För att lära känna dig själv behöver du utforska de yttersta utkanterna av vem du är. Carl Gustav Jung kallar det skuggan, något som vi har skrivit om förut här på Maskulint. Jag vill ta det hela ett steg längre och ser det här utforskandet som en viktig del i att vara man.

Pojken måste dö för att mannen ska kunna leva

Mandomsprov, rite of passage, manbarhetsrit – övergångsfasen som ger pojken en enkelbiljett till männens rike har flera namn. Den här ritualen har varit viktig sedan mänsklighetens ungdom, men idag finns det ingen allmänt vedertagen version. Inom vissa grupper tillämpas detta, till exempel inom grupper som är ihopkopplade med manosfären, outlaw-rörelser och tribala genenskaper som inte sällan är kriminella.

Idag är det dock tabubelagt att ens prata om detta, och den som ändå tar upp det möts allt som oftast med hån och glåpord. Vi lever helt enkelt inte i männens paradigm, vilket visar sig tydligt i att ”patriarkatet” numera är något primärt negativt. Genomsnittliga pojkar får inte ens chansen att genomgå denna livsviktiga rit, som säkerligen skulle motverka såväl kriminalitet som problem med relationer. Det är viktigt att pojken får lära känna sin mörka, starka maskulinitet, annars kommer den att spilla över i helt fel sammanhang.

Den mörka sidan

I en av de mest laddade scenerna i första Star Wars-filmen slåss Luke Skywalker mot sin mörka sida. Detta är djupt symboliskt, och har någon typ av koppling till i ett stort antal ideologier. Dualismen utgör de två ytterligheterna som skapar balans. Jhve mot Satan, Yin mot Yang, man mot kvinna, ljus mot mörker, liv mot död, kaos mot ordning. Endast när den ena sidan förenas med sin antites uppstår balans, harmoni, ordning.

Genom att utforska dina djupt förbjudna krafter, att förstå att du som man är kapabel att begå de mest fruktansvärda saker, kan du stilla dig med att du troligen aldrig behöver göra detta. Samtidigt ger det en trygg känsla, att känna sin egen inneboende kraft. En kraft som kan rädda din familjs liv, som kan hjälpa din stam, som kan vinna ett krig eller nedlägga ett byte.

Den mörka sidan av maskuliniteten

Alla män är kapabla till våldtäkter, mord, misshandel och förstörelse. Alla män är kapabla att bryta mot regler, löften, lagar, Guds bud och mot vår egen inneboende moral. Se dig omkring. Kolla på nyheterna. Det här brukar kallas för toxisk maskulinitet, och förslaget är oftast att dessa män behöver vara mer som kvinnor. Men det är helt fel. De behöver lära sig att hantera sin egen maskulinitet, och det måste börja tidigt.

Genom att utforska vår maskulinitet i skyddade miljöer, tribes, männerbunds ihop med andra män kan vi utforska besten som vi har i våra hjärtan och själar. Du som har sett filmen Fight Club förstår vad detta handlar om. Vi behöver träna på att vara män bland andra män, utan att riskera fängelsestraff. Genom att göra detta kommer vi lättare att kunna hantera mörkret inombords, och därmed vara rustade för krissituationer samtidigt som vi blir mindre benägna att skada oskyldiga.