Relationer

Konsten att gå vidare med värdighet

Vilka mesar män kan bli när deras partner dumpar dem. Patetiska små lipsillar. Hårda ord, japp – men vi på Maskulint står på intet sätt över dessa män. Vi har varit blödiga och hjälplösa vi med. Här kommer några konkreta tips för att ta dig genom det jobbiga, och framförallt behålla värdigheten under och efter sorgeprocessen.

Använd dina nära vänner

Öppna hjärtat och vräk ur dig allt du känner, med fördel inför en manlig vän. Dels är det mer ok att vara svag inför en broder då du inte skämmer ut dig på samma sätt som när du gråter inför en kvinna (som du kanske vill imponera på snarare), och dels motverkas den värsta mjäkigheten av att det faktiskt är en stor hårig best du är känslosam inför. Om du gråter ut hos en tjej? Tja, det kan kännas ok men risken är överhängande att hon blir ett tröstobjekt. Är du ok med detta? Är hon? Det är möjligt att hitta ny kärlek på detta vis, och om det görs på rätt sätt kan det fungera. Men det är en konstig början på ett nytt förhållande att du pratar om ditt ex, åtminstone om du fortfarande har känslor kvar.

Gör något kul och utvecklande

Dra nytta av det nya. Gör något du inte kunde innan. Åk bort, börja med en sport, skaffa MC-kort, ta jägarexamen, börja spela trummor i ett metalband. Bejaka mannen i dig med en strapats som till exempel fjällvandring.

Snygga till dig

Sitt inte och deppa ihop, även om det är svårt att undvika. Börja jobba på dig själv. Gymma, klipp dig i ny frisyr, köp nya kläder. Din självkänsla behöver ett lyft. Detta är steg 1.

Träffa nya kvinnor

Om du har följt rådet innan, ut och träffa nya kvinnor. Skaffa Tinder, Badoo med flera appar och tjänster för att träffa nya partners. Även om du bara får ett like på en bild kommer detta att kännas skönt. Alla mår bra av att vara attraktiva.

Tillåt dig att må dåligt

Beroende på hur ditt förhållande slutade har du olika känslomässigt bagage, och detta kan du inte fly ifrån. Tillåt dig att känna dig sviken, ledsen, arg och till och med illvillig. Det finns inga förbjudna känslor, bara vissa handlingar som är olämpliga. Se till att avreagera dig, men ta ingen kontakt med exet så att det kan leda till problem. Gräv inte ner dig och var inte bitter.

Tänk på att andras handlingar inte är dina

Oavsett vad du har råkat ut för var det varken något du hade förtjänat eller inte förtjänat. Det bara var. Släpp det och låt hennes gärningar stå för henne. Bevisa med din överlägsna karaktär vilken förlust hon gjorde.

Gå vidare, på riktigt

Låt inte resten av ditt liv handla om den där första förälskelsen du hade. Om du 20 år senare fortfarande går och drömmer om att få tillbaka den där tjejen du hade en gång, då har du lagt alltför stor vikt vid henne. Och du har med all sannolikhet romantiserat allting också. Det kan vara knäckande för självkänslan att bli dumpad, men hennes val att gå vidare handlar snarare om att ni inte var kompatibla, än att det har något med ditt eget värde att göra. Ditt värde skapar du själv! Genom att fortsätta leverera med stolthet, hantera motgångar och utvecklas – att vara du.
Läs även: Oneitis och myten om den romantiska kärleken

Gör inte din flickvän/fru till ditt huvudsyfte

Ett råd som mest handlar om att undvika att det tar slut, men det riktas även till de som hittar en ny kvinna rätt snabbt, för att ”trösta” sig med, och istället blir kär. Det är lätt hänt att sätta sin kvinna på piedestal. Jag har sett det ett flertal gånger i flöden på sociala medier, och det är då ofta han som är den uppvaktande parten. Skriver gulliga saker till henne offentligt, på hennes tidslinje och taggar in henne i allt han gör. Och hon följer med och ”hjärtar” allt han gör, ett tag. Vad som händer sen? Ja, då skiter det sig. Den som slevar i sig sötslisk för länge blir till slut illamående, och det som gör en man attraktiv är att han har sina egna projekt, medan kvinnan bli en medpassagerare i hans liv (och har sina egna saker att syssla med). Om hon är nummer ett för honom blir det till slut problem, något som jag sett personligen vid ett flertal tillfällen – men det har även konstaterats av diverse namnkunniga personer som David Deida med flera, och forskning.

Läs även:
Skilsmässa – det är inte jordens undergång
Till sist skadar det inte att läsa den här artikeln vi skrev om värdigt beteende på nätet. Läst redan? Läs igen.

Tidigare artikel

Moderna hot del 3 – Blått ljus och strålning

Nästa artikel

Några enkla sätt att få in mer träning i ditt liv

Författaren

Dan Forslund

Dan Forslund

Dan är en författare och coach med produktivitet och psykisk hälsa som fokus. Utöver produktion av böcker driver han en podd och håller workshops i produktivitet. Till vardags jobbar han som SEO-strateg och content writer.

Läs Dans texter om produktivitet och personlig utveckling på hans blogg: danforslund.se

Inga kommentarer

Kommentera