De biologiska förutsättningar som gör att män är mer benägna att ta risker för att försvara vårt land, utforska världsrymden eller slå världsrekord i farliga sporter, är samma förutsättningar som gör att vi oftare dör i bilolyckor och spelar bort våra pengar. Så hur ska vi som män förhålla oss till risktagande?

Min yngsta dotter är två, min äldsta dotter är tretton och min son är bara fyra, men jag kan redan se tydliga skillnader i deras förhållande till risktagande, och jag har hört om samma observationer från andra föräldrar med söner och döttrar. Pojkar är mer riskbenägna än flickor, det är inte bara min åsikt, det finns en uppsjö av statistik och forskning som bekräftar det (länk biologiska skillnader).

Vad är maskulinitet? – vad skiljer män och kvinnor? – Maskulint.se

Toxisk maskulinitet eller en superkraft

Att män är mer riskbenägna är inte helt oproblematiskt, det är en anledning till att män oftare väljer farligare yrken en kvinnor och därmed drabbas av fler arbetsolyckor. Män tar oftare ekonomiska risker och har därför även oftare ekonomiska skulder och så vidare. Massmedia har inte varit sena med att vinkla detta som att mer maskulinitet leder till mer olyckor och problem, inte bara för män själva men för hela samhället.

Men saken är den att benägenheten till risktagande som får en man att satsa för mycket pengar på travet är samma benägenhet som får honom att vilja bli polis och jaga kriminella. Som får mannen att gå med i militären, bli gruvarbetare, jobba på höga lyftkranar, bli mästare inom farliga sporter, testflyga nya plan, klättra upp i ett träd för att rädda en katt, exemplen är otaliga.

Manlighet har ett paketpris precis som kvinnlighet

Få kvinnor klagar över att män låter kvinnor och barn gå först ur gisslan, eller att mannen i förhållandet förväntas vara den som går ned till nedervåningen och kollar om det är en inbrottstjuv i huset efter att frun hört ett märkligt ljud. Det finns för och nackdelar med att vara man, precis som det gör med att vara kvinna, lösningen kan därför aldrig vara att bekämpa vare sig manlighet eller kvinnlighet eller att utmåla det ena könet som ”toxiskt”.

Det vi däremot kan göra som män och kvinnor är att ta våra respektive styrkor och svagheter i beaktande i våra personliga val och att bli mer medvetna om dem.

Vi måste våga ta kalkylerade risker

Det gör mig givetvis orolig att min son redan är en våghals som tar mycket större risker på lekplatsen än mina döttrar, men jag vill inte heller hindra honom för mycket från att ta den typen av risker som är nödvändiga för hans utveckling till att så småningom bli en man. Den enda lösning jag kan se, utöver att lära honom vara dumdristig eller feg, är att försöka lära honom att ta kalkylerade risker.

Med andra ord, ta risker, men se till att det är värt det, räkna på ditt TPI (länk). Om en kompis ber dig att springa över vägen i rusningstrafik bara för att visa hur modig du är, fundera på om det verkligen är värt att riskera ditt liv för att imponera på ”kompisar” som vill se dig riskera livet för att slippa bli retad av dem. Du kan hitta nya bättre kompisar, men du kan inte komma tillbaka från döden.

Ta risker där du antingen vinner eller blir starkare

Bra exempel på risktagande som gynnar oss oavsett utgång är till exempel att våga bjuda ut en kvinna vi är intresserad av på en dejt. Säger hon ja får du förhoppningsvis en lyckad dejt, säger hon nej lär du dig att bli avvisad med värdighet och blir bättre på att gå vidare. Samma sak med att söka ett attraktivt jobb. Du kan även ta mer fysiska risker fast under kontrollerade former.

Att gå med i en klubb för att träna kampsport är en utmärkt praktik för att bygga en bättre fysik samtidigt som du lär dig att försvara dig, att våga ta stryk men även att visa respekt för din lärare och de andra eleverna. Vill du lära dig hantera ett vapen gå till en skytteklubb. Vill du bli en riskkapitalist, lär dig först de ekonomiska spelreglerna och läs ”Rich dad, Poor dad” av Robert Kyiosaki (länk).

Att ta risker är en viktig komponent i att vara manlig, men var smart och var säker på att risken är värt vad du satsar!