Relationer

Ditt nätverk är ditt nettovärde – vikten av ett bra kontaktnät

Nätverkande är inte bara viktigt för försäljare och entreprenörer. Ditt nätverk kan vara den viktigaste anledningen till att du får ett bra jobb, att du hittar rätt kvinna, det kan till och med rädda ditt liv. I den här artikeln förklarar jag vikten av ett starkt nätverk.

Myten om att “ha tur”

Jag hade nyligen tvingats sluta mitt jobb och var nu arbetslös. Plötsligt ringde en gammal bekant och frågade om jag ville ha ett jobb på hans nya arbetsplats, och han lovade att lägga in ett gott ord för mig. Jag berättade det för min dåvarande flickvän som svarade irriterat ”du har sån jävla tur, så fort du behöver något dyker någon upp och hjälper dig med det”. Jag svarade att det inte har någonting med tur att göra, det är resultatet av en mycket avsiktlig livsstrategi. Hon fnyste åt detta.

Att ha tur handlar egentligen om att ha kontakter

Faktum är att flera undersökningar om skillnaden mellan människor som har ”tur” och människor som har ”otur” i själva verket visade sig handla om dessa människors nätverk. När den tursamme mannens bil går sönder ”dyker någon upp” och erbjuder honom hjälp. I serierna om Kalle Anka kan farbror Joakim förlita sig på det magiska ”lyckomyntet” för framgång, i vår värld måste vi bygga nätverk.

Myten om att ensam är stark

I boken ”Tribe of mentors” av Tim Ferriss, skriver den före detta sjufaldige Mr Olympia-vinnaren, guvernören och filmstjärnan Arnold Schwarzenegger i förordet, jag parafraserar: många lyfter fram mig som en man som ensam skapat sin egen lycka. Detta gör mig irriterad, jag hade inte kommit någonstans i livet utan en uppsjö av mentorer, vänner och kontakter.

Mina framgångar i gymmet, i affärer, politiken och som skådespelare beror lika mycket på mitt nätverk som på hårt arbete. I tidningar och i filmer ser vi oftast bara mäns framgångar, inte det hårda arbetet och alla människor som har hjälpt dem på vägen.

Hollywood skapade myten om den framgångsrika ensamvargen

Framförallt i actionfilmer riktade till män odlas myten om den ensamma hjälten som inte behöver hjälp från någon. Dirty Harry, Conan barbaren, Rambo, Jason Bourne och så vidare. I verkligheten finns det bakom de flesta framgångsrika män ett brett nätverk av vänner och kontakter som gett dem stöd, råd och möjligheter. Läs biografier av dessa män och lyssna på deras tacktal vid ceremonier så kommer det att framgå.

Nätverk handlar inte bara om karriär

Vikten av att bygga starka nätverk tas nästan enbart upp i sammanhang som rör karriär och affärer, men är minst lika viktigt i alla andra områden av ditt liv. Du har säkert hört om en vän vars flickvän lämnat honom. Bara för att höra att han träffat en ny bättre kvinna ett par veckor senare. När du frågar hur det gick till ”en vän introducerade mig för henne”.

Om du har en vattenläcka i ditt hus och du behöver någonstans att bo ett par veckor, desto fler kontakter desto fler möjligheter. Ett starkt nätverk kan även vara livsviktigt för din hälsa. Om du har ett allvarligt problem med hjärta, lungor eller lever, men vårdköerna hindrar dig från att få hjälp. Kanske någon i ditt nätverk känner en bra privat läkare? Det kan det rädda ditt liv.

Nätverket är inte allt, men det kan vara avgörande

I det militära brukade vi säga, samband vinner inget krig, men du kan förlora ett utan. Ett starkt nätverk är givetvis inget substitut för hårt arbete. Du måste fortfarande arbeta på dig själv i din hälsa, utbildning och för att skapa något av värde. Men ditt nätverk kan vara det som avgör ifall dina ansträngningar blir framgångsrika eller inte. Som man är det viktigt att vara stark och kunna dra sin egen vikt. Men riktiga män förstår också vikten av brödraskap och att ingen man är en ö.

Tidigare artikel

Hur du kan få nytta av Omgiven av idioter

Nästa artikel

Sluta skyll dina egna tillkortakommanden på andra

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Ernst driver bloggen levafett.com där han skriver om LCHF och träning. Han har även en YouTube-kanal och skriver böcker. Robert har en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

2 Comments

  1. […] även:Ditt nätverk är ditt nettovärdeKonsten att skapa ett företagSå blir du en […]

  2. […] – läs Meditation utan flum.Praktisera stoicism.Och sist men inte minst, se till att skapa ett nätverk, bygg ett gäng, och om du känner dig redo för att ta din utveckling till nästa steg tillsammans […]

Kommentera