Om manlighet

Vad är Game? Och vad har det med Manosfären att göra?

De flesta känner till ordet game genom Neil Strauss kända bok ”Spelet” som släpptes 2005. För många förknippas ordet ofta med män som klär sig i stora hattar och lär sig trolla med kort för att förföra kvinnor. Men game är något mycket större, och idag något av en vetenskap. Som har både sociala implikationer för samhället och är ett första steg för många män till det röda pillret.

När en man är bra på att få kvinnor, säger vi att han har game. Men de flesta män fnyser när de hör talas om att lära sig det. De tycker att det verkar oärligt, ”var dig själv istället” säger dom. Men sanningen är att alla män har game i någon utsträckning. när vi går ut på dejt med en ny kvinna agerar vi oftast annorlunda än vid andra tillfällen.

Vi försöker lyfta fram våra bästa egenskaper och ”sälja oss själva” i brist på bättre ord. Alla män vill vara bra på att få kvinnor, och ingen vill erkänna att de är dåliga med kvinnor. Ändå är det få som vill eller vågar lära sig det. Antingen på grund av sociala tabun, eller för rädslan av att bli avvisad.

Vilka började med game?

Grunden för game startades långt innan boken med samma namn släpptes. Det startades främst av unga män som samlades i slutna forum på nätet, och innan dess på klubbar. Dessa män var i regel väldigt intelligenta, bra på teknik och dedikerade, oftast nördar. Men de kunde inte förstå kvinnors beteenden och framförallt kvinnors val av män.

De ställde frågor som, varför väljer kvinnor ofta skitstövlar framför ”snälla killar”? Varför låter kvinnor vissa män vänta i månader på sex, medan de kan ha sex med andra män samma natt? Varför spelar kvinnor en massa spel för att inleda en sexuell relation? Varför kommunicerar dom inte mer direkt som män?

Första stegen för game – strategier och raggningsrepliker

Dessa män började gå ut regelbundet, enskilt och i grupper. Och prövade olika tekniker för att förföra kvinnor. De förde anteckningar om vad som fungerade och inte fungerade. Därefter möttes dom på nätet och jämförde anteckningar med varandra. Med tiden började de urskilja vissa mönster och beteenden som var de mest effektiva. De som bemästrade detta kunde kallas pick-up artists (PUA).

En av de första och mest kända namnen inom denna subkultur var Erik Von Markovik mest känd som Mystery. Han var bland annat känd för sina extrema utstyrslar som lockade till sig kvinnor, något som inom PUA även kallas Peacocking. Detta namn kommer från påfågeln som lockar till sig honor med sina stora och färggranna fjädrar. Mystery var väldigt framgångsrik med kvinnor, men gav även lite av ett löjets skimmer åt hela PUA-industrin i allmänhetens ögon med sin färgglada image.

Inom PUA utvecklades en stor samling av raggningsrepliker och öppningsfraser som nu är kända för allmänheten än idag genom populärkulturella referenser och filmer. Man fokuserade även på konversationsämnen som var effektiva för olika typer av kvinnor och olika stilar av pick-up.

Idag finns det en bred terminologi inom PUA som även Manosfären till viss del inkorporerat, med förkortningar som SMV (sexual market value), DHV (demonstrating high value), LTR (long term relationship) och så vidare (se Maskulint terminologi). Andra kända namn inom PUA är Tyler Durden, David DeAngelo, Ross Jeffries och såklart Neil Strauss själv.

Andra vågen av game – social dynamik och evolutionär psykologi

Även om teknikerna som utvecklades inom game ofta var väldigt effektiva för att förföra kvinnor, åtminstone för sex. Insåg de flesta inom PUA att dessa tekniker var väldigt kortsiktiga och ytliga samt att de inte skulle hålla i längden. Efter några år började alltfler inom spelet, intressera sig för de bakomliggande orsakerna till varför vissa beteenden och tekniker var attraktiva för kvinnor.

Man började studera beteendevetenskap och även evolutionär psykologi. De fick även ett större intresse för vad som gör vissa män naturligt bra med kvinnor, så kallade ”naturals”. Männen ville inte längre bara lära sig tekniker för att förföra kvinnor, de ville internalisera game och utvecklas till att bli män som är naturligt bra med kvinnor.

