Vad som är maskulint varierar från person till person. Den biffige dörrvakten med tatueringar, eller den tystlåtne ensamvargen, båda maskulina på sitt sätt. Det gäller att hitta sin egen ”typ” och odla den.

Många maskulina män har stora muskler och gott om tatueringar. I regel sociala personer som umgås i gäng med andra män. Hänger på gymmet och umgås med andra som har samma intressen. Jag skulle säga att detta är vad en utomstående skulle tänka på i första hand. Men det finns fler aspekter av maskulinitet, och jag illustrerar här nedanför några av dem.

Den tysta starka typen

Flera av de äldre män jag känner är maskulina på ett gammaldags sätt. De äter samma frukost varje dag, samma tid, även om det är helg och högtider. De har samma typ av kläder. Jobbar i skogen, sköter sin mark, jagar, kanske fiskar. Pratar aldrig om känslor. Frågar aldrig om känslor. Umgås bara med män, men ofta själva.

Känner ni igen typen? Clint Eastwood brukade dra den till sin spets med sina olika karaktärer i western-filmer. Jag gillar de där typerna, och har insett att de är en sorts förebilder. Den tysta typen som inte snackar så mycket skit, och får saker gjorda.

Den lyckade affärsmannen

Flera alfa-typer jag känner är varken tystlåtna eller vältränade. De är däremot väldigt självsäkra och ofta välbärgade, något som hänger ihop med deras skicklighet i affärer.

I många fall kan jag tänka att de borde ta hand om sig själva bättre, träna, sova och äta rätt. Tänka på något annat än affärer och pengar. Men detta är deras natur.

Den skickliga hantverkaren

En man som kan bygga sitt eget hem har min aktning. Min far byggde det hus han fortfarande bor i genom att timra stockar och helt enkelt sätta ihop dem. Han ledde även ett gäng äldre män, som alla tyckte att de kunde bättre än 25-åringen. Se där, något som jag också beundrar.

Faktum är att jag beundrar kunnandet hos alla de som har en hantverksskicklighet som jag saknar. Den där skickligheten, mästerskapet om du så vill, är en maskulin sida.

Rockstjärnan

Jag känner uteslutande musiker som spelar metal och andra hårdare typer av musik, och måhända är det symptomatiskt för dessa. Dessa män är ofta maskulina i sitt sätt att vara, på det där ”farliga” och oberäkneliga sättet. De har inte riktigt struktur på tillvaron, och lever livet likt sjörövare, bikers eller kriminella.

Vilken är du?

Nu har jag räknat upp några olika maskulina typer. Min fråga till dig är: vilken eller vilka av typerna är du? Välj ut det som passar bäst, och fundera på vilka manliga förebilder som finns inom respektive kategori.

Vilka män väljer du som förebilder, för din egen utveckling som man?