Om manlighet

Skapandet av en betahanne

Vi lider idag av en epidemi av svaga män i västvärlden, även kända som betahannar. Men vad beror detta på?

Ett känt citat lyder ”hårda tider skapar starka män, starka män skapar bra tider, bra tider skapar svaga män”. Eller för att citera Bane i ”The Dark knight rises”: ”Victory has defeated you”. Kanske har västvärlden i allmänhet och Sverige i synnerhet, varit förskonade från hårda omständigheter, som krig och fattigdom. Under en så lång tid att vi inte längre uppskattar de manliga dygder som en gång gjorde oss framgångsrika och trygga.

Men bortsett från tidsandan, finns det ofta flera gemensamma nämnare som bidragit till att forma de så kallade betahannarna. Genom att identifiera dessa kan vi lättare förstå vår nuvarande situation, arbeta på oss själva och vidta åtgärder för att skapa en ny generation av starkare män.

Växt upp med en singelmamma eller en frånvarande far

Runt hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa, och i en överväldigande majoritet av dessa vinner mamman vårdnaden över barnen. De flesta singelmammor gör givetvis ett så bra jobb de kan med att uppfostra sina söner. Men oavsett hur mycket en förälder försöker, kan ingen kvinna ersätta en fadersroll, lika lite som en man kan fylla mammans roll.

Pojkar som växer upp med en singelmamma blir ofta formad av hennes värderingar, han saknar manliga förebilder, och inte sällan påverkas han även av mammans bitterhet och ilska mot pojkens far. Detta är ett säkert recept i skapandet av den typ av beta som vi i manosfären kallar för en Niceguy (läs No More Mr Niceguy).

Blev curlad som barn

Väldigt många pojkar och flickor blir idag bortcurlade av sina föräldrar. Med andra ord, barn växer upp utan tydliga regler, krav och övergångsriter som markerar deras övergång från barn till vuxna. För pojkar innebär detta att när de når vuxen ålder är de helt oförberedda för att möta arbetsmarknadens krav, att interagera med kvinnor och i sin tur axla rollen som en fadersgestalt vilket leder till ännu en generation av svaga män.

Överkonsumtion av porr

Inte alla som konsumerar mycket porr utvecklas till betahannar, men många gör det. Läs även på Maskulint ”Hur porr förstör mäns liv”. Få saker motiverar unga män och pojkar lika starkt som deras sexdrift. Den kända forskaren och antroplogen Camille Paglia menar till och med att civilisationen inte skulle existera utan männens sexdrift, att vilja utmärka sig för att få tillgång till sex med kvinnor.

Porr har lyckats fylla många unga mäns behov av sex, genom omedelbar tillfredsställelse som inte kräver något arbete. Detta negerar ofta helt unga mäns drivkraft till att bli bättre. För att citera Tony Montana i filmen Scarface ”I det här landet måste du först tjäna pengar. När du har pengar har du makt. När du har makt får du kvinnor”.

Inaktiv livsstil och en diet med östrogenbildande föda

Begreppet ”sojapojkar” har blivit en meme, men det ligger mycket sanning i den. Det finns massor av forskning som visar att soja är negativt för mäns hälsa och testosteron-nivåer, trots detta känner inte många män till detta, eller tvivlar på forskningen. Men det faktum att kvinnor som vill höja sina nivåer av det kvinnliga könshormonet östrogen använder sig av kosttillskott med soja borde säga tillräckligt.

En annan viktig faktor bakom de svaga männen, är bristen på fysiska aktiviteter och styrketräning. Unga pojkar växer upp med tv-spel istället för att utöva sport eller leka utomhus. Och bristen på gymnastik i skolan är epidemisk. Läs även ”riskerar europeiska män att dö ut” för mer om vad som ligger bakom de sjunkande nivåerna av testosteron hos män.

Indoktrinerad av filmer, feministiska lärare och föräldrar

Den senaste generation av män som ofta kallas generation Z eller ”Millenials” är den tredje generationen av män som växt upp i en kultur som är fientlig mot maskulinitet. Det började med subversiva element inom filmindustrin som började propagera mot traditionella män. Därefter har vi skolan som under en lång tid dominerats av kvinnor, feminister och betahannar.

Som protagonisten i Fight Club säger ”vi är en generation uppfostrad av kvinnor”. Jag undrar om ännu en kvinna verkligen är svaret. Sist men inte minst har vi bristen på föräldrar, både män och kvinnor, som inte förstått vikten av att ge sina söner hälsosamma manliga förebilder. Varje ny generation av fäder är mer blåpillrad än den förra. Det är upp till oss män av idag att bryta den negativa trenden, i skapandet av nya betahannar.

Tidigare artikel

Är du en alfa, beta eller omega?

Nästa artikel

Är du redo för apokalypsen? Förbered domedagen så klarar du vardagen bättre

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Robert Almgren driver bloggen levafett.com där han skriver om LCHF och träning. Han har även en YouTube-kanal och skriver böcker. Robert har en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

1 Comment

  1. […] Skapandet av en betaSex typer av betamänÄr du en alfa, beta eller omega?No more mr Nice guy […]

Kommentera