Om manlighet

Frågor och svar om manosfären

Vad är manosfären?

Svar: män som möts i verkliga livet eller på nätet, jämför erfarenheter och ger varandra tips och råd om frågor som är relevanta för mäns utveckling. Läs även Vad är Manosfären? och Detta är Manosfären i Sverige.

Kan inte kvinnor ge män råd?

Svar: kvinnor kan ge allmänna råd, men inte råd som är specifika för män. En kvinna blir till exempel inte bemött på samma sätt som en man vid en arbetsintervju. De upplever inte heller samma förväntningar och krav i ett förhållande som föräldrar eller ledare. Detta gäller även i frågor som rör hälsa, träning, ekonomi och andlighet.

Varför behövs en Manosfär? Om män vill träffas och diskutera är det väl inget som hindrar dom?

Svar: I traditionella samhällen behövs ingen uttalad Manosfär, det brukade inte heller behövas i vår del av världen. Jaktlag brukade bestå av enbart män. De flesta arbetsplatser var könssegregerade. Även skolorna var uppdelade efter kön. Exklusiva herrklubbar brukade vara ett vanligt fenomen. Idag har nästan alla manliga gemenskaper brutits upp till förmån för kvinnor av politiska skäl. Till och med pojkscouterna har döpts om till “scouterna”. Men det finns däremot gott om exklusiva mötesplatser för kvinnor. Läs även Starta ett gäng – en rekommendation till alla män.

Varför behövs en exklusivt manlig gemenskap utan kvinnor?

Svar: män beter sig annorlunda när kvinnor närvarar, de undviker ämnen som kan såra kvinnor eller som upplevs förödmjukande att tala om inför en kvinna. Kvinnor och män umgås även på olika sätt. Kvinnor träffas ofta för att bara sitta och prata och bekräfta varandras känslor. Män umgås oftare genom att göra saker gemensamt, på skjutbanan, i gymmet eller på golfbanan. Män behöver ständigt utmanas, testa sig själva mot andra män och få leva upp till kraven i ett brödraskap. Läs även Maskulint stöttar mansfria festivaler.

Varför skriver ni så mycket om alfa och beta? Är det för att kunna peka ut män som sämre eller bättre?

Svar: nej, bra eller dåligt är subjektivt, även om vi på Maskulint förordar vissa ideal över andra. Begreppen alfa och beta används i detta sammanhang som utgångspunkter för att kunna diskutera beteenden, strategier och tendenser hos olika typer av män. Dessa olika typer är inte statiska och det finns givetvis gråzoner. Läs följande artiklar: Fyra egenskaper som utmärker en alfa, Är du en alfa, beta eller omega? samt Sex olika typer av betamän.

Varför behöver män dela upp allt i roller? Överordnad och underordnad? I hierarkier?

Svar: i studier har man undersökt hur grupper av kvinnor jämfört med grupper av män väljer att fördela begränsade resurser. Kvinnor väljer oftast att fördela resurser jämlikt, det vill säga alla får lika mycket oberoende av prestation. Män däremot väljer oftast att fördela resurser beroende på meriter. Den som åstadkommer mest får mest resurser, den som åstadkommer minst, får minst resurser. Det feminina imperativet bygger på en känsla av rättvisa “alla ska få vara med”. Det maskulina imperativet bygger på vad som är praktiskt; rätt man på rätt plats och skapa incentiv för att utvecklas och prestera.

Ni verkar ha en negativ syn på kvinnor, vad beror den på?

Svar: inte alls. Men på grund av det rådande narrativet med kvinnor som ständiga offer och män som ständiga förövare, upplevs ofta ofördelaktiga observationer om kvinnor som misogyna. Precis som män har biologiska drifter som vi måste hålla i schack, har även kvinnor det. Men på grund av den evolutionära utvecklingen skiljer sig våra drifter åt. Vi försöker ge en realistisk bild av kvinnor som varken är skönmålad eller svartmålad, för att män ska kunna fatta rationella beslut i förhållande till kvinnor. Läs våra artiklar om det röda pillret: länk.

Tidigare artikel

Du är inte gammal - du är lat

Nästa artikel

Dela upp målen i delmål för att klara dem lättare

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Ernst driver bloggen levafett.com där han skriver om LCHF och träning. Han har även en YouTube-kanal och skriver böcker. Robert har en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

3 Comments

 1. Sanningssökare
  maj 27, 2020 at 1:26 f m — Svara

  Vad tycker du om det negativa ordet “sausage fest” som används om grupper eller sajter där bara män träffas? Det värsta är när konservativa män själva använder det och stämplar en grupp som losers för att inga kvinnor är där. Jag upptäckte nyss maskulint.se och tycker den är intressant. Förresten är inte längre Sverige världens mest jämställda land, de andra nordiska länderna gick om oss för minst tio år sedan enligt rankningar

 2. september 26, 2020 at 3:44 e m — Svara

  […] Vad är Manosfären? […]

 3. juni 16, 2021 at 11:19 e m — Svara

  […] Klicka här för att läsa frågor och svar om Manosfären […]

Kommentera