Om manlighet

Kriget mot testosteron för män – del ett

Det manliga könshormonet testosteron är otroligt viktigt för män, inte bara för att vi ska kunna behålla en erektion eller kunna lyfta tungt på gymmet. Det är även av central vikt för vårt välmående, för att vi ska orka jobba och fungera i vardagen. Lågt testosteron kan till och med vara dödligt för män (mer om det senare). Lägg därtill att testosteron-nivåer hos män i västvärlden har sjunkit dramatiskt med över tjugofem procent de senaste tjugo åren.

Trots detta har bruket av sådant som testosteron-ersättning för män varit demoniserat och förbjudet för män i decennier. Åtminstone för dem som vill använda sig av det för att bygga mer muskler, få högre sexdrift eller bara må bättre. Och sjukdomar som orsakas av för lågt testosteron talas det knapp alls om, källa.

Lögner om Testosteron-ersättning

Otaliga lögner om bruk av exempelvis preparat som anabola steroider har spridits av medier, Hollywood och läkare. Testosteron-ersättning har beskrivits som en drog lika farlig som heroin. Och förknippas med begrepp som ”roidrage”, hjärntumörer och hjärtattacker, trots att dessa beskyllningar helt saknar vetenskaplig grund*.

Det finns givetvis biverkningar med bruk av sådant som steroider för män, på kort sikt acne, förkrympta testiklar, håravfall med mera. Och på lång sikt indicier om hjärtproblem, men detta saknas det långsiktiga studier om på grund av stigmat kring detta. Å andra sidan är även lågt testosteron förknippat med hjärtproblem.

En mer nyanserad bild av steroider

Jag ska även tillägga att jag själv aldrig brukat steroider och inte rekommenderar det för män som inte har farligt låga nivåer av testosteron. Det jag vill sätta fingret på här är att det verkar finnas ett särskilt bias mot hormonbehandling för män. För den som vill sätta sig in mer om just steroider rekommenderar jag dokumentären ”Bigger, Stronger, Faster”. Jag kommer även återkomma med en guide för män om hur man höjer sitt testosteron på naturlig väg.

Hormonbehandling – bra för kvinnor, sjuka och transsexuella, dåligt för män?

För kvinnor däremot som lider av underskott av det kvinnliga könshormonet östrogen finns det en uppsjö av lagliga behandlingar och tillskott att tillgå. Detta lyfts fram och hyllas av media med närmast obefintligt fokus på dess potentiella negativa biverkningar. Och på senare tid har testosteron upplevt ett uppsving, åtminstone när det gäller transsexuella kvinnor som vill bli män. Här beskrivs testosteron som en mirakelmedicin för kvinnor som vill byta kön, få muskler, mörkare röst. Och till och med gå så långt som att rekonstruera sitt könsorgan för att få en konstgjord penis.

Testosteron-ersättning har även använts framgångsrikt inom sjukvården för att behandla aids-patienter, brännskadeoffer och för personer med muskelnedbrytande sjukdomar. Men när det kommer till män som vill bygga muskler eller bara må bättre är testosteron plötsligt en livsfarlig drog som kan göra dig galen eller till och med döda dig.

Är kriget mot testosteron ett krig mot manlighet?

Denna dubbelmoral kring behovet av testosteron för män i förhållande till exempelvis östrogen för kvinnor. Beror sannolikt på samma anledningar som att man håller galor och kampanjer för att stoppa bröstcancer. Men nästan inte gör någonting för att uppmärksamma prostatacancer, som är den vanligaste cancerformen hos män. Det verkar onekligen som att många regeringar och medier bryr sig mer om kvinnors hälsa och välmående än detsamma för män.

Vad detta beror på kan vi bara spekulera i, men att det delvis beror på feministisk identitetspolitik verkar inte osannolikt. En nyligen gjord studie har även visat att män med höga testosteron-nivåer tenderar att rösta mer åt höger, medan män med lågt testosteron oftare röstar åt vänster. Detta kan givetvis vara en anledning till varför vissa politiska krafter inte vill åtgärda de sjunkande nivåerna av testosteron hos män.

Angrepp på manliga beteenden

Utöver att media och politiker angriper bruk av det manliga könshormonet i sig, angriper man även typiskt manligt beteenden. Några exempel är manspreading (att män särar på benen i tunnelbanan och på bussar), när män förklarar något, vad som helst för kvinnor (manspleaning, det finns inget som heter womensplaining).

Att män visslar efter attraktiva kvinnor (catcalling som numer likställs med sexuella övergrepp) och så vidare. Man angriper även små pojkar som inte vill sitta still i skolbänken och förordar medicinering. Där det i många fall bara är så att pojkar på grund av deras hormonnivåer har svårare att vara lydiga och undergivna i skolan. Även det faktum att pojkar ofta leker krig och brottas på skolgården beskrivs som ett problem.

Vad kan vi göra?

Dessa attityder i samhället och hos makthavare kan vi inte göra så mycket åt vilket jag beskrivit i min tidigare artikel ”bör män spela offerspelet” men vi bör vara medvetna om dem. Det vi kan göra är att ignorera all denna propaganda och ta våra testosteron-nivåer i våra egna händer och arbeta för vårt eget bästa.

Tidigare artikel

Misstag män gör när det tar slut

Nästa artikel

Riskerar europeiska män att dö ut? - del två i Maskulints serie om testosteron

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Ernst driver bloggen levafett.com där han skriver om LCHF och träning. Han har även en YouTube-kanal och skriver böcker. Robert har en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

2 Comments

  1. juni 24, 2020 at 3:11 e m — Svara

    Bra skrivet!

  2. […] Del 1 Kriget mot testosteron för män – del 1 i Maskulints serie om testosteronDel 2 Riskerar europeiska män att dö ut? – del två i Maskulints testosteron-serieDel 3 Myter om testosteron nästan alla tror på – del 3 i vår testosteron-serie (maskulint.se) […]

Kommentera