Extrem manlig törst efter kvinnlig bekräftelse är inget nytt. Genom historien har män offrat sina pengar, sin frihet och även sina liv för att leva upp till kvinnors krav. Men vad beror detta på? Och hur bryter vi cykeln?

I gymnasieåldern var jag med i en teateruppsättning av den grekiska komedin Lysistrate. Själv spelade jag karaktären Kinesias och fick springa omkring på scen med en stor löspenis, i jakt på flickan som spelade min fru. Mitt i jakten råkade penisen falla av, varav publiken applåderade och skrattade, ett kärt minne.

Pjäsen är skriven av Aristofanes 411.f.Kr. där alla kvinnor i Sparta och Aten ledda av kvinnan Lysistrate sexstrejkar för att få männen att sluta kriga. Vid den tiden reflekterade jag inte så mycket över vad pjäsen handlade om. Men det är intressant att tänka på, hur länge män har varit medvetna om kvinnors inflytande över män via sin sexualitet.

Och nu ca 25 år efter att jag deltog i denna föreställning om maktspelet mellan män och kvinnor sitter jag och skriver en artikel om samma ämne.

Vad hände om grottmannen blev ratad av stammens kvinnor?

Rent biologiskt är vårt begär efter sex en av de starkaste drivkrafter vi har, i paritet med hunger och törst. Särskilt för män så uppfattar våra hjärnor detta som ett ”reproduktivt problem”, och våra instinkter identifierar kvinnors kroppar med samma delar av hjärnan som identifierar verktyg. Läs mer om dessa studier som bevisar detta i artikeln ”till männen som skickas dickpics”.

Evolutionärt sett så avgör vår förmåga att förföra kvinnor om våra gener kommer att leva vidare eller dö ut. Detta har alltid varit ett större problem för män än för kvinnor, en studie visar att för 8000 år sedan var det bara en man på sjutton kvinnor som lyckades föra sina gener vidare.

Om grottmannen blev ratad av stammens kvinnor var det inte bara en personlig förödmjukelse, det var en existentiell rädsla för att dö ut. Denna typ av instinkter, likt vår rädsla för ormar och dylikt, sitter djupt inrotad i reptilhjärnan sedan tiotusentals år.

Vita fjädern under första världskriget

Den brittiska regeringen försökte få män att frivilligt ställa upp som soldater i första världskriget, så i samverkan med suffragetterna med Emmeline Pankhurst i spetsen, fick de kvinnor att dela ut vita fjädrar till alla unga män utan uniform, som en symbol för skam och brist på manlighet. Kampanjen var enligt de själva väldigt framgångsrik, och män flockade för att ställa upp i kriget i rädsla för att få en vit fjäder.

Tiotusentals unga män valde alltså hellre att bli beskjutna, angripna med senapsgas och nästintill en säker död, hellre än att riskera skam från kvinnor. Det finns flera lärdomar från detta, men den kanske viktigaste är:

Sexuell manipulation av män är inget nytt fenomen

Tack vare böcker och sidor om sexuell dynamik har alltfler män börjat uppmärksamma och ifrågasätta hur kvinnor använder mäns behov av kvinnlig bekräftelse för att få pengar, uppmärksamhet och inflytande. Men som jag påvisat i denna artikel är detta fenomen inget nytt, även om det sannolikt aldrig utnyttjats lika extremt som i Sverige och stora delar av västvärlden idag. Vi har tagit upp detta i flera artiklar som ”män som skämmer ut sig på nätet” och ”män som är kvinnors betjänter”.

Utöver att männens törst kan utnyttjas för att få dem att offra sig för meningslösa krig eller ge oförtjänt mycket inflytande till ohederliga kvinnor, är det dessutom oftast kontraproduktiv för män som hoppas få sex. För även om kvinnor gärna kapitaliserar på sexuellt frustrerade män, så leder det sällan till att dessa män faktiskt får ligga.

Begär efter kvinnor kan vara mänsklighetens främsta styrka, eller svaghet

Som den feministiska författaren och forskaren Camille Paglia tagit upp i flera essäer och föredrag, så kan vi sannolikt tacka manligt testosteron och lust för de flesta mänskliga framgångar. För under större delen av vår historia har det bästa sättet för män att få tillgång till kvinnor, varit att höja sitt sexuella värde genom att bli framgångsrika inom olika områden; som forskare, artister, atleter, politiker och affärsmän med mera.

Men när vissa segment av den kvinnliga befolkningen manipulerar män till att bli mer feminina, enbart för att tillskansa makt och göra sig själva mer maskulina, då förlorar såväl män som kvinnor i längden. Detta eftersom ingen man kan vara lika bra på att vara en kvinna som en kvinna. Och ingen kvinna kan vara lika bra på att vara en man som en man.

Säg nej till vår tids vita fjäder

Det finns många versioner av den vita fjädern i vår tid. I vissa kampanjer som ”mäns våld mot kvinnor” uppmanas män att bära ”vita band”, sällan handlar det lika mycket om att stoppa våld, som att få män att underkasta sig kvinnliga värderingar. Alla känner dessutom igen termen ”vita riddare” som idag blivit synonymt med lågstatusmän som håller med allt som en kvinnor säger i hopp om att kvinnorna ska gilla dem.

Om män ska kunna återgå till att vara samhällets spjutspets och beskyddare måste vi säga nej till dessa ”vita fjädrar” och ta kontroll över vårt eget öde som individer och i våra grupper/stammar.