Mäns testosteron-nivåer sjunker varje år globalt, men i synnerhet bland europeiska män. Anledningarna finner vi i vår kultur, maten vi äter, i vår livsstil och till och med i vårt dricksvatten. Men vad innebär detta för våra samhällen i längden och för din livskvalitet och framtidsutsikter som man?

I en artikel från SVT (23:e mars 2018) påtalades något män i manosfären länge känt till och varnat för. Nämligen att spermakvaliten hos framförallt europeiska män har sjunkit drastiskt de senaste tjugo åren. Om utvecklingen fortsätter i samma takt riskerar män i vår del av världen att bli helt infertila till år 2060, vilket alltså skulle innebära slutet för de europeiska folken. Men även hos icke-europeiska män sjunker sperma-nivåerna men inte lika drastiskt

Testosteron-nivåerna har sjunkit drastiskt de senaste tjugo åren

En stor orsak till detta man inte nämner i samma artikel, är att även testosteron-nivåerna sjunkit drastiskt hos män de senaste tjugo åren. Sammanlagt har män idag tjugofem procent lägre testosteron idag än för tjugo år sedan. Och över fyrtio procent lägre än för fyrtio år sedan. Alltså sjunker den genomsnittliga nivån av testosteron med cirka 1.2% per år. En av fyra män över trettio har för låga testosteron-nivåer.

Det finns inga större studier om för lågt testosteron hos män under trettio, men alltfler män i tjugoårsåldern söker behandling för detta. För var tionde år efter en man fyllt tjugo ökar risken för lågt testosteron med sjutton procent, läs mer om det här.

Vad beror detta på?

De främsta anledningarna till detta är:
Östrogenbildande ämnen i mat. I en stor del av framförallt processad mat, finner vi olika former av soja som hjälper kroppen producera det kvinnliga könshormonet östrogen. I icke-ekologiskt kött finner vi ofta att de pumpats fulla med olika mediciner och hormoner som kan störa produktion av testosteron. Även insektsgifter som används vid odling av grönsaker innehåller östrogenbildande egenskaper, källa.

Inaktivitet. Det är välkänt att framförallt styrketräning har en positiv effekt på mäns testosteron-nivåer, vi är inte gjorda för att sitta still hela dagarna, källa.

Plastprodukter. I de flesta plastprodukter finner vi kemikalier som imiterar östrogen i kroppen, en vanlig kemikalie i plast Bisfenol-A togs ursprungligen fram som ett substitut för det kvinnliga hormonet östrogen, källa.

P-piller. Alltfler kvinnor äter p-piller som utöver att de sabbar kvinnors hormon-nivåer även kommer ut i vattnet när de går på toaletten, och sedermera i vårt dricksvatten, källa.

Övervikt. Över femtioåtta procent av svenska män lider av övervikt eller fetma, vilket kan bidra till lägre testosteron, källa.

Dålig sömn, hälften av alla svenskar får för lite sömn, vilket också är en viktig bidragande faktor, källa.

Brist på vitaminer och mineraler, framförallt brist på Vitamin-D som är livsviktig för testosteron-produktion, källa.

Kronisk stress, svenskar är det mest stressade folket i norden, varannan svensk lider av arbetsrelaterad stress. Stress leder till ökade kortisol-nivåer som motarbetar produktion av testosteron, källa.

Hur påverkar detta samhället i stort?

Att framförallt europeiska män riskerar att bli helt infertila innebär givetvis en enorm förändring av hela vår kontinent vars konsekvenser vi bara kan spekulera i. I min förra artikel ”kriget mot testosteron” tog jag även upp att män med lågt testosteron tenderar att rösta åt vänster politiskt, vilket givetvis också har stora konsekvenser för våra samhällen. Detta har givetvis också konsekvenser för våra kvinnor. Som trots budskapen från högljudda feminister, i själva verket föredrar manliga män framför metrosexuella hens.

Låga testosteron-nivåer hos män bidrar även till sänkt livskvalité, sjukdomar och sämre prestationsförmåga hos män vilket givetvis också påverkar arbetsmarknaden och kulturen i stort. I nästa artikel kommer jag gå igenom de vanligaste myterna om testosteron du blivit lurad att tro på.