Hormonet testosteron är det som formar oss biologiskt till att bli män. Det skapar vår sexuella identitet och är en avgörande förutsättning för att vi ska kunna leva upp till förväntningarna på oss som män. Men för vårt välmående och även vår möjlighet att leva ett produktivt och långt liv har det djupt mer långtgående konsekvenser.

Vad utmärker en man med högt testosteron?

Det finns vissa drag som visar sig naturligt hos män med högt testosteron (både beteendemässigt och fysiologiskt). Som att de har lättare att bygga muskler och har mindre underhudsfett. De är mer självsäkra, de har en hög sexdrift och är mer benägna att ta risker. Det syns även i kroppsspråket, de tittar den de pratar med i ögonen med en stadig blick, de går med rak rygg, bröstet utåt och axlarna bakåt. De talar ofta med en djup röst och de skakar hand med ett kraftigt tag.

Vad utmärker män med lågt testosteron?

Män med lågt testosteron, lider ofta av dåligt självförtroende och är osäkra på vad de vill. Lågt testosteron gör att de har svårare att lägga på sig muskler och lättare att lägga på sig fett (mycket fett lagrar också lättare det kvinnliga könshormonet östrogen som män får i sig via sådant som mjuka plastprodukter och soja). De har en tendens att gå med slokade axlar, de ger ett osäkert intryck och flackar runt med blicken som om de scannar av omgivningen efter hot. De talar med mjuk röst och för sig med feminina drag.

Se de manliga reportrarna i den feministiska tidningen Buzzfeed som i ett testosteron-test visade sig ha extremt låga nivåer. Detta är ett ypperligt exempel på konsekvenserna av låga nivåer av testosteron hos män.

Symptom på låga nivåer av testosteron hos män

Utöver det faktum att lågt testosteron hos män ofta visar sig i deras personlighetsdrag, fysik, sexdrift och manér är lågt testosteron hos män även kopplat till problem med hjärtat och därmed livsfarligt, källa.

Här listar jag några av de symptom (inklusive några jag redan gått igenom) som kan tyda på låga nivåer av det manliga hormonet hos män. Många av dessa symptom kan dock bero på andra orsaker, bästa sättet är att kolla upp dig hos en läkare om du misstänker att du har för låga nivåer av testosteron.

Låg sexdrift.

Svårt att behålla en erektion.

Mindre mängder sperma – om du har svårt att göra din respektive gravid kan det bero på dina låga nivåer av testosteron.

Dålig hårväxt och håravfall – att män tappar hår på huvudet med åldern är naturligt, men lite hårväxt på kroppen och svårt att odla ett skägg kan vara ett dåligt tecken.

Extrem trötthet – om du har dåligt med energi fast du sover bra, och du har svårt att motivera dig själv.

Svårt att bygga muskler – om du tränar, sover och äter rätt och ändå har svårt att lägga på dig mer muskler under en längre tid.

Lätt att lägga på dig fett – ofta har män med lågt testosteron även lätt att lägga på sig mycket fett, i vissa fall kan det även yttra sig som manstuttar och en stor rumpa. Men även smala personer kan lida av för lågt testosteron och dessa lägger ofta på sig mer invärtes fett.

Minskad bendensitet – män med lågt testosteron har oftare svagare skelett och får därför oftare benbrott och andra skador.

Depression – män med lågt testosteron har lättare att bli deprimerade, de har dålig självkänsla och mindre optimism inför framtiden.

Vad kan du göra?

Om du misstänker att du har alldeles för låga nivåer av testosteron kan du gå till din lokala läkare och begära ett test. Om det skulle visa att dina testosteron-nivåer är farligt låga kanske du kan få Testosteron-ersättning för att komma upp till normala nivåer. Om du bara har lite lägre nivåer än normalt, eller rentav har normala nivåer men vill höja dem ännu mer på naturlig väg finns det mycket du kan göra.

De absolut viktigaste åtgärderna för att höja ditt testosteron naturligt är att få minst sex till åtta timmars djup sömn per natt (framförallt mellan 22-01 som är de viktigaste timmarna). Ät ren och oprocessad mat (främst kött och ovanjordgrönsaker), skippa socker och alkohol. Sist men inte minst, börja med tung styrketräning.