Professorn Jordan Peterson är en av vår tids viktigaste intellektuella tänkare idag, i synnerhet för unga män. Hans personliga bakslag fick många män att förlora sin tro på honom, men var det berättigat?

Tyvärr växer väldigt många män upp idag utan en närvarande far, eller med en far som är svag eller oengagerad, läs även ”Fädernas oerhörda betydelse”. Dessa män letar ofta efter en ny fadersfigur, och Jordan Peterson har blivit en av de främsta.

För dom som inte känner till Jordan Peterson sen tidigare rekommenderar vi följande läsning:

Femtio nyanser av Jordan Peterson
Jordan Peterson, ett första steg i manligt uppvaknande

Jordan Petersons depression och akuta inläggning

Peterson har varit öppen med sin kamp med depression och även erkänt att han tagit ångestdämpande för detta, samt skrivit ut antidepressiva medel till sina patienter.

Han är således ingen motståndare mot psykiska läkemedel vid behov och kan därför inte kallas hycklare för sitt eget intag.

Men förra året tvingades Peterson söka akut vård för sin depression och fysiska hälsa till följd av problem med sin medicinering, vilket antydde att hans problem var värre än han gett sken av.

Är Petersons tolv regler för livet otillräckliga?

Om en man försöker sälja en kurs om hur man tjänar mycket pengar, är det inte konstigt om potentiella kunder vill veta hur mycket han själv tjänar. När en man som Jordan Peterson skriver en bok som ”Tolv livsregler”, är det inte oberättigat att fråga hur bra hans eget liv är?

Läs vår recension av denna bok här.

I efterhand har Peterson sagt att hans akuta inläggning berodde på en allergisk reaktion på mediciner, och inte överdoserande eller något liknande. Oavsett verkar han ha återhämtat sig sedan dess, även om han inte syns lika mycket i media längre.

Vad jag anser att Peterson verkligen saknar i sin världsbild

Trots att jag uppskattar mycket av Petersons arbete, har jag även kritiserat delar av hans filosofi. Hans tro på extrem individualism är enligt mig inte bara orealistisk, men även osund.

Människor är flockdjur, och världen domineras främst av kollektiv, inte av ensamvargar. En annan sak jag kritiserat är att han inte vågar följa sin analys av skillnader mellan män och kvinnor fullt ut.

Han lever själv i ett egalitärt förhållande med sin fru (enligt egen utsago) och han vill inte leda familjen. Detta skulle kunna vara en förklaring till att hans dotter kontinuerligt söker uppmärksamhet på Instagram med lättklädda bilder, men det kan givetvis även bero på något annat.

Hans följare har haft en orealistisk bild av sin idol

Men bortsett från min kritik av Petersons filosofi, anser jag att många av hans följare har haft en orealistisk bild av sin fadersgestalt. Även den bästa entreprenören har gjort enorma ekonomiska förluster och även de bästa slagskämparna har åkt på stryk någon gång.

Att Peterson blev utbränd efter flera år av hetsjakt i media, angrepp från den radikala vänstern med mera, är inte märkligt, inte ens för en man med en bra filosofi och stoiskt sinnelag. Jag har skrivit tidigare skrivit en artikel om att inte fokusera mer på mannen än hans budskap i ”Döda dina idoler”.

Dags att växa upp och tänka själv

Jag är medveten om att denna kritik inte gäller alla av Petersons följare, men för många av dem anser jag att det är dags att växa upp och börja tänka mer själv. Det är ofta en skrämmande upptäckt för barn att till och med en förälder kan tappa kontrollen eller ha fel, men det är en del av att bli vuxen.

Jag personligen kommer fortsätta att följa Petersons intellektuella inlägg utan att vare sig hålla med honom i allt eller idolisera honom, detsamma gäller givetvis våra följare i förhållande till oss, men det tror jag att de redan är medvetna om.