Någon som har vunnit din tillit har bedragit eller utnyttjat dig. Du har blivit utsatt för svek. Vad gör du? Steg ett är att sparka ut vederbörande ur ditt liv, men du måste göra det smart. Det viktiga arbetet börjar dock långt tidigare än så.

Gör dig inte beroende

”Lita aldrig fullt ut på någon” sägs det i boken The 48 Laws Of Power av Robert Greene, som jag lyssnar på just nu. Hårda ord, och jag gillar dem inte – jag vill lita på mina utvalda, för annars är livet inte som det borde. Men samtidigt har han en poäng. Den som aldrig helt och hållet gör sig beroende/sårbar för en annan person, kommer lättare att kunna gå vidare vid ett svek.

Jag dömer hårdare i relationer

Affärer är en sak, där finns det alltid en underton av tjuvtricks och knep för att få som man vill. Samtidigt gäller överenskommelser och heder, när man väl kommit överens. När det gäller privata relationer handlar det mer om värderingar på djupet, om familj, om blodsband och utvalda människor. När jag väljer personer till min närmaste krets väljer jag personer som jag är villig att ta en kula för. Indirekt förväntar jag mig samma sak tillbaka. Den som är en av mina närmaste kan inte offra mig för att rädda sitt eget arsle. I så fall har jag valt fel och detta ökar risken för svek. Personer som kan offra dig för sina egon kan du göra affärer med, men i dina nära relationer hör de inte hemma.

Nå, här är råden om hur du hanterar svek:

  • Var väldigt tydlig med vad du förväntar dig när du ger dig in i en affärsrelation, vänskapsrelation eller kärleksrelation. Var framförallt tydlig med vad du INTE går med, och stå fast vid detta. Skriv kontrakt om nödvändigt.
  • Se till att alltid ha en plan B. Alltid ena foten utanför dörren, redo att gå. Alltid mentalt förberedd på att vandra vidare genom livet, som den nomad du är.
  • Odla en stoisk inställning. Allting tar slut. Var tacksam för vad du lär dig, även när du blir lurad.
  • Ha koll på de människor du har runt dig. Lita på dem, absolut – men var på din vakt. Håll koll, men visa inte att du har koll.
  • Kväv eventuella komplikationer i sin linda, avbryt sådant som kan utvecklas till problem redan i ett tidigt stadium. Undvik att plantera fröet, så behöver du inte lägga möda på att fälla trädet senare.
  • Var konsekvent. Var tjurskallig och envis, men backa inte från det du har bestämt dig för. Inga kompromisser med livets viktigaste.
  • Gå vidare snabbt. Om det skiter sig, var inte nostalgisk. Var inte ett offer. Bryt upp, gå vidare.
  • Hämnas inte. Den bästa hämnden är att leva ett gott liv. Bitterhet och liknande får dig bara att hänga kvar i det förflutna. Visa värdighet och omfamna framtiden.
  • Om möjligt, försök smyga bort från skadliga personer. Trappa av dem långsamt, omärkbart. Inte ut med dem ur ditt liv med buller och bång, för det vinner du inget på.

Som du märker handlar detta till största del om inställningar mentalt. Det är också hela hemligheten. Den som är förberedd på allt kommer att vara svår att besegra.