Män behöver manliga förebilder. Vi behöver också stöd från varandra i svåra tider, och en spark i röven så att vi kan prestera. Idag är konstruktiv manlig gemenskap inte så vanlig, men ack så viktig. Om du inte vill starta en mansgrupp själv – leta på en existerande.

Manlig vänskap är något som är väldigt viktigt för män. Denna form av vänskap är ofta kravlös och nöjesrelaterad, exempelvis kan den cirkulera kring öl och fotboll. Men den borde inte stanna där, inte för oss som vill bli bättre män. Genom att ha några utvalda män i våra liv, kan vi växa och bli något mycket mer imponerande än vad som hade varit möjligt i isolation eller gemenskap endast med en kvinnlig partner.

Du blir som de du är med

Den som umgås med maskulina män kommer att utveckla sina maskulina sidor, medan den som umgås mest med kvinnor och feminina män kommer att få andra typer av ”inspirationskällor” eller helt enkelt förbli omedveten om sina maskulina sidor. Tack vare internet och böcker går det ändå att utvecklas, då du kan ha en manlig gemenskap på distans. Men idealet är förstås att vara på samma plats. Jag lever själv ett liv där internet räddar mig, då situationen just nu omöjliggör mitt idealiserade liv i en stam eller ett gäng. Ta kontakt här om du är intresserad av en konstruktiv manlig gemenskap, som till en början kommer att upprätthållas via nätet.

Håll kärleken utanför

I vänskapliga relationer mellan män finns det en faktor som är väldigt viktig – avsaknaden av sexuella undertoner. För dig som är heterosexuell och intresserad av kvinnor, kommer det alltid att finnas en sexuell aspekt i relationen med kvinnor. I en gemenskap där det bara finns män, är detta en stor befrielse. Inte bara för att vackra kvinnor kan vara en distraktion, utan för att drama och konflikter mellan rivaliserande män effektivt undviks. En kärleksrelation som havererar gör det ofta omöjligt med fortsatt samvaro, medan en vänskapsrelation inte hotas av den sortens risk.

Så hittade jag manlig vänskap

Jag levde själv ett liv som ensamvarg, så som ofta är fallet med män som gillar Nietzsche och är intellektuellt lagda men ändå tillbakadragna. Under mina många långa skogspromenader brukade jag lyssna på ljudböcker och poddar om personlig utveckling. Gång på gång dök rådet om att ha fem viktiga personer i sitt liv upp. Detta för att du blir som du umgås. ”You’re the average of the five people you spend the most time with”.

En dag gjorde jag slag i saken, och började nominera personer i mitt liv. Det kunde vara bloggare, vänner sedan gammalt eller andra personer som på andra sätt hade saker att lära och ge mig. Det blev flest män. På den här tiden hade inte insikten om vikten av att utveckla de manliga egenskaperna väckts. Jag tog helt enkelt kontakt med dessa personer och berättade om mina ambitioner. En av dessa var Ernst Almgren, och då han hade samma inställning började vi den dagen att hålla kontakt. Läs: Män – ni är våra lärare.

Problemet med att hitta värdiga män

Idag har jag flera män med konstruktiv inställning i mitt liv, men de kan räknas på en hand. Ändå har jag aktivt letat efter intressanta personer hela mitt liv. Sanningen är att det inte är lätt. En stor del av de människor jag träffar lever för nöjen, sina jobb och för att skapa materiellt välstånd för sig och sina familjer. Helt förståeligt, och jag tänker inte döma någon för sina val.

Men andelen män som vill bli bättre på riktigt är rätt liten. Räkna bort de som tränar på gym eller jagar pengar endast för att få kvinnor, och… då är vi få kvar. Vad jag talar om är män som vill bli bättre för sin egen skull, och som har ambitioner att skapa något större än dem själva. Ödmjuka män som erkänner att de inte är ”klara”, och att de alltid kommer att ha något att lära sig. Det kommer att bli svårt att hitta dem. Det ÄR svårt.

Vill du bli hittad?

Maskulint.se kom till som ett utbyte mellan mig och Ernst, där vi på ett bra sätt kunde utbyta kunskaper och hjälpas åt att utbilda varandra. En bonus har varit att våra artiklar läses av andra. Du som läser denna artikel, är du i behov av en konstruktiv manlig gemenskap som inte förenas av negativitet och samhällskritik, utan viljan att se positivt på livet och utvecklas tillsammans? Ta kontakt med oss här och berätta om dig själv.

Vad jag har fått ut av manlig gemenskap

  • Stöd och spark i arslet under svåra tider i livet, med ekonomiska motgångar, problem med förhållanden och bristande tro på mig själv
  • Lärdomar i massor
  • En stärkt självkänsla som indirekt gett framgångar på alla plan i livet
  • Trivsel i form av diskussioner
  • Glädje över livet