Hur högt ligger ribban för att stå ut bland dagens män? Måste du vara en miljonär? Kroppsbyggare? Jobba som överläkare? Eller vara en tv-personlighet?

För att vara en del av världens tio procent rikaste, mest kända och framstående män på planeten, finns det inga genvägar. Det kräver oftast tiotusentals timmar av studier, hårt arbete och försakande av livets andra nöjen. Men för att stå ut över, åtminstone åttio procent av världens män. Inom de flesta områden som gör att vi framstår som intressanta och attraktiva. Krävs det betydligt mindre än de flesta tror. Här listar jag fyra av dessa områden där du med relativ lätthet kan höja dig över massan.

En manlig fysik

När jag skriver om män i procent, handlar det givetvis om en gissning från min sida. Men pröva detta experiment, under sommartid. Sätt dig på ett välbesökt cafe, eller på en bänk vid en vältrafikerad gata eller buss-station. Observera alla män som går förbi, hur många av dem är antingen överviktiga (från liten kulmage till grov övervikt). Eller för spinkiga, avsaknad av synliga muskler (skulle lätt kunna vara transor).

De flesta män är så okunniga om träning och kosthållning, att så fort de ser en annan man med väldefinierade armar och en platt mage. Tänker dom ”den där killen måste ta steroider, svälta sig, eller leva på gymmet”. Sanningen är att du sällan behöver träna mer än fyra timmar i veckan. att du varken behöver dyra kosttillskott eller steroider. Och du bara behöver göra några enkla justeringar i din kosthållning. För att andra med lätthet ska kunna se ”där är en kille som tränar”. Läs även min guide på Maskulint.

Lev ett intressant liv

När du småpratar med okända män på en social tillställning. Hur många av dem är intressanta att lyssna på? De flesta konversationer inleds med ”vad jobbar du med?”. Eftersom väldigt få män jobbar med något dom verkligen brinner för, eller som står ut från massan. Är det oftast inledningen på en väldigt tråkig konversation. Fundera över om du skulle kunna jobba med något du faktiskt bryr dig om? Därefter är det vanligaste samtalsämnet hobby och fritid. Vilket oftast handlar om ”har du sett senaste avsnittet av?…” eller ”vilket lag hejar du på?”.

Givetvis ska en riktig man inte organisera sitt liv för att imponera på andra (utanför din inre krets). Men om du är en tråkig person att prata med, är risken stor att du lever ett jävligt tråkigt liv. Förändra det för din egen skull. Tänk om du istället för att behöva prata om vädret, den senaste matchen i basket, eller hur du skyfflar papper på kontoret, kunde säga något i stil med; jag tränar inför ett Spartan race nästa år. Jag är gitarrist i ett metalband. Jag studerar för att få jaktlicens. Eller varför inte ”The first rule of Fight Club is…”

Bär manliga kläder med ett syfte

Om du inte lever ett exceptionellt liv, eller arbetar på att bli en bättre man, kommer inga kläder i världen att göra ditt liv mycket bättre. Med det sagt, om du redan gör allt du kan för att vara en stark och kapabel man, men struntar i ditt yttre. Kan det sätta upp onödiga hinder för att uppnå vad du vill. Men om du använder yttre attribut för att signalera till omvärlden vem du är (utan att gå till överdrift) kan det vara ett mäktigt verktyg. Läs mer om detta i boken The Appearance Of Power av Tanner Guzy.

De flesta män i Sverige klär sig för ett endaste syfte ”att inte stå ut ifrån massan”. De klär sig tillräckligt bra för att inte se ut som hemlösa. Men tillräckligt subtilt för att inte framstå som bättre än någon annan (jantelagen). Detta gör att de flesta män ger ett alldagligt och tråkigt intryck. Men för att stå ut i från mängden av män behöver du inte bära en dyr kostym eller se ut som en rockstjärna. Det räcker med några enkla riktlinjer.

– Bär kläder som tilltalar din intressegrupp, men någon nivå bättre än där du redan är (dit du vill nå i din utveckling).
– Se till att dina kläder passar din kroppstyp och framhäver dina bästa egenskaper. Istället för att bara köpa kläder som passar ”på ett ungefär”.
– Se inte ut exakt som alla andra. Köp inga fjantiga märkeskläder eller ”skinny jeans” bara för att det är trendigt just nu.
– Reflektera över vem du vill vara och hur du vill att andra ska uppfatta dig, och utgå ifrån det.

Ha en passion för något

Ordet passion betyder ”att lida för något”, idag används ordet för en massa trams som ”jag är passionerad i choklad”. Möjligtvis lider du av övervikten som är en följd av all choklad du äter, men det är inte vad jag talar om här. De flesta män tror antingen att dom har passion för saker som att titta på fotboll, eller att gå på rockkonserter. Eller att dom är passionerade i samhällsfrågor eller politiska narrativ påhittade av media. Som de varken har någon kontroll över, och sannolikt aldrig gjort något för att påverka (utöver att skriva arga inlägg på Facebook).

En person som brinner för styrketräning, tränar åtminstone fem dagar i veckan, studerar styrketräning och följer en diet som passar hans syften. En person som brinner för en politisk fråga engagerar sig för den i det verkliga livet. Han samlar in pengar, delar flygblad med mera. Zlatan brinner för fotboll, hans liv och karriär beror på hans prestationer på planen. Men du brinner inte för fotboll bara för att du tittar på hans prestationer på den lokala sportbaren. Män som verkligen brinner för något är extremt sällsynta i vårt samhälle, och är därför naturligt mer attraktiva och intressanta.

PS. Om du inte känner något behov av att utveckla dig själv eller stå ut ifrån massan. Bra! Förändra ingenting, lämna den här sidan och skaffa ett konto på Netflix (och glöm inte popcornen).