Om manlighet

Konsten att uppfostra barn som en man

Jag har hunnit skaffa två barn över åren, och dessutom fått en liten bonus i form av flickvännens son. Från att vara en barnhatande 17-åring som svor att aldrig någonsin bli farsa har det hänt en del på 23 år. Jag lyckas i dag (oftast) vara omtyckt av barn samtidigt som jag kör en lite hårdare disciplinerad linje.
På barnens sommarfest på dåvarande dagis låg jag i gräset på rygg och kollade på molnen, medan de andra vuxna satt och pratade om heminredning, jobb, politik och vem som har gjort fel – du vet, sånt där tråkigt deprimerande skit som vuxna brukar diskutera, för att de tror att de måste. Alla småkillar var vid mig, och vi diskuterade flygande grisar med mera.

Glömmer att de är barn

Det är sådär det brukar bli, men det är bara ena sidan av myntet. För jag ställer krav på ungarna, och vill att de ska lära sig. Inte för att ”det ska vara så”, utan för att det är i linje med vad de behöver för att kunna ta sig genom livet. Grunden i detta ligger i att jag omöjligen kan låta bli att ställa krav, och innerst inne glömmer bort att de är just barn. Det kan vara jobbigt för dem, men i slutändan tror jag det är bra med utmaningar tidigt i livet.

Med utmaningar menar jag promenader på en mil, matlagning, lyfta tunga saker och springa många varv runt huset. Eller att lära sig läsa tidigt, spela in film till YouTube eller lära sig spela instrument, prata engelska eller sjunga. Istället för ren underhållning varje vaken sekund.

Bli en klippa för barnen

Själv pratar jag gärna om livet och döden med de barn som jag har i mitt liv. De får dessutom coaching av mig, och av egen erfarenhet vet jag att självkänsla är det viktigaste som finns under de första 15-20 åren. Här behandlar jag dem som vuxna, och berättar gärna om mina egna erfarenheter från tiden som mobbad, med panikångest och sådant som rör andra problem jag har gått igenom i livet. Livet är tufft, och särskilt tufft är det i tonåren. Som man kan du bli en klippa för barnen – missa inte den chansen.

Här är några råd kring hur du som man kan göra positiv påverkan på barn.

* Var dig själv. Försök inte bli mer ”barnslig”, för det genomskådar de ändå.
* Visa hur en bra man beter sig, så blir du en förebild för pojkarna och en måttstock för flickorna.
* Visa känslor. Bli pissförbannad när det är befogat. Den mest uppkäftiga snorunge kommer att minnas det hela livet, och kanske är det just ditt raseriutbrott som räddar honom från ett liv i kriminalitet.
* Var konsekvent. Ändra inte det du har bestämt. Däremot kan du förhandla med barnen, så får de ge en motprestation för att få som de vill.
* Hjälp dem inte för lättvindigt. Låt dem få försöka själva först.
* Avbryt dem inte trots att de gör fel. Det är viktigt att få misslyckas. Än viktigare är insikten om att misslyckanden inte är hela världen.
* Var fysisk. Dominera bråkiga barn, så att de känner att de har en stark ledare. Detta skapar trygghet, hur motsägelsefullt och fel det än kan kännas när du brottar omkull den skrikande sonen och håller fast honom.
* Var stoisk. Ungar kan vara jävligt jobbiga – så är det bara. Meditation, fysisk träning och ett sinnelag som inte strävar efter perfektion och ”saker ska gå enligt plan” krävs.
* Sist men inte minst, se till att alltid ha stärkande och starkt kaffe i närheten!

Tidigare artikel

Metoo, Mike Pence-regeln och traditionella relationer

Nästa artikel

Bör män delta i offerspelet?

Författaren

Dan Forslund

Dan Forslund

Dan är en författare och coach med produktivitet och psykisk hälsa som fokus. Utöver produktion av böcker driver han en podd och håller workshops i produktivitet. Till vardags jobbar han som SEO-strateg och content writer.

Läs Dans texter om produktivitet och personlig utveckling på hans blogg: danforslund.se

Inga kommentarer

Kommentera