Om manlighet

Går det att vara nörd och maskulin?

Kan en nörd vara maskulin? Manliga nördar förknippas ofta med män som är fysiskt svaga, osäkra och dåliga med kvinnor. Men måste det vara så? Eller kan en man kombinera sina nördiga egenskaper med manliga dygder för att höja sig över massan?

“I sanningens namn, i denna tidsålder där dom med intellekt saknar mod, och de med någorlunda fysiskt mod saknar intellekt. Om saker ska förändras inom de närmsta femtio åren, måste vi åter omfamna Byrons ideal; den kultiverade slagskämpen”
– Jonathan Bowden

Alla män är inte nördar, men de flesta nördar är män. När detta skrivs har en ny del av Manosfären nyligen uppstått i form av sidan ”Masculine Geek” som drivs av ett gäng självutnämnda maskulina nördar. Sidan fokuserar på alltifrån teknik till datorspel och nördkultur som serietidningar och filmer. Enligt oss på Maskulint är detta ett välkommet initiativ som behövs mer än någonsin, när rättvisekrigare gör allt för att feminisera nördarnas intressen, men mer om det senare.

Den negativa och positiva betydelsen av en nörd

Ordet nörd (slang av engelskans nerd) avser någon som är närmast besatt av ett visst specialiserat område, som till exempel film-nörd, data-nörd, musik-nörd och så vidare. Från början hade ordet en nästan uteslutande negativ betydelse i kulturen som var närmast synonym med en tönt. Stereotypen av en nörd är en fysiskt spinkig och svag man, med glasögon, dåligt passande kläder och som är extremt nervös i relation till det täcka könet.

Men på senare tid har ordet nörd fått en bredare och mer positiv betydelse. Du kan vara en muskulös fitness-nörd, kampsports-nörd, vapen-nörd med mera. När ordet uppkom på femtiotalet användes det främst för tekniknördar som då inte hade en särskilt hög status, men i dagens värld dominerat av it har nördens status stigit betydligt i värde. Nördar som Bill Gates och Elon Musk kanske var mobbade i plugget, men idag är dom avundsvärda ikoner.

Nördar och den fjärde manliga dygden

Lite förenklat skulle man kunna säga att nördar är män som fokuserar på den fjärde manliga dygden – mästerskap ibland på bekostnad av andra manliga dygder som mod, styrka och ära (läs även Jack Donovan och de fyra manliga dygderna). Inom yrkesroller finner man de flesta nördar i områden som rör teknik och it. För intellektuella nördar som ägnar sig mer åt humanistiska ämnen som språk, filosofi och historia används oftare termen Geek, som också ofta är synonymt med nörd.

Den falska motsättningen mellan intelligens och manlighet

“Ett samhälle som förvirrar sina lärda med soldater, kommer få ett samhälle styrt av idioter, och krig som utkämpas av ynkryggar “
– Churchill

Några av historiens mest framstående män hade intressen som idag skulle kallas ”nördiga” samtidigt som de var framstående krigsherrar, slagskämpar och kvinnotjusare. Flera av antika Greklands främsta filosofer som Sokrates, var även framgångsrika slagskämpar och förförare av kvinnor. I slutet av 1800-talets Europa var det inte ovanligt att framstående politiker och ideologer även var erfarna fäktare som avgjorde dispyter i dueller med svärd på liv och död.

Men någon gång i västerlandets moderna historia uppstod den falska motsättningen mellan att vara smart och att vara manlig. Troligtvis har Hollywoods stereotyper av män spelat en stor roll i detta, och givetvis feministisk påverkan. Det är ganska enkelt att se hur subversiva krafter i samhället gärna skulle vilja att män antingen är starka och korkade, eller smarta och feminina. Men denna falska uppdelning är definitivt inte en fördel för män, den bygger dessutom på en falsk dikotomi.

