Om manlighet

Skapandet av en positiv maskulin identitet

Vi hör ofta talas om ”giftig manlighet”, om varför manlighet är ett problem som måste lösas eller till och med bekämpas. Som svar på detta introducerar vi begreppet ”positiv maskulinitet” för Sverige.

I mina två föregående artiklar ”hatindustrin mot män” och ”de psykologiska konsekvenserna av skuldbeläggandet av män”, har jag fokuserat på några av de negativa aspekterna av att vara en man i vår tid. I denna artikel vill jag ta upp hur vi kan skapa en positiv maskulin identitet, trots våra belackares försök att förändra och förvanska vilka vi är och kan bli.

Hur du hanterar omvärldens hat och lögner

Om du som svensk man regelbundet tar in budskapen från svenska medier, kan du lätt få uppfattningen att alla är överens om att manlighet är något dålig. I verkligheten uppskattar fortfarande majoriteten av både män och kvinnor att umgås med riktiga män framför betahannar. Och utanför våra gränser, uppskattningsvis i över nittio procent av planeten är alla samhällen patriarkala, där manlighet ses som något att eftersträva och beundra.

Men även om du inte ser på tv eller läser svenska dagstidningar, kan det vara svårt att undgå hatet från gapiga feminister och offentliga demagoger som hatar män. Det bästa sättet att hantera detta är att studera och praktisera Stoicism (länk). Utöver detta kan du även stärka dig själv genom att medvetet välja filmer, musik och böcker som lyfter fram de positiva aspekterna med att vara en man. Börja med Maskulint läslista och vår artikel om Keith Michaels-priset.

Inse värdet av din roll som man

Som vi tagit upp åtskilliga gånger, men som tyvärr behöver upprepas. Det manliga och kvinnliga är kompletterande, och inget folk kan överleva utom dem båda. Barn behöver fäder minst lika mycket som de behöver mödrar, läs ”fädernas oerhörda betydelse för barnen och samhället”. Moderna kvinnor säger ofta ”jag behöver ingen man” men i verkligheten är det exakt vad dom behöver, precis som serien Sex and the city visar (länk).

Genom hela den mänskliga historien har män varit mest behövda som krigare, beskyddare och försörjare, och så är det faktiskt fortfarande även om en del inte vill erkänna det. Du som man är antingen någons son, någons far, någons äkta man, någons bror. Män är, har alltid varit och kommer alltid vara de främsta upptäckarna, forskarna och risktagarna. Vi är mänsklighetens spjutspets, om du strävar efter att vara en riktig man har du många skäl att vara förbannat stolt.

Lev de manliga dygderna

En man som strävar efter att leva ett liv av värdighet, styrka och ansvar, kommer inte alltid få den uppskattning han borde i ett traditionellt och sunt samhälle. Men att omfamna ditt manliga imperativ (länk) kommer i längden alltid att vara mer givande än att försöka vara något du inte är. Just nu är det ”inne” att vara en beta, men det kommer inte att gagna dig i längden. Det är som när dina kompisar i skolan försöker pressa dig att börja röka, om du inte gör det kommer dom inte tycka att du är lika cool.

Men du vet innerst inne att det är betydligt ”coolare” att leva länge med friska lungor än att suga på en cancerpinne till förmån för ett multinationellt företag som tjänar pengar på att du förstör din hälsa. Media, skolan och politiker kan försöka övertala dig att det är bättre att vara en metrosexuell beta, men om du tar reda på vad det verkligen innebär att vara en man, kommer du förstå att det är en lögn.

För att bli en bättre man, och bli bättre på att vara en man, läs våra artiklar om de fyra manliga dygderna. Men låt det inte stanna där, manlighet är dygd i handling och en livslång strävan fylld av ära, mod och hjältedåd.

Tidigare artikel

Jämförelser skapar olycka - lär dig acceptera istället

Nästa artikel

Det existerar inga dygder utan uppoffring

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Ernst driver bloggen levafett.com där han skriver om LCHF och träning. Han har även en YouTube-kanal och skriver böcker. Robert har en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

1 Comment

  1. juni 16, 2021 at 11:22 e m — Svara

    […] kultur vi försöker odla bygger på bejakande av positiv maskulinitet, med fokus på möjligheter och konstruktiva idéer som vi kan implementera i våra dagliga […]

Kommentera