Om manlighet

Vad är en sojapojke? – sojans effekter och betydelse

Vad är sojapojkar? Varför blir dom fler? Och hur kan vi motverka detta?

Termen “sojapojke” har blivit synonymt med en svag man, beta eller cuck (se terminologi) eftersom soja är känt för att innehålla fytoöstrogener som imiterar kvinnligt östrogen och har förmågan att ge oss mer kvinnliga drag.

Men begreppet sojapojke omfattar betydligt mer än konsumtion av produkter med soja, mer om det senare. Först lite fakta om sojans effekter på män.

Gör soja dig mer feminin?

Bara det faktum att kliniker behandlar kvinnor efter klimakteriet med soja för att hjälpa dem att bli mer kvinnliga, borde räcka för att övertyga de flesta män att inte konsumera stora mängder soja. Men om du vill grotta ned dig i vetenskapen bakom och lära dig mer om sojans andra negativa effekter, rekommenderar jag följande artikel:

https://www.t-nation.com/diet-fat-loss/does-soy-and-soy-protein-feminize-you

Om du söker på Google om soja kommer de flesta resultat leda till sidor drivna av politiska motiv. Feminister som vill göra män feminina. Veganer som vill stoppa konsumtion av kött. Och klimatfanatiker som tror att soja är bra för vädret. Lita på dessa på egen risk.

Går det att konsumera soja utan att bli mer feminin?

Innan någon som läser detta börjar protestera och kommer med förslag på maskulina män som konsumerar soja ska jag erkänna att dessa exempel existerar. Men detta är inte ett argument för att soja är bra för män.

Det finns kroppsbyggare som dricker öl på helgerna och ändå har mycket muskler, trots att öl innehåller såväl humle och alkohol som sänker ditt testosteron. Det betyder inte att öl är bra för dina T-nivåer.

Men om du som man bara konsumerar små mängder soja någon gång ibland är effekten närmast obetydlig. Der krävs stora mängder soja regelbundet för att påverka dina östrogen-nivåer.

När du ska vara försiktig med ditt intag av soja

Ett problem är att väldigt många halvfabrikat innehåller soja vilket innebär att du kanske inte vet exakt hur mycket du får i dig, speciellt om du äter väldigt mycket snabbmat. Sen får man lägga till påbyggnads-effekten.

Om du redan har låga nivåer av testosteron och höga nivåer av östrogen, är soja givetvis mer skadligt för dig än om du har väldigt höga T-nivåer. Ofta beror låga T-nivåer på många små faktorer som för lite sömn, dåligt med solljus etcetera. Då kan varje liten negativ faktor (som soja) ha betydelse.

Soja som markör för livsstil och ideologi

Som jag nämnde innan finns det ett samband mellan feminism, veganism och klimatrörelsen. De samarbetar ofta och har ett gemensamt hat mot maskulinitet. Inte minst veganer skyltar ofta med och skryter om hur mycket soja de konsumerar.

Detta gör dom både för att markera mot konsumtion av kött, men också för att visa hur lite de bryr sig om sojans eventuellt femininiserande kvalitéer.

Sojapojke som pejorativ

Tack vare sojans roll som identitetsmarkör för svaga och feminiserade män, omfattar det även män som kanske inte ens konsumerar soja. Och en maskulin man med höga nivåer av testosteron, kan med gott samvete marinera sin ryggbiff med lite sojasås till grillningen utan att vara en sojapojke.

Läs även:

Skapandet av en beta
Sex typer av betamän
Är du en alfa, beta eller omega?
No more mr Nice guy

Tidigare artikel

Undvik att vara en smart idiot

Nästa artikel

Hur du får modet att gå vidare från ett undermåligt jobb eller förhållande

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Ernst driver bloggen levafett.com där han skriver om LCHF och träning. Han har även en YouTube-kanal och skriver böcker. Robert har en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

Inga kommentarer

Kommentera