”Ibland är det snällare att vara elak”. Orden kom ur min egen mun, efter att jag hjälpt flickvännens son bli kvitt en betydligt yngre pojke som ville leka med honom. Min poäng är att den som avspisar oönskade personer tidigt, gör både sig själv och den andra en tjänst.

Det handlar om andra saker än snäll och elak

Poängen med denna lilla anekdot är att förtydliga varför ärlighet oftast är bäst. I det här fallet ville inte den äldre pojken säga ”nej, jag vill inte leka” eftersom han tyckte det var elakt. Följden av detta blev att den yngre hängde kvar och tjatade om lek, något som sedan slutade i frustration för den äldre. Den yngre – ja, hans besvikelse blev förmodligen större än om avspisningen skett redan från början. Detta blev ett slöseri med bådas tid.

Fallet Klas

Jag har själv alltid haft relativt lätt att vara ärlig mot andra, från flickvänner som bett om klädråd (de fick skylla sig själva som frågade) till situationer som fallet Klas. Klas var en kurskamrat på högskolan jag gick på. Vi arbetade i samma grupp, och av någon anledning fick karln för sig att han var min vän. Jag fann inget intresse i denna rätt inställsamma person, som dagligen skickade SMS och frågade om ”ska vi ta en fika?”. Resultatet blev att jag skickade svar ”Klas, jag vill inte vara din vän” varpå han slutade anstränga sig. En märklig historia. Den enda gången jag ”gjort slut” med en man.

Avsluta relationen – win win

För att sammanfatta det hela: se till att vara ärlig i dina relationer med andra. Personer som du inte är intresserad av att umgås med bör avlägsnas omgående. De riskerar annars att ta upp onödig tid, och du riskerar att ta upp deras tid. Genom att avsluta relationen gör du er båda en tjänst. Det finns inget ”snällt” med att låta en annan person leva i illusionen av att du är intresserad. Var tydlig. Var ärlig.