Det talas mycket om hur män använder ”härskartekniker” för att manipulera eller dominera kvinnor. Men hur gör kvinnor för att manipulera män?

Män manipulerar ibland kvinnor, till exempel spelar vissa män på kvinnors känslor bara för att få sex. Men vi anklagas ofta även för att spela maktspel när vi inte har det som avsikt. När en man förklarar något han vet mer om för en kvinna kallas det av vissa för ”mansplaining” och är tydligen per automatik nedlåtande. Till och med när män sitter med benen isär på bussen beror det enligt vissa på subtila maktmetoder och inte på anatomiska skillnader mellan män och kvinnor som man kan tro.

Men vilka härskartekniker använder sig kvinnor av ibland för att manipulera män?

1: Fresta med sex

Den mest uppenbara tekniken kvinnor använder sig av för att manipulera män, är att få sin vilja igenom i utbyte mot en skenbar möjlighet till sex. Som när en kvinna bär en lite större urringning till en arbetsintervju, där hon berättar för den som intervjuar att hon hoppas på att få jobbet för att få ”lära känna honom lite bättre”.

Sexuellt oerfarna män är de mest mottagliga för dessa tekniker, läs även ”Män som är kvinnors betjänter”.

2: Gaslighting

Gaslighting är en psykologisk metod för att manipulera offret till att tvivla på sina egna upplevelser. Genom att förvränga fakta, utelämna fakta eller projicera sin egen skuld på offret. Ett exempel, mannens fru säger ”jag ska åka till min killkompis för att se en film, men vänta inte uppe jag kanske sover över”. När mannen påtalar att detta är ett olämpligt beteende för en gift kvinna, vänder hon på situationen och anklagar honom för att vara paranoid:

”Vaddå har inte jag rätt till att ha kompisar? Du är bara svartsjuk, det känns som att du stänger in mig”. En man som inte förstår kvinnlig hypergami kommer då börja tvivla på sig själv, och se sin potentiellt promiskuösa fru eller partner som ett offer.

3: Attackera vår manlighet – skambeläggande

Kvinnor är ofta snabba att kalla alla osmickrande bedömningar om dem själva för ”kvinnoförakt”, men när de själva vill få övertaget i en interaktion, tvekar de inte att sikta lågt (bokstavligt talat). Till exempel ”jaha du föredrar smala tjejer, du måste ha en liten kuk”. ”Du tycker alltså inte att kvinnor ska få fler chefsjobb bara för att vi har fittor? Du måste vara väldigt osäker i din manlighet”. ”Vill du inte dejta kvinnor som satsar på karriär över barn? Är du rädd för starka kvinnor?”. Och så vidare.

4: Falska anklagelser om våld eller sexuella övergrepp

Trots alla kvinnliga superhjältar på bioduken, prat om att kvinnor är ” minst lika starka som män” och så vidare, vet alla innerst inne att kvinnor är betydligt svagare fysiskt och betydligt mer känslomässiga än män. Det är därför vi har idiom som ”du får aldrig slå eller skrika åt en kvinna”. Detta är helt i sin ordning till dess att du möter en kvinna som vill förstöra ditt rykte eller som bara är galen.

Om en kvinna är i ett stort gräl med sin man på en offentlig plats räcker det med att hon skriker ”hjälp han är våldsam” då kommer alla män i närheten komma till hennes undsats. Hon kan även puckla på dig hur mycket som helst utan att du rör henne, du kommer ändå betraktas som förövaren, om du inte har filmbevis. Hon kan även anklaga dig för ”känslomässig misshandel” pröva det som man om du vill. Samma dynamik gäller givetvis vid falska metoo-anklagelser. Läs även: Vad #Metoo egentligen handlar om

5: Gråtspelet

Om en kvinna snabbt vill avsluta en diskussion som inte går som hon vill, eller bara vill försöka få dig att må riktigt dåligt, räcker det med att hon börjar gråta. Detta knep funkar bara för kvinnor och barn. En man som gråter (förutom vid extrema situationer) kommer alltid ses som svag. Kvinnor vet att män har en stark pliktkänsla och ett behov av att skydda kvinnor, detta kan hon aktivera med lite gråt när hon vill, för att bli förlåten för ett ”snedsteg” eller för att få honom att köpa det där halsbandet hon vill ha. Män måste lära sig att ta kvinnors gråt med en stor nypa salt om det inte är befogat.

6: Spela på jämställdhet eller plikt

I traditionella samhällen är män och kvinnors roller kompletterande, inte konkurrerande. Det handlar bland annat om att fördela plikter i ett förhållande, som till exempel mellan att sköta hemmet eller försörja familjen. Feminism bygger istället på att kvinnor vill äta kakan och behålla den. Till exempel:

”Du måste diska, vi är väl jämställda? Du får betala middagen, det är din plikt som man”. De plockar helt enkelt russinen ur kakan. De flesta kvinnor vill ha ett välbetalt jobb men de vill även ha män som tjänar mer än dem själva, detta har skapat problem för dejtingsajter som inte kan erbjuda tillräckligt många välbärgade män. Jag pratar här givetvis om generaliseringar, men det kan vara värt att komma ihåg att kvinnor kan vara lika (om inte mer) kapabla än män på att ägna sig åt manipulation.

Läs även:

Se upp för kvinnors sexuella strategier

De sexuella utopiernas makt

Sluta skäm ut er på nätet, män!