Idéer som är gamla är inte nödvändigtvis bra eller dåliga bara för att de har funnits länge, samma sak gäller givetvis nya idéer. Här kommer jag fokusera på några av de frågor som jag anser att tidigare generationer hade rätt om, som vi glömt bort eller förnekat bara för att de inte går i linje med vår tids värderingar.

Ofta hade farfar rätt utan att veta varför, så frågan är om vi slängde vi ut barnet med barnvattnet? I den judiska traditionen finner vi till exempel det kända talesättet ”renlighet är närmast gudomlighet”, och judarna har historiskt haft flera strikta ritualer för när och hur man ska tvätta händerna, till exempel när man hanterat döda djur och människor med mera.

Dessa människor visste givetvis inte mer om bakterier och dylikt än någon annan vid den tiden, men tack vare deras intuitiva kunskap kunde de undvika många sjukdomar som drabbade andra folk mycket hårdare. De hade alltså rätt utan att veta varför.

En varning – sanningen är inte alltid en välsignelse

Denna kunskap var dock inte bara en välsignelse för judarna som ibland angreps av andra folk för att ligga bakom sådant som pesten, eftersom de inte drabbades av sjukdomar i samma utsträckning. På samma sätt är det idag att gamla kunskaper om till exempel skillnader mellan män och kvinnor som lyfts fram av anhängare till evolutionär psykologi eller traditionalister, oftare har rätt än moderna genusvetare.

Men eftersom dessa visdomar fallit i onåd på senare år, blir de som talar om traditionella könsroller ofta stämplade som ”trångsynta” eller ”bakåtsträvare” likt Jordan Peterson. Detta är en anledning till att vi inte uppmanar någon av våra läsare att gå runt och försöka ”frälsa massorna”.

Vad hade våra förFÄDER rätt om som moderna män bör känna till?

Det har funnits många galna idéer våra förfäder har trott på genom århundraden och årtusenden som modern vetenskap har kunnat vederlägga och som vi inte längre behöver ta hänsyn till. Men det finns också många idéer våra förfäder trodde på som modern vetenskap nyligen har kunnat bekräfta. Här följer några av de viktigaste som är relevanta för män idag.

Mannens roll är att förföra, försörja och försvara

Bilden som förmedlas av vår populärkultur idag är att kvinnor och män är närmast identiska när det kommer till prioriteringar i livet, sexuell aptit och i önskvärda egenskaper i val av partners hos det motsatta könet. Det som talar för denna världsbild idag är att kvinnor och män är mer ekonomiskt jämställda idag än någonsin tidigare (särskilt i Sverige). Kvinnor tjänar ofta lika mycket pengar (eller mer), kvinnor har oftare högre utbildning än män och så vidare.

Men hur påverkar detta våra förväntningar i den sexuella marknaden? Om man ser till evolutionär psykologi, empiriska studier och statistik från dejtingappar och dejtingsidor, är förväntningarna på det motsatta könet lika bergfasta som på farfars tid.

Män vill ha kvinnor som är feminina, omvårdande, trogna och bra hemmafruar. En övervägande majoritet av kvinnor vill fortfarande ha män som tjänar mer än dem själva, är starka, ledartyper som kan försvara dem och leda familjen. Här har farfar fortfarande rätt!

Män ska vara stoiska och inte för känslosamma

Jag skulle inte gå så långt som att hålla med i det gamla talesättet att ”riktiga män inte gråter” däremot kan vi ge farfar rätt i att det är manligt att ha kontroll över sina känslor, särskilt i sammanhang där han förväntas kunna vara en ledare och ta ansvar. Jag tycker definitivt att män ska kunna gråta och visa känslor – I RÄTT SAMMANHANG! Privat med sina bröder, i samtal med en präst eller psykolog eller med sina föräldrar och syskon.

Män bör däremot vara försiktiga med att vara alltför känslosamma med sina respektive fruar/flickvänner. För en kvinna är det oattraktivt med en man som inte kan lägga band på sina känslor, eftersom det signalerar att han inte kan beskydda henne eller ta sig igenom svåra perioder för att försörja henne och deras gemensamma barn. På arbetsplatsen eller andra sammanhang med hård konkurrens är det oftast negativt för män att vara för känslosamma.

I slutändan vill starka och framgångsrika män umgås med andra män som delar deras egenskaper, och stoicism är i de flesta fall en central alfa-egenskap. Och kvinnan vill ha en man som är hennes klippa, som hon kan luta sig emot när hon inte kan lägga band på sina egna känslor.

Några av våra artiklar om stoicism:

Stoicism kan hjälpa dig
Hur praktisk stoicism kan förbättra ditt liv (podd)
Citat från fem stoiker som kan hjälpa dig
Sträck på ryggen och ha ett fast handslag

Farfars generation hade ofta rätt om betydelsen av sex och val av fruar

I inledningen av denna artikel nämnde jag att våra förfäder hade rätt om saker fast av fel anledningar. En sådan sak gäller enligt mig vikten av sexuell avhållsamhet. Äldre generationer ansåg ofta att sådant som porr (eller motsvarande för deras tid) och onanerande, var dåligt för att det ”förargade Gud” eller var något i grunden omoraliskt.

Idag med hjälp av modern forskning och psykologi vet vi att porr och onanerande har en negativ effekt på mäns mentala utveckling, vilja att bli framgånsrika och att det även kan leda till problem med att ”få upp den”. Några andra artiklar som tar upp vad farfar hade rätt i kan du läsa här:

Slampor är inte bra flickvänsmaterial
Är det lämpligt att din fru har killkompisar?
Mike Pence-regeln och traditionella relationer
Hur porr förstör mäns liv

Våra förfäder gjorde vad de kunde med den kunskap de hade tillgänglig

Mycket av den visdom våra förfäder samlade har ett stort värde för oss än idag, vi skulle trots allt inte ha varit här utan den. Samtidigt måste vi ha i åtanke att de bara kunde utgå från vad de hade möjlighet att förstå med sin tids teknologi. Istället för att bara avfärda allt som är gammalt eller att göra det till en religiös plikt, bör vi analysera vad de kom fram till med nutidens verktyg och statistik, och framförallt att testa deras idéer i praktiken.

I nästa artikel som definitivt kommer vara den mest kontroversiella vi publicerat på denna sida (för våra egna följare), kommer jag att gå igenom ett flertal idéer där jag anser att våra förfäder hade fel, eller åtminstone kom med råd som inte längre är applicerbara för vår tid.

Tidigare i samma serie:

Maskulin vision 1: Starka män skapar bättre tider

Maskulin vision 2: Den största utmaningen för män idag