Trodde du att Sverige var ett land där man inte tillåter spridande av hat, baserat på människors kön eller ras? Då trodde du fel, det handlar bara om vilket kön och vilken ras du hetsar mot. Och det ”goda hatet” är en stor industri i Sverige.

Media, skolor och politiker i Sverige har bedrivit en hatkampanj mot män i decennier, ofta med rasistiska inslag, då man ofta uttryckligen riktar sig mot vita män. Jag utmanar läsare som inte tror på detta att använda Google och söka på ”vita män”. Försök att hitta någon grupp i samhället (eller planeten) som får utstå mer kritik, hat och skam i stora tidningar och tv.

Det går ihuvudtaget inte att hitta en endaste artikel i en mainstream-tidning, som skambelägger en annan etnisk grupp eller kvinnor som grupp på samma sätt som mot vita män.

Hatet mot vita män är en stor industri

Det senaste och mest absurda påståendet jag stött på, är när Jens Liljestrand skriver i expressen (2018) att vita män indirekt bär ansvar för skogsbränderna i Sverige. Andra rubriker jag läst i svensk media genom åren inkluderar ”jag tänker aldrig föda en vit man”, ”jag hatar vita män”, ”det är naturligt att hata vita män”, ”vita män måste hålla käften”, ”för många vita män”. Det sätts även upp statligt finansierade utställningar som ”bland våra hjältar finns inga vita män”, och i bokhandeln kan du köpa böcker som ”korkade vita män”.

Är det någon som protesterar?

Givetvis finns det vita män som protesterat mot denna hatstorm, men inte i några tidningar eller i tv, bara på slutna forum på nätet. Som svar på detta skapade ”nätaktivisten” Kawa Zolfagary Facebook-sidan ”vita kränkta män” som gör narr av män som inte tycker om att svartmålas varje dag i media. Denna sida har hyllats i alla stora medier och nu även blivit publicerad som en bok.

I svenska filmen ”En gång i Phuket” hånas en man av en kvinnlig förläggare, när han försöker pitcha en idé om en bok som handlar om utmaningarna med att vara en man i ett postmodernt Feministiskt samhälle ”jag får in hundra såna manuskript om dagen” svarar hon irriterat. Ändå finns det inga böcker om detta ämne i vare sig svenska bibliotek eller hos bokhandlare.

Hur rättfärdigar de hatet mot män?

Resonemanget bakom varför det är legitimt att hata män, är att vi ska ha förtryckt kvinnor, genom att skapa snäva könsroller som tvingar kvinnor att slava i köket och föda barn hela dagarna, medan männen har glidit genom livet på en räkmacka. En annan anledning är att män alltid har varit överrepresenterade i maktpositioner i allt från bolagsstyrelser, till politiska institutioner och i ledande filmroller.

Förklaringen bakom detta ska vara att män samlas i hemliga rum för att skapa ”dolda maktstrukturer” i samhället, som håller kvinnor borta från pengar och inflytande.

Att just vita män anses vara särskilt hemska, är att det är vi som sägs ligga bakom historiens värsta brott mot mänskligheten. Som slaveri, etniska rensningar och diktatur med mera. Medan resten av världens folk tydligen skulle bestått av ädla vildar som spenderade sin tid med att odla ekologiska grönsaker och sjunga fredssånger.

Sanningen om manligt och vitt privilegium

Givetvis har kvinnor haft det otroligt hårt genom historien. De har tvingats föda barn under fruktansvärda förhållanden, som ofta slutade med döden för både mamman och barnet. Arrangerade äktenskap har ofta varit norm, och att tillfredsställa sin man har varit en kvinnas plikt. Men att tro männen haft det lättare visar på en extrem historielöshet och ignorans.

Män har alltid haft de tyngsta och farligaste jobben, det är männen som skickats ut i krig, det är männen som främst varit ansvariga för att försörja såväl kvinnor som barn och så vidare.

Sanningen är att de historiska könsrollerna skapades av praktiska skäl baserat på biologiska och mentala skillnader mellan män och kvinnor. Läs mer om detta i ”Jakten på patriarkatet”.

Hur hemska var de vita männen?

Vad gäller specifikt vita mäns handlingar genom historien. Är det sant att vita erövrat och förslavat andra folk, genomfört etniska rensningar och skapat diktaturer. Lika sant är att det har nästan alla andra folk på planeten också gjort. Dom som inte förstått detta kan börja med att studera det Ottomanska imperiet, Kinas historia, den transarabiska slavhandeln, Genghis Khan och muslimernas erövringar.

Man ska även komma ihåg att det var vita som var ansvariga med att först lagstifta mot slavhandel, i skapandet av demokrati och inte minst genom att skydda kvinnors och barns rättigheter.

Är det fel att kritisera män som grupp?

Jag anser att alla grupper i samhället och globalt sett, ska vara tillåtet att sakligt kritisera och granska. Inkluderat män, och även mer specifikt vita män. Problemet är att män i allmänhet, och vita män i synnerhet inte står upp och försvarar sig själva. Samt att kritiken, eller snarare hatet, mot vita män är extremt ensidigt. Om jag skulle välja en valfri artikel som förespråkar hat mot vita män och byta ut orden mot ”judar” eller ”turkar” skulle jag med största sannolikhet hamna i fängelse eller åtminstone få böter.

Hur bör män förhålla sig till hatstormen?

Vi på Maskulint är politiskt obundna och agerar inte heller som en lobbygrupp, det är upp till varje enskild man att fundera över vilka politiska partier som bäst tillvaratar deras intressen. Och även i hur de ska rösta med plånboken när de köper produkter, företagets reklamfilmer kan vara en god hänvisning till var de står. Jag ser inte heller något större värde i att män organiserar sig som en offergrupp. För att kräva en mer nyanserad nyhetsrapportering eller för mer konsekventa lagar.

Motiveringen till detta redovisar jag i artikeln ”Bör män spela offerspelet?”.

Det jag däremot förespråkar är att män försöker vara mer medvetna om det identitetspolitiska spelet. Att de inte stödjer organisationer som arbetar aktivt emot dem. Att män uppfostrar sina söner och döttrar att vara medvetna om dessa frågor. Och framförallt att män både enskilt och i sina respektive männerbund arbetar aktivt för att skapa och stärka en positiv maskulin identitet. Som står pall för de intensiva hatkampanjerna emot dem.

I nästa artikel kommer jag redovisa några av de psykologiska konsekvenserna av skuldbeläggandet och hatet mot vita män. Se till att gilla oss på Facebook eller att följa oss på Twitter för att få reda på när nästa artikel kommer.