Om manlighet

Män som inte vill utvecklas, jantelag eller lathet?

”Man är något som man är född till” säger ibland män som inte vill utvecklas som personer. De ser sig som klara från födseln, och resten av livet handlar om att få andra att acceptera dem i olika utsträckning. Självklart är det en syn på sig själv som inte är konstruktiv. Självklart bör alla män sträva efter att ständigt bli bättre män.

Mästerskap handlar om att utvecklas

Har du läst våra artiklar om mästerskap? (artikel 1 om mästerskap, artikel 2 om mästerskap, artikel 3 om mästerskap). Denna manliga dygd, som Jack Donovan skriver om, handlar om att utvecklas inom ett specifikt område, för att bli så bra som är möjligt. Att mästerskap anses vara en dygd betyder att det, enligt Donovans syn, är något som är grundläggande och mycket viktigt för den som vill bli en bättre man. En syn som vi på Maskulint.se delar.

Exempel på en man som inte håller med Donovan

Vilken typ av man är det då som anser att han duger som han är, och inte behöver jobba på sig själv? Den första jag ser framför mig är en tecknad figur vid namn Homer Simpson. Det är en lat man med dålig fysik, som fördriver all sin tid med nöjen av olika slag. Exempelvis att sitta framför teven och titta på sport medan han häller i sig öl och äter snabbmat.

Är det bara latmaskar och losers som vägrar utveckling?

Jag kommer personligen inte på några exempel på män som vägrar utveckling, utan att basera sitt liv på nöjen. Även en läckergom som Edward Blom, vars fysik är av det rundare slaget, är en mästare inom sitt gebit. Hans kulinariska kunnande är en viktig del i hans manlighet.

Jag har vänner som hävdar att jag borde slappna av och njuta av livet, men samtidigt lägger de ner tid och energi på att bli bättre inom något område. De personer som helt saknar ambitioner är det relativt ont om i bekantskapen. Dessa personer är i regel helt ointressanta att umgås med.

Den defensiva latmasken

Istället för att hytta med näven åt latmaskar (de lär knappast läsa denna artikel ändå!), vill jag slå ett slag för de män som faktiskt strävar efter mästerskap utan att vara medvetna om det. Jag menar män som slentrianmässigt slänger ur sig saker som ”man är något man föds till”, men inte inser att deras ölbryggarhobby faktiskt är en väg mot mästerskap; och att det faktiskt är så, att denna strävan är en viktig del i att vara man.

Mästerskap kan yttra sig i många former, men det gemensamma är att alltid försöka bli lite bättre inom sitt område. Även om det handlar om tillverkning av polkagrisar eller framavling av getter. En riktig latmask försöker aldrig att bli bättre, utan baserar sitt liv på att konsumera. Inte ens den arbetslöse onlinespelaren kommer undan sin form av mästerskap, nämligen att bli bättre och mer framgångsrik inom sitt spel.

Betyder det att alla är mästare?

Nej, alla är definitivt inte mästare. Men alla har möjlighet att bli mästare, som en viktig del i att vara man. För att börja vandra mästerskapets väg behöver du göra flera saker:

  1. Identifiera ”ditt” område.
  2. Sätta upp mål och delmål för din utveckling.
  3. Börja jobba.

Men först och främst behöver du kasta bort din idé om att man är något som man bara ”är”, utan arbete och utan kamp. För att vara en bra man behöver du alltid vandra vidare, för att bli bättre och bättre. Vi blir bättre män genom ständigt bevisa oss, prövas och genomgå tester, av att växa. Aldrig någonsin är vi klara, för när vi lägger ner vapnet och ser oss som klara, då börjar vi degenerera som män.

Läs även:

Jack Donovan och de fyra manliga dygderna

En man är vad han åstadkommer

Dålig personlig utveckling leder dig ingen vart

Känner du någon som brukar säga att han redan är man, och inte har något att lära sig? Skicka denna artikel till honom.

Tidigare artikel

Gud är stor, öl är gott och människor är galna

Nästa artikel

Accepterar du världen som den är?

Författaren

Dan Forslund

Dan Forslund

Dan är en författare och coach med produktivitet och psykisk hälsa som fokus. Utöver produktion av böcker driver han en podd och håller workshops i produktivitet. Till vardags jobbar han som SEO-strateg och content writer.

Läs Dans texter om produktivitet och personlig utveckling på hans blogg: danforslund.se

Inga kommentarer

Kommentera