Relationer

Svar på insändare: till den kvinnliga arkeologen

För en tid sedan publicerade vi en artikel från en kvinnlig arkeolog som både ville ge oss beröm och konstruktiv kritik. Här svarar jag på de frågor där hon anser att vi har fel.

Vi har egentligen inte för avsikt att publicera kvinnliga skribenter här på Maskulint, eftersom vi exklusivt är en sida för och av män. Fast i detta fall gjorde vi ett undantag, eftersom kvinnan som skrev insändaren besitter en unik kompetens och för att hon skrev med goda avsikter och höll en god ton.

Jag höll med om mycket i insändaren, och det var kul att få bekräftelse på saker jag länge hävdat från någon som studerat antropologi. Men det var ändå flera delar i artikeln som bygger på egalitära och feministiska föreställningar, trots att hon kallar sig konservativ.

Insändarartikeln som jag utgår ifrån går att läsa i sin helhet här.

Långvariga förhållanden kännetecknas av ömsesidighet

Nej långvariga förhållanden kännetecknas inte av ömsesidighet. Kvinnor blir avtända av män som är rådvilliga, och män uppfattar kvinnor som vill bestämma som manhaftiga. Däremot kan vi dominera olika områden, män försörjning och kvinnor små barn till exempel.

Jag säger inte att det inte finns förhållanden som håller länge trots att mannen inte leder familjen, men jag tror inte de är särskilt lyckliga. Flera studier visar att både kvinnor och män är mindre tillfredställda i “jämställda” förhållanden”.

Här är en studie som tyder på det

Kvinnan känner sig utestängd om mannen vänder sig till andra med sina problem?

Saken är den att kvinnor känner sig avtända av män som behöver hjälp av sin kvinna för att hantera sitt känslomässiga tillstånd. Det är givetvis bra med en öppen kommunikation, och även den hårdaste man kan bryta ihop emellanåt.

Det viktigaste är att kvinnan kan lita på att hennes man kan ta sig samman när han behöver det. Om en man behöver hjälp för det, är det ingen bra idé att låta hans fru bli hans terapeut.

Vi väljer själva hur vi vill vara?

Till viss del, men i förhållande till beteenden och psykologi kopplat till kön, väldigt lite. Böcker som “The blank slate” av Steven Pinker och forskning av Simon Baron Cohen, visar att vi väljer betydligt mindre än vi tidigare trott, vad som formar våra referenser och beteenden.

Ett bra exempel på detta är paradoxen i Skandinavien som visar att desto mer valfrihet kvinnor och män har i val av yrken, desto mer könsspecifika yrken väljer vi.

Att utforma relationer som vi vill skiljer oss från djuren?

Javisst kan människor ägna sig åt alla möjliga märkliga förhållanden, sex med robotar till exempel, det betyder inte att det är det bästa för oss. Vi kan dricka Coca Cola, men vatten är fortfarande bättre ur ett evolutionärt perspektiv.

Mäns och kvinnors könsroller är något vi haft i tiotusentals år av en anledning, det feministiska experimentet i västvärlden som pågått i några decennier verkar inte leda till vare sig mer lycka eller bättre förståelse mellan könen, tvärtom.

Fördelar att gifta sig med en partner som har samma intressen?

Det stämmer att gemensamma värderingar är en fördel i ett långvarigt förhållande, men att ha samma status och dessutom i samma fält är en katastrof, eftersom kvinnor generellt sett är mer attraherade av män med högre status och kapacitet än de själva.

De bästa förhållandena är de där män och kvinnor kompletterar varandra, inte där dom tävlar mot varandra.

Kvinnor var inte beroende av män innan agrikultur?

Detta är ett fullständigt löjeväckande påstående som saknar grund i seriös forskning. En “flock” med kvinnor utan män och moderna vapen skulle bli uppätna av vilda djur, våldtagna av andra stammar eller svälta utan jakt så fort vintern kom, särskilt i våra trakter.

Myten om ett uråldrigt matriarkat eller amazonkrigare är tramsig och styrd av politisk ideologi, precis som myten att våra förfäder var vegetarianer. Läs gärna boken “The Vegetarian Myth” av den före detta feministen Lierre Keith.

Vi söker fler gästskribenter

Jag vill tacka den kvinnliga arkeologen för hennes ärliga och mestadels välgrundade insändare. Vi strävar efter att Maskulint ska bli en portal, och därför vill vi lyfta fram fler röster som också strävar efter personlig utveckling för män. I första hand manliga skribenter.

Om du är intresserad av att skriva för maskulint hör av dig till oss på vårt kontaktformulär. Läs gärna “Hur man skriver en artikel” av Dan Forslund.

Tidigare artikel

Lev ett lyxliv i enkelhet

Nästa artikel

Du blir som de du följer i sociala medier

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Ernst driver bloggen levafett.com där han skriver om LCHF och träning. Han har även en YouTube-kanal och skriver böcker. Robert har en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

Inga kommentarer

Kommentera