Svek är en av de jobbigaste saker du kan råka ut för i ditt liv. En person som du trodde att du visste var du hade, vände sig emot dig och svek dig. Du blev förkrossad – men borde vara tacksam.

Nöden för fram svek i ljuset

Det är i en desperat situation du verkligen ser vad en människa går för. Det är när du har gett full tillit och inte längre är på din vakt, som din välvilja kan utnyttjas. När sveket väl kommer, är det förmodligen som en blixt från en klar himmel. Men vet du vad? Det är en välsignelse. Även om det kommer efter tio år, är det bättre än om det kom efter 20 år. Du ska vara tacksam.

Vad är det här för dumheter?

Nu undrar du kanske vad jag yrar om. Det är väl inte bra att bli sviken? Nej, det är det så klart inte. Att ha pålitliga personer i sitt liv är att föredra. Men, nästan lika viktigt är att få bort de opålitliga ur ditt liv. Det är just därför du ska vara tacksam. En usel person visade sin sanna natur, och nu kan du rensa bort personen. Detta är något som behöver firas. Att ha en potentiell backstabber i sin närhet kan leda till mycket dåligt. Det skulle alla hundratals lönnmördade kungligheter genom historien vittna om – om de kunde.

Hur du förebygger svek

Svek kan aldrig förebyggas. Anledningen är att det bara finns två alternativ: endera litar du på någon, eller inte. Om du inte kan känna tillit, kan du aldrig få chansen att bra personer når din inre krets. Du måste därför chansa. Tar du inte risken, kommer du aldrig att hitta likasinnade – bröder, kompanjoner, partners. Du måste ge personer chansen att svika dig, för det är det optimala testet. Vad du kan förebygga är dock andras makt över dig. Om du alltid ser till att ha full kontroll över dina egna förehavanden, då blir fallet inte lika högt.

Ett ben utanför dörren

Var en nomad. Ständigt redo att gå vidare, i affärer eller i kärlekslivet. Var noggrann med vilka avtal du skriver på, både finansiella och sådana som rör äktenskap. Var försiktig. Då blir det nämligen enklare att lita på andra. Om du har mindre att förlora, gör det inte lika stor skada om det visar sig att din anförtrodda var en orm.

Andra relevanta artiklar om detta:
Konsten att hantera svek i affärer och relationer
Skapa ett gäng