Vilka är de som alltid finns där för dig? Som umgås med dig, och ger dig goda råd och sällskap. Som stannar vid din sida och lyfter dig när det blir tungt. Och när livet går som på räls så påminner de dig om att inte förfalla. Tackar du dessa människor?

Relationer – inget att ta för givet

De viktigaste personerna är ofta de som märks minst. De är en så självklar del av ditt liv att du tar dem fullständigt för givna. Kanske är det en vän, en partner, kanske en förälder eller någon farförälder. Det kan vara någon på ditt jobb också.

Tragiskt nog märks dessa personer mest av när de är borta. Och om du inte visar dem hur betydelsefulla de är för dig, kan du själv medverka till att de känner sig bortglömda och slutligen försvinner. När det gäller våra äldre kan de hastigt ryckas ifrån oss också, vilket dag som helst. Liksom du själv. Därför är det viktigt att påminna sig om att varje dag kan vara den sista. Memento mori.

Hitta de viktiga personerna

Tänk igenom ditt liv. Vilka har varit de svåraste stunderna? Hur skulle du beskriva dem? Varför har de varit svåra? Spola tillbaka tiden och se framför dig vad du upplevde då.

Vilka var personerna som gav dig stöd, råd och en spark i röven när du behövde det som bäst? Vilka var det som vågade säga emot dig och stoppa dig? Vilka var det som lät dig bete dig som en idiot utan att vika från din sida? Vilka var det som kunde hamna i gräl med dig för att de kämpade så hårt för ditt eget bästa?

Glöm inte att livet är kort

Börjar du se ansikten och tänka på namn? Kanske är det människor som är kvar i ditt liv idag, och kanske är det gamla vänner du tappat kontakten med. Glöm inte bort att livet är kort, och att du kan få ångra dig för evigt om du inte uppmärksammar och visar tacksamhet till de som förtjänar det.

Jag var fullt medveten om detta när min morfar var i slutet av sitt liv. Jag filmade honom med sin hund, och jag var där och sköt hans rullstol. Drack whiskey med honom, även fast han inte borde ha fått dricka enligt doktorn…

Med min gamla arbetskamrat var det en annan historia. Han gick bort 65 år gammal i cancer. Innan dess brukade han ringa, ofta efter ett par glas vin, och prata om samma gamla minnen från jobbet. Han ville äta lunch ihop också, och jag tackade ofta nej på grund av mitt upptagna liv. Med honom blev det inget avslut att vara nöjd med.

Var rädd om de som betyder något. Tacka dem redan idag!