Detta tog sig först uttryck i att Mystery startade företaget Social Dynamics, som lärde män att bli bra med kvinnor och sociala interaktioner. Därefter startades ett flertal liknande företag, som fram till nu har undervisat tiotusentals män och omsatt hundratals miljoner dollar runt om i världen. Men de flesta av dessa byggde fortfarande på simpla raggnings-tekniker och sociala spel.

Detta förändrades när en av Mysterys adepter med PUA-namnet Tyler Durden, även känd som Owen Cook startade sitt eget företag. Ett par år efter att Mystery startat sin organisation gick Tyler ut med namnet Real Social Dynamics (RSD). RSD är idag det ledande företaget i världen inom pick-up, och de fokuserar numer främst på personlig utveckling och entreprenörskap.

Tredje vågen – Personlig utveckling, det röda pillret och manosfären

Den tredje vågen bestod av män som tidigare delvis fokuserat på game och numer främst fokuserade på personlig utveckling och social dynamik. De viktigaste av dessa är Roosh, grundare av sidan ”The Return Of Kings” (den ledande sidan för Manosfären i världen). Roissy (riktiga namnet James C. Weidmann) som driver bloggen Chateau Heartise. Och Rollo Tomassi som skrivit boken The Rational Male, som är den viktigaste boken inom Manosfären.

Dessa tre författare brukar kallas ”The Three Rs”. Även författaren Jack Donovan har spelat en central roll för att beskriva vad som verkligen är manligt (länk).

Dessa män och deras grupper var de första som började använda ”Det röda pillret” från Matrixfilmerna, för att beskriva verkliga utmaningar i samhället (läs mer här) främst vad gäller relationer mellan män och kvinnor. Många inom manosfären har även börjat engagera sig i politiska frågor.

Med det röda pillret som ett verktyg för att förstå världen, med fokus på personlig utveckling, hamnade Game alltmer i bakgrunden för manosfären. Men det ses fortfarande som en essentiell del för att män ska nå framgång, inte bara vad gäller kvinnor utan i samtliga områden i livet. I nästa artikel kommer jag ta upp varför Game fortfarande är viktigt för män och varför du som man borde lära dig det.

Tidigare artikel

Vad mod är

Nästa artikel

Bygg en ny man med rutiner som gjutform

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Ernst driver bloggen levafett.com där han skriver om LCHF och träning. Han har även en YouTube-kanal och skriver böcker. Robert har en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

9 Comments

  1. […] Det är ingen slump att några av de bästa spelarna på den sexuella marknaden även är framgångsrika säljare. De flesta män förknippar players och försäljare med oärlighet och manipulation. Men om du har en bra produkt och du är en ärlig säljare, handlar marknadsföring helt enkelt om att lyfta fram vad du själv tror kommer att hjälpa människor. Samma sak gäller inom politiken och även i sexuella relationer. Läs mer om Game här. […]

  2. […] mediekanaler försökte inledningsvis skylla detta vansinnesdåd på PUAs (länk vad är game) och på manosfären (vad är manosfären). Men efter lite undersökningar kom det fram att Elliot […]

  3. […] För de som vill ha en djupdykning om vad Game är borde läsa ”Vad är Game? Och vad har det med Manosfären att göra?”. […]

  4. […] potential att skada angripare och beskydda sin kvinna. Och sist men inte minst – Game (läs vad är Game). Sociala färdigheter, humor, dominans och […]

  5. […] principerna för att nå framgång med kvinnor på lång sikt. Det är även en hörnsten i Game och Rollo Tomassis bok ”The rational male”. Precis som en cirkusartist kan snurra flera plattor […]

  6. […] en och erbjuder henne en drink. Den man som uppvisar högst status, bäst utseende (gener) eller Game vinner […]

  7. […] på Maskulint har vi skrivit en hel del om hur män kan lära sig Game och gett män råd för att förföra kvinnor. Samtidigt har vi belyst på problemen med hypergami […]

  8. […] i media har mest legat på män i roliga hattar som gör korttrick, men för det mesta handlar Game om social kompetens. En annan aspekt av detta få talar om, är utmaningen med att få långvariga […]

  9. […] där jag inledde flera destruktiva relationer med olika kvinnor (samtidigt som jag studerade Game). Några år senare dog min mamma, min dotter bodde med sin mamma som försvårade min kontakt med […]

Kommentera