Den som bär för länge på något påfrestande inombords, kommer förr eller senare att explodera. Ut med språket innan det mentala intre trycket hinner byggas upp, och vinn såväl frigörelse som respekt. Men var nog med att agera stoiskt och taktiskt.

Ett av de allra största misstagen jag gjort i livet, är att inte säga min mening. Av rädsla att framstå som svag, behövande eller för att ställa till med onödiga bråk har jag helt enkelt hållit käften. Något som ofrånkomligt lett till inre konflikter och slöseri med energi som hade kunnat läggas på annat. Detta är i allra högsta grad ett niceguy-beteende, och en svaghet som jag har under kontroll.

Gläns aldrig mer än mästaren

I många fall är det bäst att säga sanningen, att vara öppen och strunta i konsekvenserna. Detta gäller när du pratar med din chef, din kvinna eller dina nära vänner. Chefen uppskattar anställda som säger vad de tycker – oftast. Kvinnor dras till rättframma män som inte försöker lura till sig sex genom att vara tillmötesgående – oftast. Dina nära vänner gillar att få rejäla utskällningar om de har avvikit från den tänkta planeringen.

Märker du hur jag skriver ”oftast” på de två förstnämnda? Sanningen är att långt ifrån alla chefer tål att höra de anställdas åsikter. Du kan få sparken om du skämmer ut eller kritiserar din chef, och framförallt om du briljerar i hans ställe (”Never outshine the master” är den första lagen i 48 Laws Of Power). Om du talar om för din kvinna att hennes nya tröja är ful lagom tills ni ska krypa ner i sängen och ”gosa”, ja då är du en klant också. Det finns alltid undantag där tand ska hållas för tunga. I den rätta manliga gemenskapen är det dock inte så. Det är därför du alltid ska testa dina planerade utfall i denna miljö innan du yppar dem i miljöer där ödesdigra konsekvenser kan vänta.

Konflikträdsla och husfriden

Bör du vara tyst med dina önskningar för ”husfridens skull”? Nej, aldrig! Av samtliga fall där jag hållit undan mina behov och önskningar har slutresultatet blivit enbart negativt för mig, och i de fall där jag sagt hur jag vill ha det har det endast blivit bra resultat. Såväl kvinnor som barn uppskattar en man som är tydlig med sina behov och inte är rädd för att bryta mot normer och allmän konsensus.

Det där med att hålla inne med behov och önskningar, att inte se sig själv som berättigad att få sina behov tillfredsställda, är något som nämns flertalet gånger i boken No More Mr Nice Guy. Troligen är den här typen av feghet ett av de vanligaste dragen hos en niceguy.

En alfa säger vad han tycker

Vi har skrivit ett flertal artiklar om alfabeteende och alfahannar. En sann alfa är inte rädd för att väcka anstöt, uppfattas som kontroversiell eller bli illa omtyckt av andra personer. Han häver ur sig det som finns i hans hjärta, oavsett resultat. Detta är raka motsatsen till niceguy-beteendet som nämns ovan.

Börja redan imorgon med att säg din mening, och se vad som händer. Du kan trappa upp detta successivt. I regel uppskattar människor att umgås med andra som säger sin mening, oavsett om deras egen åsikt stämmer med din eller inte. Om du råkar på någon eldfängd feminist, ta chansen att träna på att inte rygga undan. Se det som en belöning.

Kan man inte råka illa ut?

Det är klart att du kan råka illa ut för att du säger vad du tycker. Men ställ dig också frågan vad som händer om du aldrig säger vad du tycker. Hur vill du uppfattas av andra? Ställ detta i relation till den förlust din ärlighet i värsta fall leder till.

”Det får man inte säga i det här landet” brukar personer jag känner börja en mening med. Faktum är att vi kommer undan med mycket mer än vi tror. Det handlar om hur vi säger det, hur tonläget ser ut och om vi verkar rädda och defensiva. Den som talar med en orädd och närmast nonchalant attityd kommer att uppfattas som obotliga, och därmed få närmast fri lejd för sina utsagor. Testa får du se.