin. Maskulina kan vi fortsätta att vara, även om vi undviker att förtränga den förbjudna sidan. Det är just förträngandet som är problemet. Precis som i andra sammanhang är det svårare att jobba med det förträngda.

Ok, så varför ska jag acceptera min feminina sida?

Låt oss säga att du ser dig som 100 procent man’s man, men ändå är den i gänget som gillar att skämma bort övriga med en lyxig dukning och god mat. Du gillar att ta hand om nära och kära. Eller så gillar du att ha det vackert runt dig, och skapa en stilfull upplevelse. Traditionellt har detta skötts av kvinnor, och även om jag spetsar till det lite förstår du nog vad jag menar. Det ska poängteras att du fortfarande utövar dina mer feminina egenskaper på en mans sätt, inte en kvinnas. Kanske mer stilrent än mysigt, exempelvis.

Själv har jag ”mjukare” sidor som att jag tycker om att hjälpa, att jag mår bra av att vara ett stöd för mina utvalda. Jag är också något av en terapeut i sällskapet, skriver dikter och är helt enkelt konstnärligt lagd. Dessa är de feminina sidor som jag har identifierat hos mig själv, men mitt beteende är på intet sätt fjolligt för det. Det är helt enkelt den feminina delen av min manlighet. Den yttersta gränsen. Precis som en magnet har två poler är vi människor sammansatta på detta sätt. Läs ”Way Of The Superior Man” för att förstå mer om detta med polaritet.Obs! Undvik ljudversionen om du inte gillar sensuellt flåsande män i hörlurarna.

Vad är nyttan med kunskapen om polaritet?

Genom att identifiera och erkänna sina feminina sidor blir det mer självklart vilka de maskulina sidorna är. När du jobbar med din maskulinitet är det väldigt användbart att kunna fokusera med exakthet på vad detta innebär. Jag har själv haft problem med att förstå vem jag är fullt ut, tills jag insåg detta med dubbelheten. En sida är skapande och uppbyggande, den andra destruktiv. En sida är stark och brutal, den andra är mer ödmjuk. Vetskapen gör att du störs mindre av motsättningar när du jobbar med din maskulinitet.

För oss som är trygga i vår manlighet är det inga problem med att ha en konstnärlig/intellektuell sida. När jag var yngre minns jag hur vuxna män i min närhet ofta fnös och fördömde musiker, målare och liknande som ”fikusar” och ”fjollor”. Detta trots att musikerna på intet sätt betedde sig annat än maskulint. Det var helt enkelt tabubelagt, och är fortfarande.

Individuella variationer

Så för att förtydliga: de flesta män är mest maskulina, med en liten del av feminitet. Och vice versa gäller för kvinnor. Sedan finns det en liten procent neutrala, som inte känner sig hemma i något ”läger” (fem procent enligt Alexander Bard, som själv har insikt i HBTQ-rörelsen), men det är en väldigt liten andel och inte förenlig med den bild av könsbyten och annat som förekommer i media.

Hos var och en av oss varierar egenskaper, och därför är det kvinnan som byter däck i vissa familjer medan mannen är bättre i hushållet. Generellt är det dock inte så, och det är just generaliseringar som säger något relevant om manligt och kvinnligt. Det går helt enkelt inte att hålla en fruktbar diskussion om alla ska skjuta in sina subjektiva undantag.

För den som vill fördjupa sig i ämnet, läs vad Jung har att säga om detta. Det är från honom dessa tankar kommer ursprungligen. Hans tankar rör dock de omedvetna delarna av maskulint/feminint.