Ni har säkert sett den tecknade filmen om tjuren Ferdinand. Åtminstone har ni sett den lilla snutten som visas på julafton.

Ferdinand gillar att lukta på blommor, och inte att stångas och slåss som de andra tjurarna. Minns? I den här artikeln är det inte Ferdinand som är intressant, utan just de andra tjurarna. Tjurarna i Ferdinand beter sig just som ungtjurar, i sin övning på att bli stora fullvuxna och kraftfulla tjurar.

Var en patriark, den ensamma tjuren

Jag vill uppmana er till att inte vara som de där ungtjurarna. Ja ok, om du är 19 år gammal är det helt ok. Men för de flesta män som läser artiklarna på Maskulint, ni är troligen över 30 år, är det dags att sluta vara ungtjurar. Sikta på att bli den trygga och kraftfulla patriarken istället. Den där ensamma tjuren som alla andra i flocken har respekt för.

Backa inte

Det finns en ängslighet som ibland skymtar i sällskap av män. En sorts grabbig osäkerhet som visar sig i form av spelat macho-beteende. Mycket handlar om att pröva sig fram i hierarkin. Det är tydligt att det just är spelat, för att den som blir ifrågasatt inte sällan backar från sin ståndpunkt. Det gör däremot inte den ensamma tjuren. Han skiter högaktligen i vad de andra tycker om honom, och om någon vågar syna honom kommer han inte att backa eller försöka argumentera sig ur situationen.

Clint Eastwood – ingen ungtjur

Den som står självsäker på sin jordbit, som inte räds prövningar och som ignorerar att imponera på övriga, som inte ständigt pockar på uppmärksamhet för att vinna en sorts barnslig respekt – det är han som ska ha all respekt. Kolla till exempel på Clint Eastwoods typiska karaktärer i gamla western-filmer. Tyst, självsäker, men om någon försöker lura honom eller attackera honom – då smäller det. Sedan dricker han lugnt upp resten av sin whiskey.

Hellre macho än mjäkig

Även om osäkerhets-macho inte är det bästa som finns, är det ändå bättre än att försöka spela svag och mjuk. Det finns en hel del män som kör falskspel för att locka kvinnor, kallar dem ”vännen” och annat som tjejkompisar kallar varandra. För den som inte visat sin manlighet förut, kommer de första stapplande stegen kanske att se överdrivna ut. Macho. Men det kan vara början på något bra.