När män beter sig illa mot kvinnor, och andra män, hörs ofta röster om att maskulinitet i sig är problemet. Lösningen på problemet är att bli mindre maskulin/mer feminin. Ett horribelt råd – som dessutom missar en viktig poäng: myntet har två sidor.

Dubbelheten i sakernas natur

En kniv kan användas för att tälja trägubbar, stycka kött, skiva bröd eller hjälpa en fågel loss ur en kvarglömd fiskelina. En kniv kan även användas för att råna en gammal dam, rista in obsceniteter i en exflickväns ytterdörr eller för att släcka ett människoliv. Vad som görs med kniven ligger inte i själva knivens natur, utan handlar om hur du väljer att använda den.

Maskulinitet är en urkraft, givet oss av naturen. Den kan vara en gåva eller en förbannelse, beroende på vad du väljer att göra med den. Hjältemod, konstruktivitet, ledarskap, styrka – ja, många är de positiva egenskaper som vi förknippar med maskulinitet. Sammanfattningsvis är maskulinitet en strukturell konstruktiv kraft som skapar trygghet. Den står även för motsatsen, med manifestationer som våldsbrott och skadegörelse.

Män ska inte bli mindre maskulina – de ska bli bättre män

Problemet med de saker som händer i samhället är inte i sig relaterat till maskulinitet. De är relaterade till att vi har för många män som inte jobbat med sig själva, och för få bra män som kan stoppa dem. Därför är råd som att män ska bli mindre maskulina av kontraproduktiv art. Om vi lär män att bli svagare, hur ska de då kunna hjälpa oss mot aggressiva maskulina män som misshandlar och beter sig illa mot både kvinnor och män?

När vi startade Maskulint var det för att hjälpa män att bli bättre män, och absolut inte för att göra dem mindre maskulina. En man blir ingen bra man från födseln. Han måste jobba hårt med sig själv för att bli en bra pålitlig man, eftersom det är mycket enklare att vara en dålig man. Faktum är att alla vinner på att män blir mer bekväma med sin manlighet, och kan hantera den bättre. Världen blir tryggare, andra män får bra förebilder, och innerst inne vill de flesta kvinnor ha självsäkra manliga män.

Män lär män, kvinnor lär kvinnor

Vi som driver den här hemsidan är män. Vi ger inga råd till kvinnor om hur de ska bli bättre kvinnor. Det tror vi att deras mödrar, systrar och andra förebilder kan hjälpa dem med istället. Det vi kan hjälpa dem med är att ge mäns syn/önskemål på kvinnor, men vi kan aldrig leva oss in i rollen som kvinna. Av den anledningen anser vi även att kvinnor inte ska berätta för män hur de ska vara i sin manlighet.

Du som man, strunta därför i de råd om manlighet som kommer från kvinnor (även de indirekta råden via manliga feminister och betas). Välj ut manliga förebilder som står för maskulinitet och är stolta över att vara män, och inte ber om ursäkt för vem dom är. Läs gärna artiklarna på vår hemsida och ge feedback på dem.

Alla mår bättre utan skam

Var och en av oss bär ansvar för våra egna gärningar. Men vi bär inte ansvar för vad andra människor gör, tycker eller har gjort. Ingen ska skämmas för vad han har blivit född till – skam över sitt ursprung är det mest tragiska och destruktiva som finns. Sträck på din rygg, var stolt över dina förutsättningar. Se framåt, och du kommer att bli ännu mer stolt över det du har uträttat, i sund och konstruktiv anda.

Läs även:
Dold aggression – ett kännetecken för svaga män
Är du en alfa, beta eller omega?
Maskulinism – problemet med manliga feminister
Skapandet av en positiv maskulin identitet