Relationer

NAXALT mot AXALT – Undvik falsk slutledningsförmåga

Diskussioner om allt från skillnader mellan könen, till vad som är nyttigast att äta och politik, domineras allt mer av oärliga argument som bygger på falska slutledningar. Så här avslöjar du dem.

NAXALT står för “Not All X Are Like That” det vill säga “alla X är inte så”. AXALT står för motsatsen “All X Are Like That” alltså “alla X är så”. Båda dessa exempel är nästan alltid exempel på falsk slutledningsförmåga. Men ett utav dem är mer användbart än det andra.

Ett exempel, jag publicerade en Tweet på vår Twitter om hur faderlösa hem skapar veka män och slampiga kvinnor, snabbt började NAXALT-argumenten ramla in. Men jag hade aldrig påstått att detta var en regel utan undantag. Det var en generalisering, men vi kommer till värdet av generaliseringar senare.

Fler exempel på NAXALT

Jag känner en tjej som tar mer i marklyft än alla andra på mitt gym, därför är tjejer lika starka som män. Jag hörde om en gubbe som rökt cigaretter och druckit öl varje dag sedan han var arton, idag är han sjuttio år gammal och frisk. Alltså måste cigaretter och öl vara nyttigt.

Alla dessa är exempel på falsk slutledningsförmåga. Det betyder inte att anekdoter inte är intressanta, det är dom. Men de är ingen bra grund för att fatta viktiga beslut. Om vi bara fokuserade på dem som vinner miljoner på lotto och inte de nittionio procent som aldrig vinner, skulle alla sitta och skrapa lotter hela dagarna.

Exempel på AXALT

Män begår nästan alla våldtäkter, därför är alla män våldtäktsmän. Andra delen av detta påstående stämmer givetvis inte heller med verkligen. Men om en kvinna känner impulsen att gå hem till en man efter första dejten med honom, är det faktiskt ett bättre antagande än motsatsen. Hon gör bättre i att lära sig mer om hans bakgrund och karaktär innan hon gör detta val.

De flesta kvinnor väljer män utifrån hypergami därför bör du alltid hålla frame i ett förhållande. Givetvis finns det exceptionella undantag från denna regel, men eftersom detta är en djupt rotad instinkt hos kvinnor, är det bättre att vara på sin vakt mot kvinnors tendens att hoppa från “pinne till pinne”.

När bör du generalisera?

Alla människor generaliserar instinktivt vid ett nytt möte, detta är en förmåga som varit livsviktig för våra förfäder för att snabbt kunna utvärdera om en främling är en fiende, eller om ett djur är fientligt. När vi möter någon som ser ut som en biker gör vi andra antaganden än när vi möter någon i kostym och slips. När vi möter en lättklädd kvinna jämfört med en kvinna klädd som nunna.

Även om ditt fysiska yttre inte alltid stämmer överens med ditt inre, är det oftast bara att gilla läget, åtminstone när det gäller ett första intryck. Men i många fall är det värt att ge en person möjligheten att visa andra sidor av sig själv.

Beroende av sammanhang

Om du ser ett gäng som utstrålar kriminella vibbar vänta i en öde gränd, kan det vara värt att utgå från generaliseringar av människor med det utseendet och undvika att gå den vägen. Om en man med ett farligt utseende dyker upp på en arbetsintervju i en säker kontext, kan det vara värt att låta honom berätta mer om sig själv innan du dömer ut honom.

Undantag är inte regeln

Undantag bekräftar regeln, de kan aldrig utgöra regeln. Det finns säkert kvinnor som gillar att klä sig som slampor som inte har ridit karusellen, men det är inget man bör utgå från när man ger råd till män om att hitta en trogen partner.

Det finns människor som kan äta choklad och dricka vin varje dag utan att bli feta eller alkoholister, men det är inget bra antagande när vi ger råd om att leva ett hälsosamt liv. Vi på Maskulint är medvetna om att det finns undantag till de flesta regler, men vi kan inte utgå från undantag när vi diskuterar samhället i stort eller generella råd till män.

Tidigare artikel

Utforska kraften i din mörka maskulinitet

Nästa artikel

Vad ska vi säga till våra döttrar om män?

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Ernst driver bloggen levafett.com där han skriver om LCHF och träning. Han har även en YouTube-kanal och skriver böcker. Robert har en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

Inga kommentarer

Kommentera