Om manlighet

Feminister lanserar beta som det nya alfa

Parallellt med att demonisera traditionellt maskulina män försöker feminister i populärkulturen att lyfta fram den mjuka och hunsade betamannen som en ”ny sorts alfa”.

I en artikel i Aftonbladet skriver feministen Linnea Claesson om vad hon kallar ”den nya alfamannen”. Hon ger där två exempel, det första handlar om en grupp med hipsters som bjudit in henne till att föreläsa om sex.

Hipstern som manligt ideal

Gruppen kallar sig ”Bearded Villains och förenas enligt dem själva av ”respekt, lojalitet och kärlek”. Bara det att en grupp män bjuder in en rabiat feminist som avskyr manlighet för att föreläsa för dem, säger mycket om deras testosteron-nivåer. Att det enda manliga dessa män vågar samlas kring är deras skägg, visar dessutom på deras ytliga uppfattning om maskulinitet.

Pojken som flyr konflikter

Det andra exemplet handlar om en pojke som går i nian, han säger upp bekantskapen med sina vänner för att de skrattat åt en flicka som ”sitter konstigt” i klassrummet. Mobbning är givetvis förkastligt, om det verkligen handlade om det. Men det manliga draget i den här situationen hade givetvis varit att ifrågasätta sina vänner, inte bara säga upp kontakten och fly konflikter (vilket är vad en beta gör).

Som att låta IS föreläsa för feminister

Att låta manlighet definieras av grupper och individer som uttryckligen avskyr manlighet kan knappast leda till något positivt. Det är lite som att feministiskt initiativ skulle bjuda in företrädare från IS för att berätta om hur en kvinna bör vara. Målet för dessa feminister är givetvis inte att hjälpa män bli bättre, utan att skapa fler manliga betjänter.

Men även om Linnea skulle ha gott uppsåt, vad vet hon om hur det är att vara en man? Troligtvis lika lite som vi på Maskulint vet om hur det är att vara en ung kvinna.

Betamän får fortfarande inte ligga

Detta knep att lansera betahannen som det nya mansidealet är inget nytt. Feminister har i decennier påverkat kulturen i skapandet av filmer och litteratur där de lyfter fram den mesiga toffeln i hjälterollen som får prinsessan i slutet av sagan. I verkligheten är den överväldigande majoriteten av kvinnor fortfarande mer attraherade av starka och dominanta alfamän (inklusive feminister).

Vad utmärker en riktig alfa?

Utifrån empirisk vetenskap och decennier av diskussioner mellan män inom Manosfären, har vi på Maskulint skrivit en uppsjö av artiklar om maskulinitet, alfa och beta, skillnader mellan män och kvinnor och mycket mer. Om du vill veta mer om detta från män som utgår från verkligheten och som vill hjälpa män bli bättre rekommenderar vi följande artiklar:

Vad är maskulinitet – biologiska skillnader
Fyra egenskaper som utmärker en alfa
Skapandet av en betahanne
Jack Donovan och de fyra manliga dygderna
Är du en alfa, beta eller omega?

Tidigare artikel

Gästartikel: Andlighet och konst till Mars ära

Nästa artikel

Recension: Joker - om farorna med manligt utanförskap

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Ernst driver bloggen levafett.com där han skriver om LCHF och träning. Han har även en YouTube-kanal och skriver böcker. Robert har en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

2 Comments

 1. Bjartur
  november 15, 2019 at 3:09 e m — Svara

  Nu var det jo inte så att Erik flydde! Han var bestämt en Alfa. Han sa ifrån och markerade tydligt var han står och bjöd in andra!
  Ska du använda exempel för att framhäva vad du menar tycker också dom kan vara korrekta. Annars fallerar jo hela poängen!

  Annars tycker maskulint.se är en jävligt bra hemsida med många inspirerande artiklar och tips!

  Mvh Bjartur

 2. november 19, 2019 at 12:58 e m — Svara

  Kul att du gillar sidan, men jag håller inte med dig här. Nu framgår ju inte många detaljer om denna situationen i hennes artikel, kan t om vara påhittat med tanke på hennes andra lögner.

  Det som framgår är bara att han sa upp kontakten med sina vänner för att de skrattat åt en tjej i skolan i en intern chattgrupp. I mina ögon är det att fly situationen som en liten beta.

  Det handlade inte direkt om en gruppvåldtäkt, de hade garvat åt henne, inte bra beteende, men inte heller oförlåtligt, barn retas. Hade hans kompisar erkänt att de betett sig illa och bett om ursäkt kunde han fortsätta vara deras vän, annars givetvis bryta kontakten.

  Men att bara säga upp kontakten utan diskussion är passivtaggressivt-niceguy beteende. Höjden av alfa är inte att lämna en chattgrupp, det är att ta diskussionen i verkligheten.

Kommentera