När jag var 20 trodde jag att jag var en usel människokännare. Aningar kring andra personer, som stämde med fakta, avvisades ofta av personen det berörde. Jag var lika förbryllad varje gång. Långt senare inser jag att jag bortsåg från något väldigt viktigt: möjligheten att personen det gällde helt enkelt ljög.

Läs på om svek och det röda pillret

Jag har skrivit om svek flera gånger förut här på Maskulint (länk 1 om svek, länk 2 om svek), och jag rekommenderar att du läser dessa (trots att de märkligt nog har fått nästan identiska rubriker). Det viktiga är att du behåller den stoiska inställningen inför detta, och att du även läser på om det röda pillret. Livet är sådant. Människor kommer att ljuga och bedra dig, och mot detta finns inget egentligt skydd. Det du kan och ska jobba med är din egen inställning.

Jag har personligen råkat ut för samma sorts företeelse flera gånger nu. De två fall som påverkat mig mest har båda haft med kvinnor att göra. Det ena slutade i skilsmässa. Jag kan med stolthet säga att jag inte tillät mig att bli ett offer och bete mig ovärdigt i något av fallen. Anledningen till detta är inte att jag är en superhjälte, utan för att jag har en nära manlig gemenskap och en stoisk inställning.

Mentala pussel

När jag lär känna en människa skapar jag ett inre mentalt pussel. Där ritar jag upp en tidslinje med årtal, personens intressen, vad jag noterar från olika ageranden, åsikter, vad andra berättar samt rena fakta. För att fylla i pusslet ställer jag frågor och engagerar mig. Detta är för mig främst för att lära känna viktiga personer på djupet, och sekundärt utifrån självbevarelsedrift.

Fördelarna med detta är rätt uppenbara inom affärslivet, då jag ofta kommer ihåg vilken spritsort, sportlag eller politisk åsikt folk har. Diskussionsämne sker efter person, och jag lägger stor vikt vid att göra varje tillfälle med den andra parten till något som ger värde. Jag häller upp rätt sak i glaset eller koppen. Jag drar rätt sorts skämt. Detta är ingen manipulativ praxis, utan snarare en följd av att jag ogillar när andra inte ”ser” mig och förstår vad jag är intresserad av. Jag agerar så som jag vill bli bemött.

Vad menas med att lögnen är förklaringen?

När det gäller förhållanden blir saker och ting alltid mer personliga. Det blir viktigare att lära känna den andra personen, och lika viktigt att förstå att du inte kan leva ett drägligt liv utan att ta risker/välja att ge tillit utan att vara helt säker. Det mentala pusslet handlar plötsligt om något som angår dig själv väldigt mycket på djupet. När jag går in i ett nytt förhållande är det därför med skräckblandad förtjusning.

Felet jag har gjort flera gånger nu, är att låta viktiga delar i det där pusslet bestå av sådant som hon har påstått. Jag har låtit nöja mig med detta, då det helt enkelt inte är praktiskt att vara misstänksam. Det är vettigt att göra så, men det är lätt hänt att glömma att denna variabel är en osäker hypotes. ”Tänk om det inte är så, vilket resultat ger det?” är den tanke som du bör tänka parallellt.

Hur drabbad blev jag?

Om du har en stor insats investerad i den världsbild du har valt, då blir förlusten mer kännbar. Detta är självklart. När mitt äktenskap med gemensamma barn och hus gick i stöpet var förlusten väldigt kännbar. Detta innebar också att jag var mer benägen att försöka hålla liv i något som var dömt till döden. Vilket jag också gjorde. Rådet här lyder: se till så att du har en plan B, att vägen ut inte är ekonomiskt, materiellt kännbar och att dina barn inte far illa. Jag hade ingen plan B, men lyckades ändå styra upp allt till det bästa för alla.

I mitt andra fall har jag varit mer försiktig. Det enda som hände är att min världsbild krackelerade och behövde byggas upp på nytt. Inga materiella förluster. Tack vare en stoisk inställning och bra män runt mig är det heller ingen fara med min psykiska hälsa. Detta göra att inga tendenser finns till nice guy-beteende (länk) och dumheter kring oneitis (länk).

Cynism – den verkliga utmaningen

Män som tröttnar på kvinnor fullständigt riskerar att ta det svarta pillret som en efterrätt till det röda (Läs även om MGOTW). Jag menar att detta är ett misstag, då en sådan världsbild kommer att spilla över även på andra områden. Hat och cynism är ett gift som inte kan kontrolleras. Istället bör vi vara ödmjuka inför det faktum att andra människor gör sina val, medan vi gör våra. Lögner från människor nära oss är helt enkelt en del av livet.

Det är på grund av sådant som tas upp i denna artikel som vi driver Maskulint. Genom att bli de bästa män vi kan bli, är vi redo för livets ofrånkomliga prövningar, och den smärta dessa kan bidra med. Tack vare detta kan vi fortsätta att ta de risker som alltid är förknippade med samröre med andra människor, och kvinnor i synnerhet.

Ge inte upp. Släpp inte in hatet. Stå stark i stormen, med en optimistisk attityd. Bli berget.

Läs även:

Din partner ska vara en förlängning av dig