Du vet inte vem du kan lita på, förrän prövningens timma är kommen. Och då kan det vara för sent. Detta gäller affärspartners, kärlekspartners och andra som du har en nära relation till. För att minimera risken att bli lurad behöver du testa dina utvalda regelbundet.

Lyssna på en luttrad

Jag har personligen gått på en hel del smällar genom livet. Det förmodar jag att de allra flesta har. En av de stora missarna i mitt liv är dock att jag har stått ut med för mycket, tagit för mycket skit, inte stått på mig och förstått mitt sanna värde. Den som är för tillmötesgående och hjälpsam (och tror gott om alla) blir förr eller senare utnyttjad, och så har det blivit för mig. Tänker inte gå in på detaljer. Lyssna på det jag säger nu, och slipp gå samma öde till mötes. Detta är skit som tar åratal att bli kvitt.

Hur menar du med testa?

Det finns en egenskap som övertrumfar precis allting annat: lojalitet. Det är människors lojalitet du ska testa. Affärspartners ska du bjuda på en möjlighet att lura dig, där det finns en liten vinst att göra men ändå inte är en jättestor förlust för dig. Ett muntligt avtal av något slag. Se till att det handlar om en summa pengar som är angenäm, men ändå kan avvaras. Detta är en investering i test av din affärspartner – oavsett utgång är det värt pengarna. Ja, om personen är ärlig och pålitlig kommer du ju inte att förlora några pengar…

Hur du testar en potentiell nära vän

Den som har potential att bli en nära vännen ser du till att göra en väldigt stor tjänst. Kanske låna ut pengar. Eller se till så att han hamnar i tacksamhetsskuld till dig. Se till så att personen själv måste komma ihåg när pengarna ska betalas tillbaka, att du gjort tjänsten och så vidare. Om pengarna kommer utan tillsägelse, och om personen hjälper dig byta tak (eller vad det är) utan att du behöver nämna tjänsten – då är det ett bra tecken.

Hur du testar en partner

Bra kvinnor växer inte på träd, speciellt inte i dessa sociala media-tider då var och varannan chattar med mängder kåta beta-män som ”bara är kompis”. Det finns mycket att säga om detta. Så mycket att vi väljer att förlägga innehållet till vår premium-del.

Den eviga nomaden

”Lita inte på någon” säger vissa, men det måste du. Däremot kan du se till att alltid ha en plan för utväg. Bind inte upp dig, vare sig i affärer, vänskap eller kärlek. Det ska alltid vara enkelt att lämna och gå. Samtidigt kommer du oundvikligen att vilja forma närmare band med de som passerar testen. Ett moment 22. Det finns alltid en risk att bli lurad, och det är just därför du ska ha ständiga tester och utvärdering av varje person du väljer att ha runt dig, med undantag för nära vänner.

Du kan alltid bli lurad

Även den smartaste personen kan bli lurad. Det är helt enkelt inte rimligt att ha koll på allt och alla, eftersom det förstör ditt liv. Din fokus ska inte ligga på spionage och kontrollbeteende – utan på dig själv. Se till att bli en person som är alldeles för värdefull för att avvara – både för affärs- och kärlekspartners. De ska gråta blod om du underkänner dem i lojalitet och väljer att gå vidare utan dem. Det ska vara en så kännbar förlust att det sätter hela deras värld i gungning. Då kan du ge dig fan på att de lyssnar på dina önskemål och följer dem.

Alltid redo

Som en del i nomad-planen ska du mentalt alltid vara redo att lämna. Rent praktiskt ska allt vara klart, men än mer rent psykiskt. Föreställ dig redan nu hur ditt liv ska bli utan personen i fråga. Var beredd. Räkna med att det blir så. Varje dag du inte behöver lämna personen är en bra dag, men det kan alltid komma en dag då detta är nödvändigt. Bli därför aldrig någonsin bekväm.

En sista varning

En person som är pålitlig som vän behöver inte vara det i affärer, och vice versa. Trots dessa tester kanske du får med ett rötägg i din inre krets, så det gäller att ständigt göra stickprov och tester för lojalitet.