Frågan ”är du inte man nog för det här?” är ett effektivt sätt att motivera en man till handling. Men det kan också vara ett verktyg för att manipulera honom.

En riktig man går i kyrkan. En riktig man är feminist. En riktig man röker cigarr. När någon inleder ett påstående med ”en riktig man” är det ofta ett sätt att styra män.

kan en riktig man slå en kvinna?

De flesta män är överens om att det i de flesta fall är fegt att bruka våld mot kvinnor, eftersom de är svagare än män. Men gör det verkligen någon mindre manlig? Boxaren Mike Tyson blev dömd för att ha misshandlat sin fru, om det är sant är det givetvis förkastligt. Men hur många män anser innerst inne att Tyson är omanlig?

Sean Connery (den bästa Bond enligt undertecknad) har i intervjuer försvarat att örfila kvinnor i vissa situationer. Oavsett vad man tycker om det, är James Bond själv verkligen omanlig? För kvinnor och framförallt feminister är det givetvis bekvämt att förknippa mäns våld mot kvinnor med omanlighet. Men om en kvinna brukar våld mot en annan kvinna, är hon omanlig då? Om en kvinna attackerar en man med en kniv, är mannen en kärring om han brottar ned henne?

Och hur var det med att kvinnor är minst lika tuffa och starka som män? (Om inte mer?). Givetvis ska vi män undvika våld mot kvinnor i allra högsta grad, men egentligen har det ingenting med manlighet att göra. Att bruka våld annat i självförsvar eller i en våldsam sport är väl alltid fel? När kvinnor försöker definiera manlighet är det i regel alltid i deras eget intresse och därför irrelevant.

För att sälja något

Det är inte ovanligt att män förknippar öldrickande, cigarrer eller snabbmat med manlighet. Men är en elitsoldat som undviker alkohol för att inte förlora sitt omdöme verkligen en mes? Var kommer dessa idéer ifrån? Är det något män själva kommit fram till organiskt? Eller handlar det om utstuderad marknadsföring? Jag gissar på det senare.

Religiösa motiv

Sverige är ett väldigt sekulärt land (än så länge) men om vi ser till USA är det fortfarande en manlig dygd för många att kämpa för GUD och fosterland. Kristna soldater anser givetvis att de är riktiga män som kämpar för kyrkan. Men när muslimska extremister kraschade plan in i tvillingtornen kallade amerikanska medier dem för fega och omanliga. Att döda oskyldiga civila är givetvis vidrigt, men var männen som offrade sina liv i dådet verkligen omanliga mesar? För Al Qaida var deras gärningar troligtvis höjden av manlighet.

De fyra manliga dygderna

Anledningen till att vi tjatar om de fyra manliga dygderna i Jack Donovans bok The way of men, är att han utgår från vad som är manligt oberoende av religion, kultur, reklamkampanjer och inte minst kvinnors intressen.

För urfolket i Australien är det troligtvis mer manligt att kunna skjuta med pil och båge än att byta däck på bilen. I Saudiarabien är en riktig man muslim inte kristen. I Skottland är det manligt att bära kilt, att bära ett liknande klädesplagg i något annat land kan bidra till att folk tror du är en transa.

Men dygder som styrka, mod, ära och mästerskap är universellt manliga dygder oberoende av kontext. Det är utefter dessa dygder män utvärderar varandra . Läs mer om ”Jack Donovan och de fyra manliga dygderna”. I en framtida artikel kommer jag utvärdera tre kända manliga profiler efter de fyra manliga dygderna.

Läs även:
Fyra missuppfattningar om en alfa