Det är viktigt att inte låta andra känna till alla dina kunskaper. Jag hade inte varit hälften så framgångsrik i mitt liv om jag hade spelat med öppna kort i alla sammanhang. Det är främst essen i rockärmen jag har hållit in i det sista på – vilket har lönat sig.

Först lite inledande symbolik

I mångt och mycket är livet ett spel, vare sig du gillar det eller inte. En viktig del av detta spel är att hålla på sina kort in i det sista, och att överraska motparten till din egen fördel. Det är så man vinner i poker. Men poker bygger även en hel del på att lura de andra spelarna, varför symboliken är klockren. Motspelarna ska inte veta vad du vet, eller ens OM du vet något, och de ska bli osäkra och spela sina kort till din fördel.

”Let them never see you coming”
– Al Pacino i sin roll som Djävulen i ”Djävulens Advokat”

Dold kunskap på affärsmötet

Jag läser alltid på om de personer jag ska träffa. Rejält. Förutom en sedvanlig genomgång av Facebook kollar jag även andra saker, googlar, ser vad personen har för intressen, uttalar sig i för politiska frågor och har för civilstatus. Ofta finns det något värt att lägga på minnet. Det kan vara kopplingen till samma ort, att vi haft samma chef eller att vi gillar samma musikstil. Ibland går det också att hitta sådant som att han nyss skilt sig eller liknande.

När jag kommer till mötet tar jag aldrig upp något som visar att jag vet det jag vet. Däremot kan jag istället smyga in sådant som för tankarna till ämnet, som visar att jag sympatiserar med personen. Som får personen att sympatisera med mig. Detta är alltid sådant som jag genuint tycker, ska sägas. Alltid finns det någon gemensam nämnare, och detta visar sig under den inledande researchen. För mer info om sådant: Kolla in Henrik Fexeus som är en mästaren inom ämnet.

När det sedan är dags för förhandlingar brukar jag ha tänkt ut vilka argument motspelaren rimligen kan ta upp, och att ha ett färdigt svar på dessa. Jag kan även sitta med information om hur stor budget de har, vilket deras mål är eller åt vilket håll deras företag är på väg. Jag spelar förvånad när det behövs, och framförallt om det är något som smickrar motståndaren. Jag kan spela överlistad även om jag inte blir det – om det finns vinning i detta.

Dold kunskap använd i relationer

Det finns mycket du kan vinna genom att hålla pokerface i relationer (läs mer om pokerface här). Min främsta metod är att spela ovetande för att testa om den andra parten talar sanning. Du kanske vet något om din eventuella flickväns förflutna, och genom att inte låtsas om detta kan du fråga om detta. Vad hon svarar på frågan visar hur benägen hon är att frisera och förvanska sanningen.

Om du märker att hon inte talar sanning, håll gärna det för dig själv så kan du använda kunskapen till senare tillfälle. Det kan ju också vara så att just detta innebär att du inte vill gå vidare med ett förhållande. Och då är det inte heller någon vits att berätta att du vet. Här finns chansen att backa, om du ser för många röda flaggor som du inte kan hantera.

Själv är jag en extrem övertänkare kring andra människor, framförallt när det gäller nära relationer som förhållanden. Jag bygger gigantiska pussel i mitt huvud, och lägger sedan ut bitar efter en tidslinje. Ofta finns det frågetecken för att bygga vidare, och för detta krävs svar på frågor. Ibland kan ett frågetecken ha ett eller flera svar, och då kan jag använda mig av antaganden för att komma vidare. Jag utgår helt enkelt från ett påstående, och testar det på den andra parten. Om det stämmer, stämmer antagandet. Frågetecken borta. Obs! Det finns alltid en risk att den andra parten inte talar sanning. (Se min artikel om lögnen som förklaringen)