Är du medveten om hur ditt yttre påverkar andras och din egen uppfattning om dig själv? Är det omanligt att bry sig om hur man ser ut? Eller är medvetenhet om detta ett uråldrigt verktyg för makt och inflytande?

”En man ska se ut som att han har köpt sina kläder med intelligens. Klätt på sig dem med omsorg. Och därefter glömt bort dem helt och hållet.”

– Sir Edwin Hardy Amies

Jag har alltid anpassat min klädstil efter vad jag personligen tycker är bekvämt, praktiskt och snyggt. Jag hade aldrig ägnat några djupare tankar om betydelsen av mitt yttre, och ansåg att män som gjorde det var ytterst suspekta eller rentav omanliga.

Detta var innan jag för några månader sedan läste boken ”Appearance Of Power” av Tanner Guzy. Författaren är känd bland organisationer för män och har en unik approach till att guida män i stil och klädsel som är ytterst politiskt inkorrekt och går rakt emot allt de flesta förknippar med ”mode för män”.

En stilguide för krigare, ledare och manliga män

I boken går Tanner igenom vilken betydelse yttre attribut haft för män genom historien, i olika klasser och kulturer. Boken ägnar även flera kapitel åt hur män kan anpassa sin stil för att leva upp till de fyra manliga dygderna (länk). En viktig lärdom när man studerar stora män genom historien, krigare, ledare och ikoner, är att de varit väldigt medvetna om sitt utseende och hur det påverkar hur andra uppfattar dem.

Detta är inte bara en bok om hur du väljer rätt slips, vad du ska ta på dig inför en dejt och dylikt. Detta är en bok för män med ambitioner. om hur du använder dig av ditt yttre för att injaga skräck i dina fiender, få respekt från andra män och göra kvinnor våta i trosorna.

Bryr sig riktiga män om sitt utseende?

Tanner börjar med att avfärda myten om att riktiga män inte bryr sig om hur de ser ut. Se på avbildningar av historiska figurer som Alexander den store, Napoleon eller Lenin, vad skulle dom vara utan sina ikoniska utseenden? Författaren visar på att deras image inte är en slump. Ta en av vår tids största mma-kämpar Connor McGregor som är lika mycket ett modelejon som ett lejon i ringen.

Om vi ser till våra egna förfäder, de fruktade vikingarna, visar arkeologiska fynd att dessa män hade utstuderade frisyrer, smycken, tatueringar och klädesplagg som förmedlade deras status och framgångar i strid. Vi kan även se på moderna militärer vars uniformer inte bara är praktiska men även förmedlar tillhörighet, rang och disciplin.

Kläder och yttre attribut som ett verktyg

Om du bara ser användandet av kläder och image som ett sätt att vinna komplimanger, då kan du med rätta anklagas för att ägna dig åt ett omanligt beteende. Men om du använder detta för att förmedla vem du är till världen, vad som är dina styrkor, din stamtillhörighet och mål. Då är det ett mäktigt verktyg som kan hjälpa dig att nå ut med ett budskap, för att skapa ett starkt nätverk eller ett männerbund (länk).

Kläder är inget substitut för prestation

Tanner trycker hårt på att inga utstyrslar är ett substitut för prestationer. Om du är ekonomiskt utblottad och försöker se ut som en framgångsrik entreprenör så är du falsk, och det kommer synas. Din stil ska förmedla vem du är, men också vem du vill vara.

Om ditt mål är att bli ekonomiskt framgångsrik finns det ett värde i att klä dig professionellt och snäppet bättre än andra män i din demografi. Men försök inte se ut som Donald Trump om du inte är Donald Trump!

Hur påverkar ditt yttre din egen uppfattning om dig själv?

I boken hänvisar Tanner till flera studier där man låtit kontrollgrupper med liknande bakgrund lösa olika intellektuella uppgifter. Resultatet visade att kontrollgruppen som var klädda som om de hade en högre status lyckades lösa uppgifterna snabbare än dom som var vardagligt klädda. Det finns alltså en ansenlig placeboeffekt som vi kan utnyttja. Det betyder inte att du blir en läkare för att du bär en läkarrock. Men klä dig skarpare och du känner dig skarpare.

Att klä sig för sin stamtillhörighet.

De flesta moderna västerlänningar ser stamtillhörighet som något tillhörande stenåldern som inte berör dom. Men troligtvis berör det dom mer än vad de är medvetna om. Pröva bara att sätta dig ned hos djurgårdens hejaklack på en fotbollsmatch, iklädd AIKs färger. Gå till en hårdrocksfestival klädd som en hiphopare. Eller varför inte gå till en moské med en kippa på huvudet. I bästa fall får du utstå hån. I värsta fall…

Men att signalera tillhörighet handlar inte bara om att undvika bråk, det handlar om vem/vilka du vill dra till dig eller stöta bort. Är du vegan? Tillber du Wotan? Är du en tekniknörd? Fundera över vad du vill förmedla och vilken typ av människor du vill ha i ditt liv.

Tanners bok och onlinetest

Guzy Tanners bok går igenom mycket mer än vad jag tagit upp i den här artikeln och svarar på frågor som hur man klär sig för rätt sammanhang utan att bryta med sin identitet? Att klä sig för sin ålder. Att välja kläder för sin kroppstyp, yrke och ambitioner. Val av tatueringar, accessoarer, skägg, frisyrer och så vidare. Givetvis går Tanner även igenom hur du väljer rätt stil för att attrahera de kvinnor du vill ha i ditt liv.

På Tanners hemsida finns även ett gratis onlinetest för att ta reda på vilken som är din huvudsakliga stil/arketyp. För Maskulints läsare rekommenderar jag starkt att du införskaffar boken och gör testet, det har hjälpt mig personligen i utvecklandet av min image och självbild.

Länkar:
Guzy Tanners test
Tanners bok ”The Appearance Of Power”