Hur påverkas din fysiska och mentala hälsa, av att leva i ett samhälle fientligt mot din identitet? Kan du undvika detta? Och hur kan det slå tillbaka mot dem som skapat det?

I min föregående artikel tog jag upp hur det pågår en regelrätt hatkampanj riktad mot män, läs den här (länk). I denna artikel går jag igenom hur detta kan påverka dig såväl fysiskt som mentalt. Tyvärr finns inga studier kring hur kollektiv skuldbeläggande påverkar en grupp. Men det finns forskning kring hur känslor av skuld påverkar enskilda individer (länk). Här applicerar jag den kunskapen på män som kollektiv.

Skuldkänslor har en viktig funktion

Skuldkänslor har ett värdefullt syfte. Om du till exempel umgåtts för lite med din familj, kan skuldkänslor tjäna som en påminnelse om att du borde avsätta mer tid för dina närmaste. Om du gjort något moraliskt felaktigt kan skuldkänslor hindra dig från att göra det igen. Problemen uppstår när du går omkring med skuld för något du faktiskt inte är skyldig till, och därmed något du inte kan förändra. Som när alla män blir pådyvlade skuldkänslor för alla våldtäkter, när det bara är en liten procent av män som begår dem.

1. Vi upplever i snitt fem timmar av skuld per vecka

När man lägger ihop den tid vi känner av skuld, handlar det om ganska mycket tid. Jämför med hur mycket fem timmars träning i veckan gör för din hälsa. Om dessa skuldkänslor dessutom rör sådant vi inte borde känna skuld över, är det tio gånger värre. Om du känner skuld över att du var otrevlig mot en kollega kan du göra upp med den känslan genom att be om ursäkt. Men om du känner skuld bara för att du föddes med en penis, är det inte mycket du kan göra. Utöver att byta kön vilket jag inte rekommenderar till någon läsare av Maskulint.

2. Ouppklarade skuldkänslor är som ett snooze-alarm i ditt huvud

Ouppklarade skuldkänslor, till skillnad från skuldkänslor som du gjort något åt eller förlikat dig med, fortsätter att påverka dig genom livet som ett evigt snooze-alarm. Ofta är vi inte medvetna om att vi tänker på det, vi känner oss bara helt plötsligt illa till mods. Det är som att vi skulle hyra en häcklare som följer oss runt under dagen och påminner oss om hur dåliga vi är.

3. Skuldkänslor gör det svårt för oss att tänka ordentligt

Om du har många åtaganden under dagen som jobb, studier, familj, träning med mera. Och samtidigt måste kämpa mot känslor av skuld, då vinner ofta skuldkänslorna i slutändan. Flera studier har visat att vår kreativitet, produktivitet, koncentration och effektivitet är betydligt lägre när du känner skuld. Att detta kan ha extremt negativa effekter på vår karriär, relationer och andra åtaganden är inte svårt att räkna ut.

4. Skuldkänslor får dig att undvika livets nöjen

En studie gjord på studenter i College visar att även milda skuldkänslor har väldigt negativa konsekvenser. I studien jämförde man studenter utan skuldkänslor, med studenter som man pådyvlat milda skuldkänslor. Därefter fick studenterna välja olika gåvor för att tillbringa sin fritid med. Studenterna utan skuldkänslor valde dvd-filmer och musik, medan de skuldbelagda studenterna valde skolmaterial. Detta kan ju låta positivt, eftersom skuld kan få människor att arbeta hårdare. Men samma studier visade även att människor med skuld ofta skippar födelsedagar, att umgås med vänner och så vidare, för att de inte känner sig värda.

5. Skuldkänslor kan leda till självskadebeteende

Den så kallade ”Dobby-effekten”, uppkallad efter dvärgen i Harry Potter som straffar sig själv genom att banka huvudet i väggen. Hänvisar till att många skadar sig själva för att hantera känslor av skuld. I en studie med studenter, där en grupp inducerades med skuld genom att de blev instruerade att lura den andra gruppen på lottovinster som bestod av små summor pengar. Visade det sig att gruppen med skuldkänslor var redo att utsätta sig för elchocker för att hantera känslan av skuld. Vi vet också från studier, att när det kommer till självskadebeteende är män mer benägna att använda grovt eller dödligt våld mot sig själva.

6. Skuldkänslor gör att du känner dig överviktig och svag

Studier har visat att människor med skuldkänslor, upplever att fysiska ansträngningar är mycket tyngre än dom verkligen är. De upplever även att de är mer överviktiga än de verkligen är. Vad dessa effekter har på en människas hälsa överlag kan vi bara spekulera i, men de är definitivt negativa. Känslan av övervikt sänker självförtroendet och kan göra att män undviker att ta kontakt med kvinnor och andra sociala sammanhang. Känslan av att fysiska aktiviteter är tyngre än vad dom är, gör att de känner sig svaga och kanske till och med undviker styrketräning.

Men skuldkänslor är inte bara negativt för den enskilde som bär på dem. Det kan även leda till lidande för andra i deras omgivning. Ha negativa konsekvenser för hela samhället, och inte minst – drabba dem som är ansvariga för att pådyvla andra skuldkänslor.

7. Skuldkänslor kan göra att du undviker dem du känner skuld till

En för många oanad konsekvens av att någon har skuldkänslor, är att dom undviker dem som de känner sig skyldiga till. Detta är ett sätt att undvika att bli påmind om deras skuldkänslor. Efter decennier av skuldbeläggande av män för påstådda oförrätter, kan detta vara en delförklaring till varför alltfler män undviker varaktiga relationer med kvinnor, och i extrema fall väljer celibat? Man kan även reflektera över hur etniska relationer i samhället gynnas eller missgynnas av skuldbeläggande mot specifikt vita män.

8. Skuldkänslor kan göra dig ångerfull, men även förbittrad

Skuldkänslor kan användas för att manipulera någon till att göra som man vill. Till exempel kan en kvinna få sin man att ta med henne till en fin restaurang, genom att ge honom skuldkänslor för att han aldrig tar med henne ut. Men sidoeffekten av detta är att maken kommer vara mindre benägen att självmant ta med sin fru ut på dejt i framtiden. När du återkommande ger en person skuldkänslor kommer dom börja förknippa dig med negativa känslor, och på sikt även bygga upp ressentiment mot dig. Detta borde vara en varning till både enskilda individer som till samhällen i stort, som ägnar sig åt denna typ av manipulation.

9. Skuldkänslor kan göra dig överkänslig

En person med en låg tröskel för skuldkänslor, har ofta en tendens till att utgå från att dom gjort fel mot andra, när dom inte har det. Detta kan alltså bli en ond spiral där skuldtyngda människor går runt och letar efter saker dom gjort som kan ha sårat andra. Kan detta vara en delförklaring med fenomen som ”mikroaggressioner”, ”triggers” och epidemin av kränkthet? För den drabbade innebär detta ett konstant påslag av stress och en känsla av att vilja göra bot för sina ”synder”.

I nästa artikel, den sista i denna serie. Går jag igenom hur vi kan skapa en positiv maskulin identitet utan oförtjänade skuldkänslor och falska narrativ.