Du kan inte begära respekt för något du inte förtjänat. Och respekt du inte förtjänat, är inget värd”.

Vi har tagit upp detta tidigare på Maskulint, men det är värt att nämna igen. Bara kvinnor, barn och husdjur är älskade förbehållslöst, män värderas utifrån vad vi bidrar med.

Jag säger inte att detta är dåligt, tvärtom. Jag är inget barn. Jag vill inte heller bli uppskattad bara för att andra vill sätta på mig. Och jag vill definitivt inte vara någons husdjur. Som män borde vi bära ”bördan av att behöva bevisa vårt värde” med stolthet.

Vad avgör om du får låna pengar?

Om jag befann mig i en ekonomisk knipa, skulle mina nära vänner vara redo att låna ut pengar till mig. Därför att de känner mig, och jag har förtjänat deras tillit genom att bevisa i handling vad jag går för, under flera års tid. De vet att jag hellre skulle svälta än att inte betala en skuld.

Men om jag skulle ringa upp någon jag bara pratat med ett par gånger på gemensamma tillställningar, eller över telefon. Skulle de troligtvis, och med all rätt, vara tveksamma till att låna ut pengar till mig. Det är logiskt, jag har inte byggt upp något förtroende eller socialt kapital hos dessa människor.

När du söker jobb eller går på en dejt

När du söker nytt jobb, är det sällan du får en fast anställning på en gång. Om du inte har väldigt bra meriter. Det är naturligt att din arbetsgivare vill utvärdera ditt arbete, din pålitlighet och kompetens, innan de tar steget fullt ut och ger dig ett längre kontrakt.

Kvinnor som oftast är positiva till egalitära idéer om ”allas lika värde” (åtminstone i ord) förvandlas snabbt till renodlade fascister när det kommer till dejting. De utvärderar hänsynslöst din fysik, längd, vikt (gener). Din ekonomi och sociala status, innan de väljer om de vill inleda ett förhållande med dig.

Att du säger vad du gör, och att du gör vad du säger

En av dina viktigaste egenskaper som man. Som ofta avgör ditt värde både bland män och kvinnor i längden, är att du håller dina åtaganden. En man som varje gång han går ut med grabbarna, lovar att han ska bjuda laget runt på drinkar. Men smiter utan att ha bjudit när kvällen är slut, kommer ingen att lita på.

Det handlar inte om drinkarna i sig, eller om någon bett om att bli bjudna, det handlar om att hålla vad man lovar. Om jag lovar min flickvän att hämta en sten från månen, och jag inte lyckas. Då är det inte hennes fel att jag lovat för mycket. Det är endast mitt fel.

Bygg förtroende långsiktigt och lär av dina misstag

Du kan bygga ett högt socialt kapital snabbt, till exempel genom en heroisk handling. Men mer långsiktigt och riskfritt bygger du det långsamt med dem du vill komma närmre. Genom att vara konsekvent och ärlig. Ofta kräver det mer uppoffringar i början, men med tiden behöver du inte bevisa lika mycket.

Men vi begår alla misstag. Ibland lovar vi för mycket, inte av illvilja, men på grund av dåligt omdöme. Då är det viktigt att be om ursäkt, och inse att förtroendet kommer ta tid att bygga upp igen.