Smarta kroppsbyggare

När jag började engagera mig i naturlig bodybuilding för många år sedan, och hängde på forum som diskuterade hypertrofi (muskeltillväxt) slogs jag av hur majoriteten av alla kroppsbyggare jag kom i kontakt med var riktiga nördar (träningsnördar). För att förvandla sina kroppar till levande konstverk nördade dom ned sig i matematiska ekvationer för att hitta rätt balans i intag av makronutrienter i förhållande till X antal timmar på gymmet.

De studerade mänsklig anatomi i allt som rör byggande av muskler, som hur man kommer åt långa och korta muskelfibrer genom olika kroppsövningar och så vidare. Givetvis är inte alla kroppsbyggare maskulina, men åtminstone majoriteten av dem jag stött på har varit det. Samma sak har jag funnit inom kampsport och många andra traditionellt maskulina sporter och intresseområden.

Du kan vara en Tony Stark istället för en Sheldon Cooper

För att göra en nördig analogi, du kan välja att sträva efter att vara Tony Stark eller Sheldon Cooper. Sheldon är en central figur i serien Big Bang om ett gäng forskare och deras vänner som drar stereotypen av nördar till sin yttersta spets. Männen i denna serie är nästan uteslutande fysiskt svaga, feminiserade, konflikträdda och socialt efterblivna. Tony Stark som är en av hjältarna i filmerna om Avengers, är extremt intelligent och framgångsrik, både som entreprenör och vetenskapsman (som McGyver på anabola).

Men Tony är även stark, vältalig, modig, välklädd och en Casanova med damerna. Du kan välja om du vill sträva efter att vara en Tony eller; Steve Urkel, Carlton Banks, Frasier Crane etcetera.

Att vara en nörd kan vara en superkraft

Nördar är som sagt kända för deras besatthet i specifika områden, som de gräver ned sig i så djupt att de försakar andra sociala konventioner. Men när en nörd väljer att bredda sina intressen, och använder sin besatthet i mindre nördiga områden, har dom en tendens att nå mästerskap även i dessa engagemang. Ta Steve Camb som exempel, grundaren av Nerd Fitness som med inspiration från superhjältar hjälper män och kvinnor komma i form.

Vad skulle hända om en tanig liten nörd som är extremt smart, även skulle börja bygga massa på gymmet, starta ett företag, och lära sig Game. Resultatet skulle troligtvis vara en modern renässansman som står över nittio procent av alla andra män. Läs även min artikel ”Fyra råd för hur du höjer dig över massan av män”.

Gamergate och feminiseringen av nördkulturen

I början av 2014 drog den så kallade Gamergate-kontroversen igång. Dataspels-nördar hade noterat hur några få kvinnor och feministiska spelutvecklare bokstavligen lyckades ligga sig till bra recensioner, och pusha för att göra nya versioner av populära tv-spel mer feminina och politiskt korrekta. Den konservativa skådespelaren Adam Baldwin myntade hashtagen Gamergate vilket gav de manliga nördarnas uppror mot detta internationell uppmärksamhet.

Gamergate-upproret var till stora delar framgångsrikt och räknas idag som en av Manosfärens första segrar. Flera mainstream-medier har till och med insinuerat att Gamergate föregick och möjliggjorde valet av Donald Trump till president. I vilket fall kan vi fastslå att nördkulturen fortfarande är en maskulin bastion, och att manosfären är en kraft att räkna med. Omfamna din nördighet och framförallt din maskulina identitet.

Tidigare artikel

Ta inte råd från de misslyckade - välj rätt läromästare

Nästa artikel

Luktar du som en man? Därför borde du sluta med deo

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Ernst driver bloggen levafett.com där han skriver om LCHF och träning. Han har även en YouTube-kanal och skriver böcker. Robert har en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

2 Comments

  1. […] Läs även går det att vara nörd och maskulin? […]

  2. […] av högt värde kan du kosta på dig att skoja om hur du innerst inne är en riktig Starwars-nörd (läs även Maskulina nördar), men du gör inget av […]

Kommentera