Har du hört någon säga ”det är klart jag har lågt testosteron vid min ålder”? Eller ”högt testosteronvärde kan ge dig prostatacancer”? eller ”högt testosteron gör dig aggressiv”? Om du också har trott på dessa väletablerade myter läs vidare.

Förvånansvärt många myter

För ett år sedan bestämde jag mig för att börja göra mina egna efterforskningar om det manliga hormonet testosteron. Varför testosteron-nivåerna sjunker främst hos europeiska män och vad det beror på. Inte bara blev jag chockad över hur illa situationen verkligen är, jag blev förvånad över hur många myter om testosteronet jag själv och nästan alla andra män jag känner har gått på.

De flesta av källorna till studierna jag hänvisar till har jag hittat hos författaren Mo Saleem på hans hemsida TripleyourT, rekommenderas.

Bara gamla män behöver oroa sig för låg testosteronnivå

Som jag kommer att gå igenom i nästa punkt behöver åldrande inte alls påverka dina testosteron-nivåer negativt. Om du har en livsstil som är gynnsam för ditt manliga hormon. Men din unga ålder i sig är heller inget skydd för de faktorer som leder till för lågt testosteron. Faktum är att rekordmånga unga män i Sverige och västvärlden. Mellan arton och tjugofem års ålder, söker hjälp för problem relaterade till lågt testosteron; som orkeslöshet, erektionsproblem, svårt att bygga muskler och depression.

Faktum är att alla män oavsett ålder kan lida av för låga testosteron-nivåer och borde testa sig om de upplever symptom som; att de saknar driv, har svårt att fatta beslut, inte känner sig utvilade när de vaknar trots bra sömn och andra symptom relaterade till brist på testosteron, källa.

Lågt testosteronvärde beror på ålder

Det finns en svag koppling mellan sjunkande testosteronnivå och åldrande, men det bevisar inte att det är åldrandet i sig som är orsaken. Vi kan jämföra med problem med träningsskador från gymmet, vi vet att äldre män har lättare att skada sig och behöver längre tid för att återhämta sig från dessa skador. Men äldre män som tränar korrekt, stretchar regelbundet och inte tar för stora risker behöver inte dra på sig mer skador än män i tjugoårsåldern.

De verkliga orsakerna till sjunkande testosteronnivå hos män som till exempel undermålig sömn, felaktig kost, inaktiv livsstil och så vidare, är desamma hos unga män som hos äldre män. Enda skillnaden är att äldre män är mer mottagliga för dessa. Men det finns ingen anledning till varför äldre friska män med en optimal livsstil inte skulle ha optimala nivåer av testo, källa, Källa.

Testo är bara viktigt för muskler och sexlust

En del män tänker ”men jag vill ha inte ha mer muskler och jag är nöjd med mitt sexliv (eller avsaknaden av det)”. Saken är den att om du lider av suboptimala nivåer av det manliga hormonet riskerar du betydligt fler problem än avsaknad av muskler och erektion. Lågt testosteronvärde är förknippat med kardiovaskulära sjukdomar, övervikt, högt blodtryck, högt blodsocker, invärtes fett, för lågt HDL (nyttigt kolesterol), höga blodfetter och även risk för cancer, källa, källa. 

Testosteronet gör dig korkad

Vi kan se i framförallt populärkulturen hur män med hög testosteronnivå och mycket muskler ofta porträtteras som korkade, aggressiva och misslyckade. Medan män med uppenbart lågt testosteron framställs som smarta och intellektuella som i serien The Big Bang Theory. Men ett flertal studier har visat att flera av hjärnans förmågor i själva verket gynnas av högt testosteron och att för låga testosteron-nivåer i själva verket kan skada hjärnan.

Man har till exempel funnit ett samband mellan lågt testosteronvärde och Alzheimers. I en studie där deltagarna fick Testosteron-ersättning kunde man visa på ökad spatialt minne (komma ihåg en väg du promenerat), spatial förmåga (block konstruktioner) och verbalt minne (komma ihåg historier).

Högt testosteronvärde har även kunnat visa sig skydda hjärnan från neurologiska och vaskulära sjukdomar som tros vara några av de främsta orsakerna till flera neurologiska sjukdomar, försämrat minne och inlärning. Det finns även studier som visar att man kan avgöra ett barns intelligens redan i fosterstadiet bland annat beroende på deras testosteron-nivåer, källa.

Testosteronet gör dig aggressiv

Detta är en av de vanligaste myterna om det manliga hormonet. Troligtvis har det mycket med varningar om så kallad ”roidrage” i populärkulturen och i informationsfilmer om anabola steroider. I själva verket har studier visat att män med högt testosteron är mindre benägna att uppvisa aggressivt beteende, däremot uppvisar de ofta social dominans vilket är något helt annat.

Enligt samma studier visar det sig dessutom att män med högt testosteron är bättre på sociala relationer och ofta är mer ekonomiskt framgångsrika. I en annan studie visade det sig att män som led av ilska och nedstämdhet som fick Testosteron-ersättning upplevde att de blev mindre aggressiva, mer positiva och sociala.

Detta är egentligen inte särskilt märklig eftersom lågt testosteron ofta leder till depression och att deprimerade män är mer benägna att uppvisa ilska, källa, källa, källa.

Testosteronet ger dig prostatacancer

I en nyligen gjord metastudie som involverade arton olika studier som involverade över 5000 män och nästan 12000 kontroller visade att det inte finns något samband mellan högt testosteron och prostatacancer. Alla varningar om att högt testosteron skulle leda till cancer kommer från ett enda fall på 40-talet där det visade sig att prostatacancern hos en man gick tillbaka efter att han blev kastrerad, källa.

Du kan bara höja ditt testosteron med steroider

En tragisk aspekt av de sjunkande nivåerna av testo hos framförallt unga män. Är att de flesta drar slutsatsen att de bara kan öka sina nivåer med Testosteron-ersättning eller anabola steroider. Visst är artificiellt testosteron effektivt, problemet med Testosteron-ersättning är att det inte åtgärdar de bakomliggande orsakerna till dina låga nivåer. Och när du tillför konstgjort testo till kroppen stänger du till slut av kroppens naturliga produktion av det manliga hormonet.

Detta leder till att du kan bli tvungen att fortsätta ta det resten av livet för att bibehålla trycket på gymmet och i sängen. I sista delen av denna serie kommer jag gå igenom hur du som man kan höja ditt manliga könshormon på naturlig väg genom bland annat några enkla livsstilsförändringar och justeringar i kosten.