Det har blivit populärt bland många intellektuella och förståsigpåare, att gnälla över sociala medier. De sägs göra oss självupptagna, narcissistiska och korkade. Men är det plattformarna det är fel på? Eller hur vi använder dem?
En vanlig förolämpning till någon som hänger mycket på sociala medier är ”varför läser du inte en bok istället”. Att läsa böcker anses av många idag vara något av en bedrift, i klass med att motionera eller äta grönsaker. Men är någon som ligger i hängmattan och läser Harry Potter engagerad i något mer meningsfullt, än någon som ser på föreläsningar om entreprenörskap på Youtube?
Böcker kan förmedla allt från Kardashians sexvanor till Gilgamesheposet
Böcker kan förmedla episka historier, lära oss nya språk, eller förbereda oss för ett yrke. Men de kan också förmedla ytlighet och hedonism. En del böcker kan till och med starta blodiga revolutioner, som det Kommunistiska manifestet eller Mein Kampf. Sociala medier som alla andra medier, kan användas för destruktiva såväl som konstruktiva syften, det är upp till oss. Här vill jag gå igenom några vanliga invändningar och även några revolutionerande möjligheter med dessa verktyg.
Du väljer själv vad du vill se och höra – du behöver inte följa narcissister
Det motståndare till sociala medier retar sig mest på med plattformar som Instagram och Facebook, är människor som lägger upp selfies och bilder på vad dom ska äta. De som drar mest tittare i detta sammanhang är vackra lättklädda kvinnor. Men vackra kvinnor drar tittare oavsett var de befinner sig. Men jag skulle vilja påstå att Instagram är ett bättre medium om du vill undvika ytligheter än både tvn eller ditt lokala fik.
Du väljer själv vilka personer, organisationer och kategorier du vill följa. Om du till exempel väljer att bara följa konton om filosofi, är det väldigt tveksamt om du kommer att få se en endaste selfie eller maträtt.
Du väljer själv vad du vill konsumera eller publicera och det tar nästan ingen plats
Undersökningar har visat att var tredje svensk vill skriva sin egen bok. Troligtvis är det bara någon promille av dessa svenskar som har disciplinen och kunskapen att skriva en bok, men av dessa kan samtliga publicera sina verk på nätet. I den virtuella världen behöver vi inte hugga ned några träd för att trycka böcker och vi behöver inte heller bygga gigantiska bibliotek för att andra ska kunna läsa dem. Givetvis tar datorer och servrar med mera en del plats, men detta är försumbart i förhållande till alternativet.
En del är oroliga över att nätet ska bli ”nedklottrat” med undermåliga texter, bilder och filmer, men precis som med den fysiska marknaden är det bara det material som flest uppskattar som trendar och hamnar högst i Googles algoritmer. Nu kan konstnärer, musiker, författare och poeter med flera, testa om dom har vad som krävs, genom att lägga ut sitt material på nätet. Om materialet är bra och de marknadsför sig själva kommer de troligtvis slå igenom, om inte, kommer ingen att bry sig.
Men sociala medier kan göra oss beroende
Nästan allt vi konsumerar kan missbrukas. Du kan äta världens nyttigaste grönsaker, men om du äter fem kilo grönsaker om dagen, är det inte nyttigt. Du kan äta väldigt måttliga mängder mat, men om det bara består av snabbmat är det inte bra heller. Samma sak gäller sociala medier, vi måste givetvis själva reglera vad för typ av innehåll vi ägnar oss åt, och hur mycket tid vi spenderar i den virtuella världen jämfört med hur mycket vi engagerar oss i fysiska aktiviteter och relationer i den verkliga världen.
De verkliga baksidorna med sociala medier och mobiltelefoner
Det enda jag verkligen bekymrar mig för, inte bara vad gäller sociala medier, men med internet och mobiltelefoner i huvud taget, är det som hörs minst om i denna kontext. Och det är strålningen vi utsätts för av mobiltelefoner och Wifi med mera medan vi surfar på nätet. För att läsa mer om detta potentiella hot och hur du kan skydda dig mot det, läs denna artikel som vi tidigare publicerat på Maskulint (länk).
Släng inte ut barnet med badvattnet.
Bara för att det publiceras hundratals skitnoveller som riktar sig till medelålders kvinnor varje år, är det ingen bra anledning att sluta läsa böcker. Bara för att Hollywood producerar mansfientlig propaganda (läs Hollywoods stereotyper av män) är det ingen anledning att inte se klassiker som Sagan om ringen eller Fightclub. Och bara för att det kryllar av rättvisekrigare och narcissister, är det ingen anledning till att inte använda sociala medier för att producera och sprida material som hjälper oss att bli bättre.